REPORT

 

Report z akce Trentemoller live @ Roxy od Da Moona

Uznávaný dánský multižánrový génius se po několika letech vrátil do pražského klubu Roxy, kde svým fanouškům představil nové album "Fixion". U této události jsem nemohl chybět a tak se v následujících řádcích s vámi podělím o postřehy z tohoto vystoupení...

 

Když byl Andreas alias Trentemøller před pár lety v Praze, koncert mi unikl. Zbývalo mi jen doufat, že se u nás zase někdy objeví. Při první zmínce o plánovaném vydání nového alba jsem začal trochu více bystřit a dal si do hledáčku jeho plánovanou koncertní šňůru. Podruhé jsem si jeho vystoupení opravdu nechtěl nechat ujít a s napětím jsem očekával den, kdy si budu moci naživo vychutnat nejen tolik zbožňovanou "Moan", ale i další písně.

Trentemoller live @ Roxy

Po náročném pracovním dni jsem si potřeboval dobít baterie. A tak jsem se rozhodl ještě před koncertem provětrat na pražských vršcích a nadýchat se trochu čerstvého smogu a tím se i lehce aklimatizovat na večerní klima v klubu. Do samotné Roxy jsem se dostal kolem osmé hodiny a po vyřízení akreditace, návštěvě šatny a rychlém občerstvení na baru jsem akorát stihl začátek vystoupení Tomáše s jeho počítačem (Tom And His Computer).

Trentemoller live @ Roxy

Toma si Andreas vybral jako předskokana osobně a ten nám dokázal, že právě tato role mu sedí na jedničku. Jeho cit pro navnadění publika byl cítit po celé Roxy a s hezky navazujícím výběrem tracků si získal pozornost nejednoho posluchače. Set, který nabídl, se hezky vyvíjel a pomalu plnícímu klubu dal přesně to, co se od předskokana očekávalo. Ve svém promyšleném výběru zahrál vedle svých tracků a remixů také skladby interpretů jako Bobby Marin, Onez!e nebo Tim Maxx. Po dohrání posledního tracku se na pódiu rozsvítilo a nastal čas na poslední úpravy před samotným vystoupením tolik očekávaného Trentemøllera.

Trentemoller live @ Roxy

Ten se svým pětičlenným bandem na sebe nedal příliš dlouho čekat a muzikanti se jeden po druhém pomalu objevovali během intra ke skladbě "November" na pódiu. Při dalších tónech atmosféra v klubu rostla a kapela po lehkém zahřátí a navnadění publika přišla s úvodní a snad nejpopovější písní z nového alba "One Eye Open". Následovala "Never Fade", "Shades Of Marble" a další a další. V rozhovoru před koncertem Andreas prozradil, že v plánu bylo na turné představit co nejvíce písní z nového alba "Fixion". A to se jemu a dalším členům kapely povedlo.

Trentemoller live @ Roxy

Z celkového počtu šestnácti odehraných skladeb jich bylo z nového alba celkem devět. Jednalo se o mix mezi písněmi a skladbami ryze instrumentálními. Andreasovy více experimentální pasáže šly ruku v ruce s živými nástroji a vytvářely tak dokonalou symbiózu a hudební zážitek, který perfektně dokreslovala vizuální scénografie. Na starost ji dostal talentovaný osvětlovač ze Švédska, který precizně ovládal osvětlovací pult a vytvářel celkový podkres pomocí světel, která si kapela dovezla svá. Mrazivou skladbu "Miss You" vydýchávám ještě teď, tak jako donekonečna se vyvíjející a gradující, mou oblíbenou, "Moan".

Trentemoller live @ Roxy

Po této skladbě následovalo rozloučení a odchod kapely do šaten. Rozjeté publikum si ale žádalo přídavek a po bouřlivém potlesku se ho i dočkalo. Ten přišel v podobě klidnější "Where The Shadows Fall", která plynule navázala do poslední skladby večera "Take Me". Ta se tak stala dokonalou tečkou hudebně úžasného večera. Dlouho jsem neodcházel z koncertu tak příjemně naladěn a nabit pozitivní energií. Dle mého názoru byl koncert skvěle odehraný a bylo vidět, že se nejen publikum, ale i samotná kapela, náramně baví...

Da Moon

foto: Petr Klapper

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016