CLANEK

 

Scott Ferguson: "Pro mě je důležité, aby to lidi nutilo tancovat, smát se, případně brečet či si zpívat..."

Po několika německých hostech se již tento pátek 26. listopadu na letos posledním večírku Just Like That na House boatu U Bukanýra objeví zástupce detroitské scény! Pravda, Scott Ferguson již nějaký ten čas žije s rodinou spokojeně v Londýně, ale pevné kořeny z tohoto hudebně významného města se mu nedají v žádném případě upřít. Scott Ferguson je mimo jiné vlastníkem a provozovatelem oduševnělého elektronického labelu Ferrispark Records a tak se valná většina otázek stočila právě tímto směrem...

 

Scotte, pocházíš z Detroitu, což je po hudební stránce historicky mimořádně bohaté a významné místo, které psalo dějiny... Mohl bys čtenářům popsat své hudební kořeny a vlivy?

Zdravím Prahu! Víš, skoro každý den si říkám, jaké jsem měl obrovské štěstí vyrůstat v takovém místě, v jakém jsem vyrůstal. Žil jsem ve městě na okraji Detroitu a centrum bylo od mého bydliště, co by kamenem dohodil... Od mých -nácti až do kolem mých dvaceti jsem tak mohl v Detroitu zažít, jak jím otřásla vlna house music, techna a rapu. Tyhle hudební styly mě postupně ovlivňovaly a zformovaly až do podoby, ve které jsem nyní. :)

Scott Ferguson

Vlastníš label Ferrispark, jehož jméno se kromě skvělé muziky pojí i s tvým rodištěm. Jak to s tím názvem Ferrispark vlastně bylo?

Žil jsem ve městě Highland Park, které je, jak už jsem zmiňoval, strategicky položeno na hranici Detroitu a tam jsem si taky postavil své první skutečné studio. No a naše ulice se jmenovala Ferris. Takže jsem vzal slova "Ferris" a "Park" a jednoduše je spojil dohromady, nic víc za tím nehledej. :) Své okolí jsem fakt zbožňoval a chtěl jsem tím téhle části Detroitu, která je někdy neprávem podceňovaná a opomíjená, vyjádřit svou lásku k ní.

Na tvém FB profilu jsme viděli roztomilé video s tvým synem Antoniem, který získával své první zkušenosti s gramofony. Myslíš, že tě bude v tvých hudebních šlépějích následovat?

To je absolutně na Antoniovi. Nikam ho tlačit nebudu, ale pokud se rozhodne, že muzika je něco, co ho bude bavit, rád mu dám základní instrukce, stejně jako mu rád předám poměrně slušnou sbírku vinylů.

Dokázal bys nám popsat momentálně největší rozdíly mezi scénou v Londýně a v Detroitu?

Detroitskou scénu považuji za svou vlastní a tak na ni nedám dopustit - tenkrát jsem tam byl v klubech skoro každý den. :) Ale do srovnání s londýnskou scénou bych se pouštěl fakt nerad. I když tady žiju, moc o ní nevím a tak bych nerad dělal vážné soudy...

Jak jsi vlastně s Ferrisparkem začal a jak jsi s labelem spokojen téměř po deseti letech jeho fungování?

S jeho založením byla spojena spousta práce. Nejdřív jsem musel ušetřit hromadu peněz a při jeho provozu jsem se učil a získával zkušenosti prakticky neustále. A teď s odstupem jsem na to fakt hrdý. Tím "hrdý" myslím dovednost, umět hudebně vyjádřit sám sebe s možností sdílet mou vlastní produkci s celým světem. Na planetě Zemi jsem objevil hodně přátel, které bych neznal, pokud bych s labelem nezačal. Moje značka mi nevynesla moc finančního kapitálu, ale přinesla mi zkušenosti, přátelství a spoustu lásky. Fakt!

Scott Ferguson

Jak zní Scott Ferguson v klubu?

