RECENZE

 

Filmová recenze: Ostrov

Ewan McGregor a Scarlett Johanssonová prchají z "továrny na klony" v povedeném letním "propadáku" hitmakera Michaela Baye. Všichni chtějí na Ostrov.

 

McCord: "To, že si chcete dát burger, ještě neznamená, že se chcete seznámit s krávou."

Lincoln-6-Echo (Ewan McGregor) má divné sny. Už tři roky žije v podzemní základně, protože okolní svět je po jaderné válce zamořený a neobyvatelný. Personál za pomoci nejmodernějších technologií přísně dbá na jeho životosprávu a Lincoln nevědomky potlačuje svou sexualitu. Stejně jako tisícům dalších mu ale nic nechybí. Přesto se, nejdříve sám sebe a pak i ostatních okolo, ptá, jestli je tohle doopravdy všechno.

Jordan-2-Delta (Scarlett Johanssonová) s Lincolnem kamarádí a stejně jako mnozí další toužebně očekává chvíli, kdy se bude jako šťastný výherce moct vydat na Ostrov. Podle personálu je to totiž jediné místo, které zůstalo radiací nezamořené. Jenže Lincoln záhy zjišťuje, že žádný Ostrov neexistuje a celý systém slouží jen jako záminka.

Zatím sice neví k čemu, ale rozhodně se mu to nelíbí, takže popadá Jordan za ruku a prchá. Celý zbytek filmu je v podstatě jeden velký útěk, během kterého hrdinové zjišťují, že jsou pouhými klony svých "sponzorů" a že jim jde o krk, ať udělají, co udělají. Ale stejně se snaží udělat co nejvíc…

Michael Bay je bezesporu zručný řemeslník. Pro některé až moc mainstreamový a "komerční", jiní naopak oceňují jeho heroizující nájezdy kamery, zpomalené akční scény a mohutně explodující cokoliv. Počítám se k těm druhým, navíc tohle všechno neopovažuji za pouhé poznávací znaky Michaela Baye, ale za jeho styl. Ano, přímo styl.

Uznávám, že ne všechno se Bayovi povedlo (vypjatě dramatický Pearl Harbor, kýčovitý Armagedon). Jeho Skálu a minimálně ještě oba díly Mizerů řadím mezi moc dobré filmy. Pokud se Bay drží akce, nemá v dnešní době téměř žádnou konkurenci.

Ostrov je hned dvojnásobným překvapením a nejen v tomto směru. Dosavadní Bayovy filmy byly komerčními trháky. Ostrov vzhledem k očekáváním spíše prodělal. Navíc, je samozřejmě akční ale čistě o akci tentokrát nejde. Světe div se, doteď striktně konzumní tvůrce svým novým filmem filozofuje o lidském životě a etice klonování! A považte, ono to celkem dobře funguje!!!

Fakt, že hlavní hrdinové (přesvědčivě zahraní dvojicí stále zajímavějších mladých herců McGregor-Johanssonová) skoro až do samého konce filmu vypadají jako zranitelní otloukánci, je ve filmu Michaele Baye něco jako svatokrádež. Přitom nechybí pořádné výbuchy, napínavá akce, vtip, Steve Buscemi ve vedlejší roli a efektivní zpomalené záběry ani "podhledy" kamery, díky kterým herci vypadají skoro jako bozi.

Bay v jedné scéně sice cituje, nebo možná vykrádá, sám sebe. Honička, během které Lincoln shazuje tuny železa z náklaďáku na pronásledující auta, připomíná podobnou situaci z Mizerů 2. Přesto čtyřicetiletý režisér Ostrovem dokázal, že umí točit i něco víc, než jen pouhou akci. Škoda, že diváci od něho víc nečekají.

Hodnocení: 80%

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

The Island
USA 2005, 136 minut
režie: Michael Bay
scénář: Alex Kurtzman, Roberto Orci, Caspian Tredwell-Owen
hrají: Ewan McGregor, Scarlett Johanssonová, Sean Bean, Djimon Hounsou, Steve Buscemi
www.theisland-themovie.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016