RECENZE

 

Hudební recenze: kompilace Dubstep Allstars Vol.2

Na prestižním britském undergroundovém vydavatelství Tempa právě vychází jedinečná a především velmi kvalitní kompilace mapující aktuální dění v hudební škatulce zvané Dubstep. Její recenzi pro vás připravil FlyBoyEda.

 

Asi málokterá hudební kompilace vám může nabídnout tolik kvalitní, přemýšlivé a zároveň nesmírně progresivní hudby jako druhý díl kompilační řady Dubstep Allstars, za kterou stojí prestižní britský label Tempa. Jak už z názvu této kompilace vyplývá, jedná se o jedinečný mix věnovaný jenom a pouze stylu dubstep, kdy ani jeden ze zúčastněných tracků nebyl doposud oficiálně vydán. Jenže ono slovní spojení "jenom a pouze" není zas tak výstižné, protože škatulka zvaná dubstep v sobě obsahuje nezvykle bohatou směsici hudebních vlivů a všech možných ingrediencí. Dubstep by tedy rozhodně mohl zachutnat příznivcům stylů jako dub, reggae, drum ’n’ bass, brekbeat, trip-hop či uk garage.

Hudba z jiné planety? Možná, přinejmenším tak zní! Samotný styl dubstep by se dal charakterizovat jako převážně instrumentální směsice londýnského electra s výraznými prvky jamajského dubu, zalomených beatů nesoucích se v relativně poklidném tempu (to však není pravidlem!) a mnoha vrstev filtry a všemi možnými efekty prohnaných zvuků a smyček. Asi nejvýraznějším poznávacím znakem skladeb obsažených na této jedinečné kolekci je masivní až brutální basová linka, která je proložena mnohdy exoticky znějícími nástroji jako flétna, citera či nejrůznějšími perkusemi. Mnoha vokálů se v oblasti dubstepu a s ním související kompilace Dubstep Allstars Vol.2 nedočkáte. Sem tam sice zaslechnete nějaký ten popěvek, ten k vám ale doléhá jakoby z velké dálky. Tomuto stylu dominují spíše instrumentální experimenty se zvukem, které jsou dokresleny většinou velmi kuriózními samply. O precizní mix se pro tentokrát postaral talentovaný DJ Youngsta, který harmonicky navázal tam, kde DJ Hatcha v rámci Dubstep Allstars Vol. 1 skončil. Na vskutku luxusním tracklistu se pak objevuje elitní all-star team složený z těch nejrespektovanějších dubstepových producentů jako Geeneus, El-B, Kode 9 feat Daddi Gee, Skream, Digital Mystikz, D1 a v neposlední řadě můj veleoblíbený Loefah. Atmosféra tohoto téměř 50 minut dlouhého mixu působí tajemně, ponuře a místy dokonce strašidelně. Přesto je její poslech hodně příjemnou záležitostí, neboť si zvláštním způsobem pohrává s vaší myslí, náladami a samozřejmě emocemi.
 
U této doposud velmi mladé kompilační řady je zcela zřejmé, že chlapci z vydavatelství Tempa rozhodně nesázejí na kvantitu ale naopak na kvalitu! Jejich dílka obvykle vycházejí jednou za čas, ale pak to stojí za to. Kompilace Dubstep Allstars Vol.2 možná není zrovna chill-outová záležitost vhodná coby kulisa k souloži. Naopak, její poslech si vyžaduje značné soustředění. Když jí ale dáte šanci, okouzlujícím způsobem rozšíří vaše hudební obzory. V našich klubových luzích a hájích vám dubstepové placky rádi zahrají DJ´s Nailer, Matoa a Priapus.


"Dubstep music is an exploration of bass. It is a multicultural music, finding its roots in urban London. To me it means smoky, sweaty, pirate radio stations and dark, loud, intimate nightclubs. Dubstep is 21st century London, a paranoid, melting pot of people expressing themselves through sound."
                                                                                                                               El Sid (Hotflush Recordings)

Hodnocení: 99%

VA – Dubstep Allstars Vol.2 Mixed by DJ Youngsta
Tempa - 2005
http://www.tempa.co.uk/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016