REPORT

 

4+1 moment festivalu Dimensions 2017 od ahZ

Jistě, náš oblíbený chorvatský festival Dimensions, který na našem webu propagujeme už sedmou sezonou, už má většina pilných čtenářů v mozcích zafixovaný. Některé už můžou neustálé oslavné články popouzet, jenomže ono je furt co objevovat a o čem psát, v tom je Dimensions úžasný. Nejde zkrátka jen o letištní plochu s každoročně se měnícím lineupem. Vyvíjí se. A vyvíjí se právě s prostorem, kde se koná. Letos během zimní přípravy totiž organizátoři, kopáči, objevili hustou síť podzemních chodeb!

 

Začátek vezmeme trochu propagačně. Pro letošek si organizátoři nachystali velikou parádu v podobě vystoupení legendárních německých pionýrů elektroniky, Kraftwerk, v románském amfiteátru v Pule s jejich show 3-D. Vedle čtyř uhlazených pánů za "cateringovými" stolky zahraje ještě skvělý klavírista Nils Frahm, saxofonista Nubya Garcia, Josey Rebelle, Debora Ipekel a tradiční závěrečný selektor Moodymann. Celý lineup najdete zde, je to zase maso! Nyní si připomeňme, jak to všechno vypadalo vloni a to ve čtyřech bodech. Tím pátým, plusovým bodem, budiž úplná novinka, již v perexu nakousnutá. Třeba vás to rozhoupe k nákupu lupenů a výrazu k moři.

Dimensions 2018
1. Co bylo vloni jinak oproti předešlým rokům

Hlavním rozdílem oproti dřívějšku bylo, že se změnila posádka. Tím vznikla situace, z níž vycházející pocity se dají umístit na opačné konce pocitového spektra. Na jedné straně ty, jež se nedají nazvat komfortními, vycházející ze ztráty něčeho důvěrně známého, oblíbeného a hodně pod kůži zarytého. Na straně druhé ty, které doprovází nabytí nového světa nikterak vázaných možností. První ovlivňuje druhé, a druhé první. Nejdřív tomu prvnímu člověk podléhá, ale to asi není nic nového. Dostat se do fáze pozorovatele vnitřních pohnutek a pocitů tzv. "z balkónu" poněkud trvá, a je to ta jediná možnost, jak se z nastalé situace nebláznit. Takže, kdybychom to shrnuli, čisté, průzračné a jasné vnímání pravého hudebního "teď" jsem vloni na Dimensions vnímal akorát v kotli lidí u beden, kde jsou zaměstnány všechny smysly a mozek nemá šanci řešit něco jiného. Nejlepší to bylo pochopitelně v Moat, jehož zvukovou sílu opakuji v těchto reportech každoročně.

I co se týče obecného pohybu po festivalu, bylo vloni leccos poněkud jinak: a to nejen proto, že jsme poprvé za šest let nečekali frontu u vstupu v poledních rozpálených hodinách pod modrou oblohou. Nejen proto, že stejně hladce probíhala akreditace na Opening koncert. Nejen proto, že z předloňska vylepšený kousíček pláže byl protažen na celou její délku, tedy cca čtyři sta metrů. Nejen proto, že tu fungoval RFID platební systém, mnohými zatracovaný, na akci podobného typu však velmi praktický, a taky nejen proto, že ačkoliv jsme měli stany bezprostředně u tábora ochranky, vůbec si vůně zakázaných cigaret ani lahví s domácím alkoholem pravidelně pronášených až do stanu nikdo nevšímal. Letos jsme totiž s sebou měli Danečka. Osobu z jiného prostorovesmíru, která nám ukázala, jak se věci dělaj. Takže například - obvykle jen machrovací visačky konečně získaly svůj skutečný smysl. Dostali jsme se tak na všechna pódia přímo k vystupujícím. Pokec s Resom na Void, Kid Dramou a Randallem na Mungo´s, fotka s London Modular Alliance na Stables či joint s Theo Parrishem na Garden během jeho all night long setu patřily mezi "highlighty" celého pobytu.

Dimensions 2017

2. Opening koncert

Minulý rok jsme si užívali koncert nestárnoucí divy Grace Jones, německých Moderat, ansámbl Youssefa Kamala a také sólo show bubeníka Mosese Boyda. Připomeňme si je v krátkém telegrafickém shrnutí, které vzniklo jakožto stručné zápisky do mobilu bez diakritiky. V tomto textu je najdete výlučně kurzívou.

Moses Boyd: Solo X

Typek se narodil s palickama na rukach, prirozenej projev, krasne uvolnene se u toho vlnil, doprovazi svoje podklady z kompu neuveritelnou salvou presnych rytmickych variaci. Tam, kde mel v podkladu i bici autom. se krapet nechytal, ale v mezich. Jinak famous.

Kamal Williams Ensamble

Tri sebevedovi typci, rozjeta jazz atmo show, hodne je to bavi, v projevu strhujou, 4hero styl bez vokalu, megapresny! Stejne nechutne vyklidnenej a presnej bubenik jak Moses.

Grace Jones

1.track Nightclubbing od Iggiho, dub verze, Grace schazi zpoza mrize po schodech dolu, 2backvocaly, Grace, bubenik, 2x perkuse, basa, kytara. synthy a vokaly dela jeden typek. Grace omluva za pozdni prichod, ze prej je z Jamajky, pak se vali v pravym rohu podia ve stribrnym jak modelina a prevlika se v zakulisi do habitu jak dvacitka, prvni tri tracky reggae, vypada jak zebra, ocas. "Now im leaving jamaica, anybody splif?" Novej track, namakanej typek dela pole dance, jak stripterka, ona ho pohani bicem z peri, pak zas prevliacka vzadu a sniffin do mikraku, dalsi track, rocknroll s discokouli na hlave, na kterou sviti svrchu laser. impozantni. zaverecnou Slave to the rhythm celou protančí s hula obruci, furt v rytmu, celou treba 15min, ulet!

