RECENZE

 

Filmová recenze: Sahara

Moderní kříženec Indiany Jonese a Jamese Bonda jménem Dirk Pitt opouští "bezpečí" knižních stránek a svůj život dává všanc stříbrnému plátnu. Dobrodružství, vzrušení a "Panama" na Nigeru. K tomu ještě doktorka Rojasová a je jasné, že netřeba přát si více.

 

Dirk: "Hej, Ale. Pamatuješ si, jak jsme byli v Maroku?"
Al: "Jak jsi chtěl, abych jel na tom velbloudovi, co mě kousnul do zadku?"

Dirk Pitt (Mathew McConaughey) je novodobým Jamesem Bondem i Indianou Jonesem v jednom. Hlavní tvář organizace NUMA (National Underwater and Marine Agency) je profík především co se potopených archeologických nálezů týče. Stranou ale nezůstávají ani krásné ženy a drsné, životu nebezpečné situace. Pro obojí má Dirk jakožto bývalý mariňák dostatečnou kvalifikaci.

Každý správný hrdina sní svůj sen. Ten Dirkův má podobu obrněné konfederační lodi, která se na konci americké občanské války záhadně ztratila. Ještě než ho pátrání zavede až doprostřed sluncem vyprahlé Sahary, narazí Dirk na půvabnou doktorku Evu Rojasovou (Penelope Cruzová) ze Světové zdravotnické organizace.

Eva je taky na stopě, ovšem ne snu, ale té nejhorší noční můry. Zdá se, že v občanskou válkou zmítaném Mali vypukla epidemie moru. Nebude lehké se do Mali dostat, ještě těžší bude tam přežít, a tak se Dirk i jeho nerozlučný parťák Al Giordino (Steve Zahn) vzdávají své lodi. Doslova. Je třeba ochránit doktorčino půvabné pozadí. Společnými silami trojice hrdinů nakonec zabrání nejhorší ekologické katastrofě.

Dirk Pitt je i u nás známým a populárním hrdinou série románů spisovatele Clivea Cusslera. Nakolik se jeho filmová podoba, které tvář i svaly vtiskl Mathew McConaughey, podobá románové předloze bohužel nemůžu prozradit. Zatím jsem se ke "cusslerovkám" nedostal. O tomhle fenoménu tedy referuju jen z doslechu.

Možná právě proto mi ale McConaughey celkem příjemně sedl a v jedné nebo dvou chvílích jsem se dokonce přistihl při kacířské myšlence, že kdyby bylo někdy třeba Indianu Jonese omladit, mohl by to rošťácký tvrďák Mathew vzít za Harrisona. Vím, že se rouhám, neupalujte mě!

Všudypřítomný, věrný parťák Al je ovšem jiná. Ne, že by byl Steve Zahn úplně marný. Nesouhlasím ani s výtkou, že byla tahle postava zbytečně zredukována na pouhou komickou figurku už proto, že Al odvede skutečně hromadu dobré práce. V knize má ovšem pleť černou a váží sto kilo, tak mi je líto, že se nepamatovalo na Michaela Clarka Duncana. Klidně se vsadím, že srandovní by to bylo pořád. A myslím si, že i srandovnější!

Doktorka Eva Rojasová je tady pochopitelně čistě pro ozdobu, ale Penelope Cruzová svou okrasnou roli zvládá s přehledem a hodně velkou dávkou sex appealu. V některých chvílích proto celkem snadno "ukradne" celou dobrodružnou show pro sebe. Viva le Espaňol.

Nicméně fanoušci "cusslerovek" jsou prý spíše zklamaní a je fakt, že přes všechnu krásu, exotiku, humor, neošizenou akci a svižný soundtrack kombinující taneční etno s úderným instrumentálním motivem (tak trochu připomínajícím slavnou James Bond Theme) je film přeci jen méně působivější. Což nic nemění na tom, že se k Dirkovi brzy připojím na stránkách Cusslerových knih. Ohledně dalšího filmového dobrodružství bych se vlastně taky vůbec nezlobil.

Radim Bartík

Hodnocení: 70%

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

Sahara
USA 2005, 124 min
scénář: T. D. Donelly, J. Oppenheimer, J. C. Richards, J. V. Hart (podle románu C. Cusslera)
režie: Breck Eisner
hudba: Clint Mansell
hrají: Mathew McConaughey, Steve Zahn, Penelope Cruz, William H. Macy
www.saharamovie.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016