CLANEK

 

S novou deskou Alvik přichází konečně čerstvý podzimní vítr!

Nu-jazzové kosmopolitní Alvik lze jen s výhradami označit za českou kapelu, byť v Praze vznikla a tuzemská metropole dodnes slouží jako nejčastější dostaveníčko jejích členů. Američanka Anya usazená v Paříži, tři Češi, Nor žijící v Berlíně, Francouz zodpovědný za projekce a k tomu ještě název odkazující ke čtvrti ve Stockholmu. Kapela od začátku své existence elegantně propojuje jazzové postupy se soulem i výboji v současné elektronice, stěžejním poznávacím znamením však zůstává Anyin jedinečný vokál, který u nás, snad jen s výjimkou Tonyi Graves, nemá obdoby. Nové a v pořadí třetí album "Your Name Here" vychází v listopadu a sestava překračující hranice států tentokrát zeširoka překračuje i hranice stylů a tím rozšiřuje okruh svých příznivců jako nikdy předtím. Poučená hudební veřejnost se rozhodně může mít před touto kapelou na pozoru...

 

Jasným důkazem je hned pilotní singl Impression opírající se o akustickou kytaru a čistou intonaci zpěvačky Andrey Stuart, které nikdo neřekne jinak než Anya. Ke skladbě právě vznikl videoklip. Natáčel se v Paříži a Praze a jeho autorem je VJ Gyomh z Francie, který při jeho vzniku použil 3D technologii. "Každý pocházíme z jiného hudebního prostředí – dva vynikající jazzoví muzikanti, v dalším případě jde o vliv rocku, já se hlásím k folku a popu a náš "zvukový inženýr" je ovlivněný moderním soulem a R&B. Charakteristickým rysem pro Alvik je průsečík odlišného hudebního zázemí každého z nás," říká zpěvačka Anya.

Intenzivnější tvůrčí proces přelomové desky "Your Name Here" se nastartoval před dvěma lety. Skladatelský tandem Michal "Mishan" Pajdiak a Andrea "Anya" Stuart si na trase Praha - Paříž nejprve vyměňoval prvotní hudební skicy, posléze se do vzniku desky zapojili i ostatní členové Petr Tichý, Audun Nedrelid, Bharata Rajnošek a Anya začala častěji cestovat do nahrávacího studia v Praze. "Album se jmenuje podle jedné z písniček, která je o vztahu, ke kterému nikdy nedošlo - příběh, který asi každý někdy zažil. Vyplň své jméno a můžeš vyprávět vlastní story," říká Anya, která s kapelou Alvik v minulosti absolvovala koncertní turné po východním pobřeží Spojených států. O tom, že Alviku koncertní pódium svědčí, se mohou čeští fanoušci přesvědčit 6. listopadu na křtu nové desky v pražském Paláci Akropolis. Novým mužem na palubě, který se do dění zapojuje jen na koncertech, se stal francouzský VJ Gyomh.

Alvik

Album "Your Name Here" vydává nezávislý label little m records a vychází ve formátu kvalitního zvukového souboru v podobě digitálního downloadu dostupného ve všech digitálních obchodech, na www.alvik.cz a iTunes a zároveň vychází jako vinyl. Alvik se po křtu v Praze chystá na české turné po tuzemských klubech a hudebních sálech, kde se v rámci koncertů budou prodávat kódy ke stažení alba za výhodnou cenu, kódy budou k dostání i ve vybraných kamenných obchodech. Poslední koncert Alvik k nové desce proběhne v Čechách 9. února v Písku.

Anya Stewart

Web: www.alvik.cz
Facebook: http://www.facebook.com/alvikband

Your Name Here – tracklist: 

side A 

1 Postcards of the Moon 2:56 
2 Impression 3:16 
3 Running 3:34 
4 Late Leaves 3:32 
5 Fluid 4:17 

side B 

6 Seagulls in Motion 3:02 
7 Build 3:45 
8 Over and Over 2:52 
9 Your Name Here 2:53 
10 Fifty-One 3:13 
11 Messed Up 3:38

Cena: album 150 korun (digitální download na internetu nebo kód na koncertech a ve vybraných kamenných obchodech)  
skladba 20 korun (digitální download na internetu)  
LP (vinyl) 300 korun (internet a vybrané kamenné obchody) 

www.alvik.cz

Vydavatel: little m records

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016