RECENZE

 

Recenze: VA - Sasha - Fundacion NYC

Máte-li někdy pocit, že se nám Dj Sasha motá v začarovaném progressive kruhu, kompilace Fundacion NYC vás tohoto dojmu velice snadno a rychle zbaví. Jedná se o netradičně pojatou záležitost využívjící netradiční prostředky jako software pro real-time hudební produkci - Ableton Live. Recenzi pro vás připravil FlyBoyEda.

 

Starý dobrý Šáša nám zase jednou udělil pořádnou lekci. Jeho sety byly odjakživa nezpochybnitelnou zárukou kvality, stejně jako dokázal natočit vynikající autorské album (Airdrawndagger). Že je ale tak zdatným experimentátorem, to asi tušil málokdo.

Žijeme v době, kdy je hudba čím dál více propojena s moderními technologiemi a novátorskými postupy. Čím dál více producentů a Dj´s se pokouší do své tvorby vnést cosi neotřelého, jedinečného a pokud možno maximálně progresivního. Zapomeňme na to, co bylo a raději se soustřeďme na žhavou současnost, na scénu totiž přichází Ableton Live! Software, s jehož pomocí dokáže Dj Sashova formátu rozpoutat přímo zvukové hvězdné války.

Sasha už si v minulosti tenhle šikovný softík vyzkoušel při přípravě kompilace Involver, kdy podobně jako na Fundacion NYC projevil svoji zjevnou hravost. Teď se však rozhodl plně využít jeho bohaté možnosti a posunout svůj tvůrčí potenciál směrem kupředu. Za vydatné pomoci svého technicky nadaného kamaráda vyvinul speciální konzoli nazvanou The Maven, s jejíž pomocí teď může pohodlně samplovat, prokládat, vrstvit a různě čarovat se zvuky, smyčkami, nástroji a beaty nejenom ve studiu ale také na cestách. Konzervativní zastánci gramofonů a černých placek sice zapláčou, ale to je holt život.

Určitý posun však proběhl i ve výběru skladeb a vůbec stylovém spektru, ve kterém se Sasha v prostoru necelých 80ti minut (anebo 18ti tracků) pohybuje. Ačkoliv electro nepatří mezi styly, kterým bych holdoval, Sashova kouzelná fůze nádherně atmosférického progressive houseu a velmi specifického (až se nabízí termín progressive :) electra zní prostě úžasně! Za ten výběr desek by si Šáša zasloužil přinejmenším metál. Ještě větší nářez než výběr desek, zvuků, smyček a samplů je však způsob, kterým s nimi Sasha pracuje. Občas člověk skutečně neví, která bije, což je v tomto případě myšleno v tom nejlepším slova smyslu.

V ambientně pojatém úvodu této kompilace to krásně deep bublá, cinká a vře. Poté začínáme levitovat společně s projektem Badger (Rise Of The Machine), aby nás britští králové deep-houseu Swayzak (Another Way) vynesli až do oblak. Melancholičtí Beanfield feat. Bajka (Tides) v remixu Carla Craiga jsou vysloveným pohlazením po duši, které následně prodlouží atmosférické progressive & deep-tech-house bomby od interpretů jako Kosmas Epsilon (Innocent Thoughts), Funk D´Void (All That Matters) a Closer Musik (One, Two, Three). Projekty Phonique a Holden & Thompson v tomto trendu sice ještě chvilku pokračují, pak už se ale schyluje k tomu, čeho jsem se původně tolik bál. Zbytečně, electro v Sasha štýlu opravdu nebolí! Důkazem toho jsou citlivě prokombinované výtvory například projektů M.A.N.D.Y., Playgroup, Freeform Five a pro velký úspěch opět Closer Musik. Na konci si ještě zašpásujeme s Goldfrapp a jejich retro popíkem Strict Machine (We Are Glitter mix), abychom byli v úplném závěru ukonejšeni zasněným Superpitcher remixem lahůdkové záležitosti party M83 - Don't Save Us From The Flames.

Nikdy bych nevěřil, že kombinace progressive houseu a electra může znít tak příjemně a zábavně. Nahrazení tradičních postupů a prostředků konzolí The Maven, softíkem Ableton Live a mašinkou Apple G5 se pro tentokrát Sashovi opravdu vyplatilo. Nechme se tedy překvapit, s čím na nás vyrukuje příště. Příjemný poslech.

Hodnocení: 85%

VA - Sasha - Fundacion NYC
2005 – Global Underground
http://www.globalunderground.co.uk/
http://www.djsasha.com/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016