REPORT

 

Report z akce Absolut Unique Festival od čéši

V sobotu bylo skutečně moc hezky... Tak hezky, že spousta lidí určitě trávila volný čas venku někde u vody, nebo na nějakém z těch velkých letních festivalů kolem, které se konaly po celé republice. Já se ale ze zvědavosti zajel s přáteli podívat na festival Unique, který se letos poprvé konal v Mladé Boleslavi na Krásné Louce. Jestli byla opravdu tak krásná, jak se pyšní v názvu, a co se tu odehrávalo, o tom si počtete níže.

 

Festivalová sezona už jede nějaký ten víkend a léto je v plném proudu. Spousta festivalů již má své za sebou a další nás ještě čekají. Ale čistě denní festival, konaný tady u nás, takových je jen pár. Tento druh festivalu to má ve všech ohledech o něco těžší... Nejen, že musí končit nejpozději v deset hodin večer z důvodu plnění hlukových hygienických předpisů, ale musí nalákat lidi, kteří nebudou mít ostych užít si tanec a hudbu přes denní světlo. Letos jsem byl na denních festivalech už čtyřikrát, dvakrát doma a dvakrát v zahraničí. Rozdíl? Enormní (jakože fakt velkej)!

Unique Festival

Na Unique festivalu bylo vše připraveno opravdu poctivě - velká stage, slušný zvuk, příjemný prostor, občerstvení, druhá stage s kvalitní muzikou, až by člověk řekl, že tohle se prostě musí povést. Někde byl ovšem háček... Bylo to snad datum konání? Příliš vysoké vstupné na poměry místního tanečního trhu? Nedokážu posoudit, vše je vždy velká hra. Počasí, lidé, peníze, hudební žánr... Já se přijel bavit především na menší techno stage. Převážně tu měli hrát mladí talentovaní místní DJs a pár profláklejších jmen. Nebudu zde zbytečně rozebírat jedno jméno po druhém, beztak o to lidi moc nestojí, ale krásné techno zahrála sympatická La Dela, dokonalým zvukem nás zasypal nejpovolanější Kaisersoze, který je opravdovým mistrem zvuku a velmi příjemné techno na závěr představila DJane Jaqullin. Že vám tu chybí ta hlavní hvězda večera? Ben Long?

Unique Festival

Jo, ten jeden do páru starejch dobrejch Space DJz. Zarostlej, vyhulenej Ben. Tak ten tu byl, dámy a pánové, úplně zbytečně, asi jen do počtu a do zbytečných nákladů. Starý dobrý časy Bena Longa totiž odvál čas. Takhle zmatený tracky zmatlaný dohromady, to jsem neslyšel opravdu dlouho! Úplná škoda času, který mohl v klidu zaplnit talentovaný místní kluk s radostí v očích a pílí v rukou. No, nebudu zbytečně hanit tohle vystoupení, popravdě něco dokázal kdysi... Jako mladej jsem se na něj před patnácti lety vždy v rohu na SOL klepal, a těšil se, jak společně s Jamiem rozvíří ty 4 gramce a roznesou nás po dostihovém závodišti, ale to prostě už není a nebude...

Unique Festival

Hlavní stage byla vizuálně opravdu povedená, bohužel, co se hudby týče, absolutně mimo můj vkus, znalosti a chuti poznání. Jediné jméno, co jsem znal, byl Tomcraft. Jo, starej dobrej Tomcraft, na kterého jsem tančil, když mnohým z těch, co tam stáli dnes, byly tak 3 roky, a pak kluky Matamar, kteří měli asi tak 3x větší publikum než hvězda dne. To prostě vypovídá o všem... Není vždy hodnota zahraniční jméno, ale někdo, kdo dokáže hýbat davem, kdo přitáhne pozornost a kdo bude vděčný za to hraní.

Unique Festival

Unique Festival by si zasloužil opravdu mnohem větší pozornost, než které se mu dostalo v sobotu. S lítostí jsem pozoroval houfy lidí, kteří postávali těsně za plotem a vlastně vše stejně slyšeli a nemuseli finančně podpořit tuhle dřinu, to úsilí a vše, co to obnáší. Jasně, chápu, každý by měl a mohl mít plno rad, dělat to takhle, dělat to tehdy... Sám bych to udělal jinak, naštěstí mám mnoho přátel, kteří s tím mají zkušenosti a mají daleko víc odvahy a síly to pro lidi dělat. Já bych na to neměl, vážně ne!

Unique Festival

Co říci na závěr? Techno se tu hrálo poctivě, vedro bylo solidní, zatančil jsem si hezky, ale ne na ty, kteří byli na plakátu největším písmem. Doufám, že se to třeba příští rok povede tak, jak se letos povedla pražská Festia. Jelikož vím, že ten potenciál tu je, je velice těžko získatelný, ale je tady, jen se na to musí pomaličku a polehoučku - přeci jen nejsme v Holandsku, ani v Německu. Co si o denních festivalech myslíte vy? Odpovězte v anketě přímo na naší homepage. Díky všem, kteří tančili a díky těm, kteří ví, že i přes den se dá užít příjemný festival...

čéša

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016