CLANEK

 

Rubrika Young Gods: originální dubstep projektu Subject Lost

Jsou všude. Ale ví o nich jen hrstka lidí. A přece by jejich tvorba obstála v domácí i mezinárodní konkurenci. K úspěchu jim chybí jediná, ale nejdůležitější, věc. Protřelé jméno. Řeč je o začínajících nebo méně známých československých producentech elektronické hudby. P.S. Pokud o někom takovém víte, napište mi na ondrej@techno.cz.

 

Na letošním pokračování obnoveného festivalu Sperm, který probíhá od pátku 23. do neděle 25. dubna 2010 v pražské Meet Factory, se v rámci dubstepového programu předvede i české vydavatelství Owntempo. A jako její zástupce tu mimo jiné zahraje producent Subject Lost.

Petrova hudebního alter ega, jinak je znám i jako designér a ilustrátor, jsem si začal všímat nejdřív na plakátech ostravských akcí, kde patří k headlinerům "chill-outových" stageí. Abyste správně rozuměli, v Ostravě je chill-out všechno kromě drum´n´bassu. "S dubstepem a ostatně s jakoukoli alternativnější elektronickou hudbou to je v Ostravě těžké. Na druhou stranu, komorní atmosféra místních akcí má taky něco do sebe," přibližuje Petr.



Ale právě kvůli drum´n´bassu se dostal k hudbě. "Začalo to pár let zpátky, kdy jsem se díky kamarádovi nachomítnul k DJingu. Po zhruba roce přišel nápad začít skládat, a když mi došlo, že dnb je pro mě uzavřená cesta, postupně jsem se dostal od trip-hopu, pseudo nu-jazzu, přes IDM á la Aphex Twin až k dubstepu."

Tenhle styl mu prý vyhovuje především díky své otevřenosti k jakýmkoliv nápadům. "A tempem, jež člověka nutí v koutě kývat hlavou, a stejně tak může proskákat celou noc, že ráno ani nevstane z postele," dodává Petr s úsměvem.

Právě ta otevřenost je hlavní devizou materiálu s podpisem Subject Lost. Na relativně stálou platformu chytrých dubstepových beatů, jejichž aristokratický původ se nedá skrýt, roubuje nejrůznější květenství – od sofistikovaného ale průrazného IDM až po tradiční ambientní plochy, které by se většina producentů bála ozvučit. "Pro mě bylo přirozené, že moje hudba bude znít zkrátka ,jinak´," glosuje to samotný producent.

A vysvětluje to hned následující odpovědí, kdy se ho ptám na hudební vlivy. "Dubstep poslouchám hlavně na akcích. Doma mi do uší hrají hudebníci jako Apparat, Harmonic 313 (Warp records obecně), post-rockové kapely v čele se Sigur Rós nebo třeba kytaroví Editors (na nich budu závislý asi do konce života). A nezapírám také inspiraci v klasické hudbě."



Jenže čerpání široké inspirace je jen polovinou síly Petrovy hudby. Druhou částí, a možná ještě důležitější, je emocionalita, která u současného temného dubstepu chybí. Z aktuálních releasů ostravského producenta vyvěrá jako obrovské zřídlo. Jemné melodie, jednou pozitivní, podruhé melancholické, tvoří ve spolupráci s tanečním beatem silný koktejl.

Jestli se mu daří tyhle vjemy prezentovat ve svých setech, může zjistit třeba v sobotu 24. dubna na Spermu. "Poslední dobou už z podstatnější části hraji vlastní tracky, ale záleží na aktuálním rozpoložení. Občas si neodpustím ani věci od producentů jako Joker , Reso, Starkey, nebo Silkie," popisuje Petr vystoupení. "Na akcích funguje na každého něco jiného. Vím, že jsou lidé, kterým se moje hudba líbí. Pak jsou návštěvníci, kteří z povzdálí poslouchají, další odchází při první desce a poslední skupina se mě zeptá, jestli tam nemám nějaké tekno," směje se.

Je zřejmé, že pokud český dubstep ovládnou producenti typu Subject Lost s mottem – dubstep má úžasnou vlastnost, že se na něj dá nalepit prakticky cokoliv a pořád zůstavá taneční hudbou – můžeme se těšit na velké věci.

Rozstřel se Subject Lost:



Nejoblíbenější rádiový pořad: Bass Trap na Radiu 1
Nejdůležitější postava současné české hudby: Jan P. Muchow
Přelomové domácí album: Tata Bojs – Futuretro
Nejlepší koncert: Stále na něj čekám
Radio versus televize: Knihy
Hokej versus fotbal: "Třeba Bahňáka"
Koho bys pozval na večeři? Tu, se kterou večeřím pravidelně
Jak si představuješ ideální léto? Festivaly, pivo na zahrádce, válení se v parku
Jakou skladbu si necháš zahrát na pohřbu? Editors – Fall

Jak do něj:
www.myspace.com/subject01
rawenien.daportfolio.com

Hudba zdarma:
Subject Lost – There/Here (2009)
Download


Nejbližší akce:
Festival Sperm, Meet Factory, Praha, 24. dubna 2010

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016