Doufám, že pořád jako Scott Ferguson. :) Furt hraju hodně starých desek a ve stejném stylu, jako když jsem hrát začínal. Nedělám žádné rozdíly mezi housem, deep housem, technem, discem, popem a dalšími škatulkami. Prostě hraju jen to, co já sám považuji za dobré. Pro mě je důležité, aby to lidi buď donutilo tancovat nebo se smát, popřípadě brečet a nebo si zpívat. Desky, které hraju, by měly lidem rezonovat někde tam uvnitř duše...

Co si myslíš o zvukové kvalitě současných releasů ve srovnání s dobou, kdy jsi začínal produkovat?

Hele, možná vás to překvapí, ale moc se o kvalitu zvuku nezajímám. Nejvíc mě zajímá, jaké v tobě ta hudba zanechá pocity a dojmy. Pokud bych byl hodně zažraný do kvality hudby, vůbec bych si některé mé první detroit house a techno desky nemohl koupit. :) Největší rozdíl mezi dřívějškem a současností je pro mě v počtu producentů. Teď je zapotřebí mnohem víc času, než pronikneš k muzice, kterou opravdu chceš. A také si stále myslím, že pro hudbu, kterou je potřeba hrát s mnoha nízkými low-end frekvencemi, je tím nevhodnějším formátem vinyl.

Jaké máš další plány s Ferrisparkem a s tvou vlastní produkcí?

Ferrispark bude rozhodně pokračovat ve stejném stylu. Nové releasy budou převážně ode mě, Marvina Beltona a občas od Keitha Kempa. Začátkem roku 2011 vydáme nový Marvinův dvanáctipalec, který jsme v Detroitu nahráli nějak ve stejné době, jako když vyšel v pořadí šestý Ferrispark "Bleed To Be Free" (v roce 2002 – pozn. autora). Taky jsem se rozhodl vydat některé mé starší skladby, na kterých sedím třeba až deset nebo více let. Kvůli vysokým nákladům na výrobu vinylů je poměrně těžké vydávat průběžně vše, co bych si přál. Důsledkem toho pak je, že některé skladby jsou více "uleželé" a musí si na své vydání prostě počkat.

Podílel jsi se taky na různých projektech jako třeba Native Funk nebo Koomba Project. Bude nějaká spolupráce pokračovat, nebo je s nimi definitivní konec?

Native Funk byl jen jeden anglický label, pro který jsem udělal remix a tím moje "spolupráce" skončila. Koomba Project – to byl Reggie Dokes a já. Vždycky jsem s Reggiem moc rád na něčem pracoval, ale nyní nám to bohužel stěžuje ta vzdálenost mezi námi oběma. Londýn a Atlanta, to vážně není moc blízko. Rozhodně nejvíc teď pracuju s Marvinem a jen doufám, že nám tohle silné pouto vydrží co nejdéle. Příští rok také rozjedu projekt s jedním velice nadaným producentem z Velké Británie, jehož skladby patří mezi snad ty nejlepší, které jsem za poslední dobu slyšel...

Scott Ferguson

V Praze už na Just Like That hrál tvůj kamarád Ksoul z Itálie. Donesly se k tobě nějaké ohlasy z té párty? :)

Určitě se ke mně dostaly zprávy, které byly jen a jen pozitivní. Moc se mu v Praze líbilo a proto jsme taky hned dohodli moje hraní, že jo? :)

Co očekáváš od tvé návštěvy Prahy a co si myslíš o konceptu párty Just Like That, kde před tebou hráli lidi jako Baaz, Iron Curtis, Matt Flores, Herb LF, Boris Hotton, Ingo Sänger, Ksoul, Dplay a další?

Tohle bude moje úplně první návštěva ČR, takže se moc na Prahu těším a vždycky se taky těším na nové tváře. Raději nikdy nejdu hrát set s nějakým očekáváním. Prostě přijdu, začnu
dělat svou věc a uvidím, jak se věci vyklubou. Devadesát procent všech akcí pak končí tak, že na ně jen tak nezapomenu. Prostě samé solidní akce!

Ptali se Lukáš a SouthSoul v listopadu 2010.

foto: archiv

Nalaďte se na párty Just Like That, která se uskuteční tento pátek 26.11. na House boatu U Bukanýra, už nyní nejnovějším setem Scotta Fergusona!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016