PARTYINFO

 

ROBORAMA

Datum konání:
14.06.2018 - čtvrtek
Místo konání:
Praha - Salon Joshua
DJs:
Robot
 
 
Jedinečná výstava ghettoblasterů v Salonu Joshua

DJ Robot a Salon Joshua připravili výstavu, jaká u nás ještě nebyla. Z lásky k hip-hopové kultuře se zrodila expozice ghettoblasterů, tedy přenosných přehrávačů, které používali američtí hip-hoppeři na ulicích a udělali z nich kulturní fenomén.

 

Ghettoblaster je velký hudební přehrávač s rádiem, který napájejí baterie (klidně i 10 kusů), může vážit až 12 kilogramů. Původně se zrodil v 60. letech v Holandsku u Philipsu k nahrávání z rádia na kazety. Populární přístroje začaly brzy vyrábět japonské firmy, které záhy opanovaly trh. V 70. letech přišla ta pravá chvíle: mládež z amerických velkoměst objevila kouzlo toho, že si svou muziku na kazetách může vzít s sebou ven, a v ulicích měst jako New York nebo L.A. se brzy začaly objevovat typické postavy nesoucí si na jednom rameni veliký přístroj. Často byl i jakýmsi status symbolem, a tak se na trh dostávaly poměrně výstřední modely: zatímco pro domácnosti, které oceňovaly praktičnost přístroje, se vyráběly menší, kompaktnější a decentnější modely, městská mládež chtěla naopak něco, co zaujme na dálku.

Roborama

Ghettoblastery (v Británii se uchytil název boombox) se staly brzy také předmětem zájmu technických fanatiků a sběratelů. Představovaly top technologické vymoženosti své doby. Procházely velkými změnami jak technicky, tak vzhledově, 80. léta znamenala chrom a hranaté modely, v 90. letech se dostal do módy černý plast a oblé tvary. Přibývaly funkce: od přidání CD přehrávače nebo DVD mechaniky po záměnu kazetového slotu za dock pro iPod nebo za LCD displej pro přehrávání videa. Některé modely umožňují i poslech satelitního rádia, které je zejména v USA hodně populární.

Roborama

Tyhle přehrávače jsou víc než jen způsob, jak dostat muziku na ulici. A víc než jen technická zajímavost. Staly se plnohodnotnou součástí populární kultury. Jsou v klipech, na fotkách, v komiksech. Daly název počítačové hře z poloviny 80. let. Svoje alba po ghettoblasterech pojmenovala spousta lidí - DJ Armand van Helden, dívčí punková kapela Red Aunts i oblíbený hiphopový producent Push Button Objects. Ghettoblaster je i hudební časopis; "Boombox" je úspěšná remixová deska Kylie Minogue a stejný název dala svému albu zpěvačka Robyn, u nás je to i jméno úspěšné série hiphopových parties v pražských klubech.

Roborama

Pojďte se podívat na výstavu 15ti slavných modelů do Salonu Joshua. Legendární hranatý přístroj AIWA CS-770 z roku 1981 vás přenese zpátky v čase, stejně jako chromovaný krasavec ORION STR-900. Uvidíte i šestapůlkilový přístroj Crown CSC-960, jednu z nejhlasitějších "krabic" vůbec, oblíbený JVC RC-M70, který dodnes přesvědčuje svými mechanickými vlastnostmi i konstrukčními detaily, nebo vzácnost, SANYO M-X72, 60 centimetrů široký stroj s impozantními vlastnostmi. 14.6. můžete zažít v Salonu Joshua vernisáž, která bude opravdu ve stylu "party hard"!

DJ Robot

DJ Robot:

DJ Robot alias Robert Malý je známou postavou české hudební scény. Kromě hraní muziky se ale do hloubky zabývá i několika dalšími věcmi, které s ní souvisejí. Sbírá ghettoblastery a třeba také walkmany (psst možná i ty budou k vidění na samostatné výstavě!). Od roku 2004 je spolumajitelem vyhlášeného letenského obchodu a eshopu Garage Store, kde se prodávají staré i nové vinylové desky, technika a také kultovní tenisky.


DJ ROBOT &  SALON JOSHUA

ROBORAMA

14.6. Salon Joshua, Slovenská 2, Praha 10

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016