Moderat

Promyslenej kazdej pohyb svetla, cernobila show, svetla a projekce synchro, audiovizualni show, pak oranzov cerne a hodne to blika, to je impozantni, Sasa nyje, po Rusty Nails odchazime, Arkera na plazi nestihame skrz zhul. Grace Jones je bohyne, vedle niz jsou Moderat nudna parta nerdu ze stredni.

3. Počasí

Co se týče počasí, festival se konal na konci dlouhatánského období bez dešťů. Smysly si tak vloni povšimly několika změn. Především rapidně ubylo cvrčků, cikád, či jak se ti malí tvůrci vrzající nohou o nohu, či nohou o křídlo nazývají (to, jak je to s tím vrzáním, ti doporučuju si zjistit, páč třeba takhle zní závěrečná otázka v pořadu Taxík, takzvaný "double", za kterou můžeš vyhrát 12k a koupit si pak mixák a začít dělat DJe, jako se to stalo mně, pozn. aut.). Nicméně nástup spánku byl tím pádem hladší. Na druhou stranu, když končí období sucha a nelítostných veder, období vichřic a lijavců přichází. Tady si vloni Dimensions vybral Černýho Petra. Jah zaléval okolí Puly téměř denně. Místní to ovšem kvitovali, poněvadž zákaz rozdělávání ohňů skrze dlouhotrvající sucho platil vloni v Chorvatsku celé léto a ono známé "Němóžeš!" s důrazem na druhou slabiku znělo ze všech stran.

Déšť byl ovšem kamenem úrazu pro plánované boatparties, jež se z bezpečnostních důvodů zrušily. Unikl nám tedy Interstellar Funk, Mike Dehnert či Henry Wu. V pátek byl dokonce na dvě hodiny pozastaven celý program, páč prásklo do hlavního jističe. Kvůli tomu jsme nestihli třeba Conforce live. Shit! Na druhou stanu se však jeden dostane do situace za sucha neuskutečnitelné. Běhat po areálu v černém pytli na odpadky s dírama na ruce a hlavu,  obdrženého od trojice "homies" z Česka jindy nevymyslíš.


4. Závěrečné Danovo okénko a osobní DJské okénko

Pohled na festival se vždycky změní, jste-li přítomni jako přímý účastník. Najednou máte pocit, že jste součástí jakési rodiny. Ego si myslí, že je to tam celý vaše. Na ruce přibudou k festivalovým a kempingovým páskám další dvě, VIP a Artist, což je trochu vose*, páč mírně škrábou. A pak už jen stačí odehrát. Jack’s Corner byl loňskou novinkou. Šlo o bar na půl cesty mezi Clearing a pevností a hrálo se takřka proti soundsystemu, který posloužil jako nejlepší odposlech. Všechno krásný. Alespoň do chvíle, než přišel slejvák a vichřice. Co následovalo, asi není třeba dlouze popisovat, jen doufám, že alespoň něco z techniky nebylo třeba vysoušet, nedejbože vyhazovat, jak s největší pravděpodobností skončil stan, který kryl podium a poryvy vichru nevydržel.

Danovo okénko

Když slyšíš techno zdálky a zdá se ti špatný, je špatný i zblízka

Když nemáš prachy na kartě, nekalíš

Když máš visačku na krku, projdeš všude

Když nemáš spacák, bývá k ránu kosa

Když ti je kosa, zalez ke kámošům do stanu

Když máš chuť na pizzu, v Pule si ji nedávej

Když chceš šnorchlovat, půjč si šnorchl

Když máš žízeň, dej si gin

+1 novinka: Nově objevené katakomby s mejdany

Letos vůbec poprvé bude mít pár stovek návštěvníků festivalu Dimensions (ale i Outlook) možnost užít si mejdan na zcela specifickém místě. V katakombách, kterých je pod městem Pula a v jeho okolí celá síť. Tato síť podzemních chodeb vznikla během 1. světové války jako ochrana proti náletům, byla využita jako skrýš při válce druhé a spojuje centrum města s pevnostními stavbami v okolí a vojensky důležitými body. Pořadatelé je během letošní zimy vyčistili a pokud máte chuť zažít něco skutečně jedinečného a navíc jako první v historii, neváhejte a kupujte lupeny z extrémně limitované edice. Klíčové slovo, neboli název katakomb v rámci festivalu zní Zerostrasse. Vedle Opening koncertu ve starověkém románském amfiteátru zapsaném na seznam UNESCO v Pule tak přibývá do Outlook/Dimensions crew další jedinečné místo pro mejdany.

Dimensions 2018 Prague

I Praha bude mít letos warmup mejdan z Dimensions International Series, čímž jsme velmi poctěni. Stane se tak už potřetí a vedle toho nejlepšího z domácí techno a disco scény budeme mít v pražském Crossu jedinečnou příležitost uslyšet vůbec poprvé mistra nadýchaného detroit techna Aril Brikha s jeho live vystoupením. Do kalendáře si proto zapište sobotu 16. června v klubu Cross.

Dimensions International Series: Prague

Dimensions 2018 Vstupenky

Dimensions 2018 Lineup

 

ahZ

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016