RECENZE

 

DVD recenze: Temnota

Každé malé dítě se bojí tmy. Některým dětem tma dokonce žere pastelky. Tyhle děti jimi kreslí pestrobarevné mrtvolky, žijí v domě skrývajícím Hrozivé Tajemství a jmenují se Paul.

 

Regina: "Odkdy se bojíš tmy?"
Paul: "Tady je všechno jiné. Nemám rád tmu v tomhle domě, žere mi pastelky."

Jsou na první pohled šťastná rodinka. Taťka Mark (Ian Glen), mamka Maria (Lena Olinová), dospívající dcerka Regina (Anna Paquinová) a malý Paul (Stephan Enquist). Ti všichni se nastěhují do starého neobývaného domu na samotě a už je to tady. Světlo nemusí blikat dlouho, aby bylo náhodnému příchozímu hned jasné, že taťka magoří, mamka to nechce vidět a malý Paul navzdory svému rannému věku vypadá, že je zralý na vysvobozující mašli.

Jediná Regina si zachovává zbytky zdravého rozumu a postupně se dozvídá děsivou pointu, která vlastně přestává být děsivá ve chvíli, kdy se ji dozví i divák. Dokud se Temnota drží v přítmí a Zlo jen tu a tam nenápadně vycení zuby na nic netušící večeřící rodinku, vypadá to na ukrutný masakr. Napětí houstne a já raději neodcházím na záchod ani za roh. Jakmile film začne vysvětlovat, o co v něm zhruba jde, ztrácí většinu z předchozí naléhavé strašidelnosti.

Ve své druhé polovině je Temnota trochu křečovitě akční. Strach, který dříve tak lehce navodila, se jí teď už nedaří stupňovat. Barákem potloukající se mrtvé děti i barák samotný ale vypadají působivě až do úplného konce. Film na dobrou noc to každopádně není. Jestli tohle chcete od hororů, pak prosím. Já chci ironii a nadsázku (jinak se bojím jít čůrat) plus vřeštící děvčata oblých tvarů (což Anna Paquinnová netušila).

režisér Jaume Belagueró: "Všechny děti na celém světě se bojí tmy."

Trailer je strašidelný, ale vlastně nijak objevný a je na něm trochu poznat, že film není klasickým hollywoodským produktem. To může být i klad, ne? Speciální efekty jsou takovou malou milou prezentací toho, že s kompjůtrama to umí Španělé skoro stejně dobře jako Američané. Trocha chvály neuškodí.

Film o filmu je hodně podrobný, všímá si detailů, všichni v něm mluví o všem, bohužel ale taky hned několikrát vykecají skoro celý děj i závěrečnou pointu. Asi byste si ho neměli pouštět před samotným filmem, děti. Na druhou stranu, když to uděláte, možná se budete míň bát.

Jak je u Magicboxu dobrým zvykem, všechny bonusové materiály jsou stejně jako film opatřeny českými titulky. Škoda, že na disku není původní krátký film o chlapci procházejícím strašidelným domem, se kterým tvůrci svého času vyvolali potlesk na filmovém festivalu v Cannes a na základě toho pak získali investory pro Temnotu!

Hodnocení – film: 70%
Hodnocení – DVD: 60%

Darkness
USA / Španělsko 2002, 102 min
režie: Jaume Belagueró
scénář: Jaume Belagueró, Fernando de Felipe
hrají: Anna Paquinová, Lena Olinová, Ian Glen, Stephan Enquist
movies.fantasticfactory.com/darkness

DVD
obrazový formát: 16:9
zvuková verze: anglicky (DD 5.1), česky (DD 2.0)
titulky: české
region: 2 (Evropa)
www.magicbox.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016