REPORT

 

Report z pátečního dne Air Festivalu od sody

Poslední roky je u nás tanečních festivalů pomálu, a když už se objeví nějaký nový, tak je za ním mnoho otazníků. Stejně jako v případě Air Festivalu, který z let minulých nemá nejlepší pověst. Jak to dopadlo letos, kdy si organizátoři pozvali současnou světovou superstar Martina Garrixe, se dočtete v reportu...

 

Air Festival nemá za sebou zrovna dobrou historii - v minulosti se stalo hned několik přešlapů a problémů s organizací. Na prvním ročníku, který se ještě jmenoval Sun Festival, ale pořádal ho stejný promotér, nevystoupila celá řada umělců. Minulý rok se dokonce vracelo vstupné, a tak i letošní ročník měl hned několik otazníků. Informací o festivalu bylo jen málo. Všude jste se dozvěděli, že přijede Martin Garrix, ale žádná větší reklama nebyla vidět ani slyšet.



Proto prezentace festivalu působila dost nejistě, jako by ho pořádal někdo bez větších zkušeností. Do poslední chvíle nebylo jasné jaká a kolik pódií na festivalu vlastně bude. V programu chyběla známá česká jména, naopak na webu byli prezentováni DJs, kteří nám nic neříkají. Jediná JZD Promotion, která měla jako tradičně na starost techno stage, měla promo zvládnuté, jak se patří. Už od začátku roku jsme byli informováni o programu na jejich podiu. Dlouho se ale nic nevědělo o drumandbassovém pódiu a možná proto mělo na festivalu jen minimum fanoušků.

Kvůli pracovním povinnostem jsem do Festival Parku dorazil až po 22:00, kdy už festival jel na plné obrátky. Na Main stage ještě dohrával svůj set D.O.D a na JZD stage talentovaná DJka Jaqullin. Śel jsem si zmapovat areál, který byl pro mě poněkud prázdný, ale to asi proto, že ho znám hlavně z velkých festivalů. Než jsem se stačil rozkoukat, už začala hrát hlavní hvězda večera Quintino. Jeho nástup byl ohromující - světelná i vizuální show naprosto monstrózní! Quintino tam sázel jednu známou hitovku za druhou, přesto mě v tu chvíli více lákala techno stage. Tady už začala Ladida, půvabná maminka s velkým citem pro mixování. Linda hrála jako obvykle řízné techno, které chvílemi sklouzávalo do minimalového podání. K tomu přesné mixy bez jediné chyby - to byla naše oblíbená Ladida! Velká škoda, že si sem nenašlo cestu více návštěvníků. Hangár byl poloprázdný, nacházelo se zde jen několik desítek lidí, ale i přesto byla atmosféra parádní! 



Podobně to vypadalo i na D´n´B stage, ani tady nebylo moc fanoušků... Všichni zkrátka pařili jako o život na hlavním podiu, kde i nadále Quintino pouštěl jednu radiovou hitovku za druhou jako někde na diskotéce. Písničky, jak říkají fanoušci tohoto stylu, ani nemixoval, pouze je pouštěl a nepotřeboval k tomu ani sluchátka a ruce měl spíše nad hlavou než na mixážním pultu. Proto se nabízí jedna otázka. Jak moc asi mají tito "DJs" připravený set dopředu? Atmosféra byla parádní, ale já stejně utíkal na techno stage. Ten rozdíl v kvalitě byl tak velký... Ladida si hrála s mixem jako mistr svého oboru. Ta má hrát na hlavním podiu! Techno stage měla zvuk neskutečně silný - basy házely celým tělem, jako bych stál u sbíječky. Nejspíš za to mohl poloprázdný prostor, který se trochu více zaplnil až po půlnoci, kdy končila hlavní stage.

Festival Park má problém s hlukem, na který si dlouhodobě stěžují obyvatelé Hradce Králové, ale končit s hlavním pódiem už o půlnoci je vážně nepříjemné... Čekal jsem tedy, že návštěvníci alespoň více zaplní techno a D ́n ́B stage, ale vážně netuším, kam se poděl ten dav lidí, který do té doby tančil před hlavním podiem... Na techno stage už přebrala otěže další dáma, která pochází ze Singapuru a momentálně žije v Německu, Gayle San. Ta se s tím vůbec nepárala! Sypala do nás tvrdé nekompromisní techno, které jsem už dlouho neslyšel... Jako za starých dobrých časů, kdy bylo techno na výsluní a Gayle San to řezala hlava nehlava. Stejně jako její předskokanka měla skvělý cit pro mixování a celý set se nesl v rychlém tempu, které pěkně šlapalo.



Na D´n´B stage to taky pěkně jelo a za pultem to právě řídil slovenský DJ a producent L­ Plus. Ten má za sebou řadu producentských úspěchů a vystoupení napříč Evropou. Jeho D´n´B zaujal mladé publikum trochu více než techno, ale i tak nebyl hangár zcela zaplněn. Opět ale zpátky na techno stage, kde už za velkého aplausu končila skvělá Gayle San. Žezlo následně přebrala Denysa, která nenechala nic náhodě a pokračovala v kruté techno jízdě. Mně už pomalu nohy vypovídaly službu a tak jsem se odebral  ke spánku. Sobotního programu jsem se nemohl zúčastnit. Na návštěvníky zde čekala hlavní hvězda festivalu Martin Garrix, který se minulý rok umístil na třetím místě v žebříčku nejlepších DJs světa.

Co říci na závěr? Festival tentokrát proběhl organizačně bez problémů. Vše fungovalo, všeho bylo dostatek a atmosféra parádní. Škoda, že si na festival nenašlo cestu více fanoušků techna a D´n´B. Mládež je asi ochotná dát za vstup na diskotéku tisíc korun, ale já bych od toho čekal trochu více kvalitní hudby. Příště by to možná chtělo nějaké jméno taneční scény, které by oslovilo i více lidí a ne jenom náctileté návštěvníky diskoték...

soda

videa: ronny

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016