REPORT

 

Report z koncertu The Birthday Massacre od kršny

Předposlední březnový večer si v pražském Lucerna Music Baru vyhradila kanadská koncertní senzace The Birthday Massacre a protože se plánované vystoupení v roce 2009 v rámci festivalu Into Darkness nekonalo, uplynulo od posledního koncertu již dlouhých 8 let...

 

Role předskokana se chopila východočeská elektro formace Phosgene Girls. Viděl jsem je před lety na stejném pódiu, když předskakovali Apoptygma Berzerk, a nutno říct, že udělali pěkných pár kroků kupředu. Na jejich tvorbě jsou jasně slyšet vlivy Sisters of Mercy, The Cure a Clan of Xymox a vkusně vše mixují s mužským i ženským vokálem. Příjemné nažhavení na hlavní hvězdy večera!

Phosgene Girls

Po předkapele následovalo nezbytné občerstvení na baru, ale jakmile se na projekci nad pódiem objevil králíček – symbol kanadské kapely, bylo nutné najít si co nejlepší místo, aby bylo vše dobře i vidět a hlavně slyšet. Po kratičkém instrumentálním intru se k pětici muzikantů přidala zpěvačka Chibi a začalo se peckou "Red Star" - ta je pro kapelu typická – "nářezový" metalový začátek a poté sametově odzpívaná sloka, za kterou by se nemusela stydět ani Madonna či Enya. Dále se pokračovalo v převážně svižném tempu, kapela udělala průřez celou svou tvorbou. Největšího ohlasu se dočkaly starší pecky z alba "Violet" - "Video Kid" nebo "Blue".

The Birthday Massacre

Nejnovější počin – předloňská deska "Hide & Seek" - zůstala zastoupena nejméně, což je sice nezvyklé, ale v tomto případě vcelku pochopitelné, protože je tato položka v diskografii kapely jednoznačně nejslabší. V podstatě jediná skladba, která z této desky nese přísnější měřítko, je "Down", která i naživo zněla velmi povedeně. Na závěr se zde objevil asi největší hit kapely "Kill The Lights", ale netrvalo dlouho a banda se vrátila přidat ještě tři songy. "I Think We´re Alone Now" je jako jejich jediný cover prastarou písničkou z 60. let od Tommyho Jamese and The Shondhells, kterou hlavně proslavila americká teen hvězdička 80. let - Tiffany. The Birthday Massacre jí dali "svůj" kabát, který jí moc sluší a naživo to bylo příjemné zpestření, definitivní rozloučení pak přišlo se skladbou "Midnight".

The Birthday Massacre

Na kapele vždy byla obdivuhodná, a tento večer to jen potvrdil, neskutečná energie a čirá radost z hraní, a protože se na koncerty chodíme hlavně bavit, je to to nejdůležitější. Není nic lepšího, než když vidíte kapelu, která na všechny strany rozdává úsměvy, baví se společně s publikem a hlavně – celé je to ohromně uvěřitelné. Pro The Birthday Massacre byla vždy důležitá image – tentokráte vsadili vše na černou barvu, a to od vlasů (načerno byl obarven i jinak blonďatý kytarista M. Falcore), přes oblečení až po klapky ke klávesám.

The Birthday Massacre

Snad jedinou malou kaňkou na jinak skvělém večeru byla celkem slabá návštěvnost, The Birthday Massacre by si určitě zasloužili lidí více, i tím že jsou "stravitelní" pro širokou škálu posluchačů – od metalistů, přes fanoušky tvrdší elektroniky až po mainstreamové konzumenty pop-rocku. Takže až příště přijedou, a doufejme, že to bude dříve než za 6 let,  rozhodně si je nenechte ujít!

kršna

foto: julisak

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016