RECENZE

 

Hudební recenze: kompilace Later

Na hudebním trhu se objevila nová downtempová kompilace labelu Seamless Recordings. Její tvůrci o ní prohlašují, že je věnována hudebně vyzrálým příznivcům downtempa a chill-outu, kteří v tomto žánru hledají něco víc. Jestli mluví pravdu anebo nás jen tahají za nos, se dozvíte v recenzi, kterou pro vás připravil FlyBoyEda.

 

Vydavatelství Seamless Recordings budou mnozí z vás možná znát především díky vynikající deep, soulful & jazzy house sérii Bargrooves. Ta si díky svému jedinečnému konceptu získala spousty příznivců po celém hudebním světě. Teď však mají kluci a holky z tohoto labelu spadeno na další škatulku, kterou je instrumentálně sofistikované downtempo. Smyslem této zbrusu nové kompilační řady nazvané Later je poskytnout náročnějším posluchačům downtempa jakousi chill-outovou alternativu. Co si budeme povídat, Café Del Mar sice svůj relaxační účel splní, ale nějakou progresivitu vám nabídne jen stěží.

Úkolem zkompilovat první díl série Later s podtitulem Music For Night People byl pověřen Ben "The Bee" Taylor, jenž je znám pro své různorodé hudební aktivity. Tenhle všestranně talentovaný chlapík se věnuje Djingu, hudební produkci a organizaci všech možných festivalů a kulturních událostí již dlouhých 15 let. Jako Dj hrál v klubech, na festivalech a parties nejenom v Evropě ale také v Africe a Asii. Zkušeností na přípravu podobné kolekce má tedy více než dost.

Něco málo přes 70 minut dlouhý "mix" v sobě zahrnuje známá jména, jenž jsou dostatečnou zárukou kvality. Thievery Corporation (All That We Percieve), Bonobo (Nothing Owed), Nightsmares on Wax (Finer - Alex Gopher mix), Tosca (Chocolate Elvis - Baby Mammoth version 1+2) anebo Benova vlastní produkce v podobě skladby Ascension, to jsou asi největší lákadla kompilace Later. Ve skutečnosti je jich ale mnohem více.

Čtrnáctiskladbová kolekce elegantně kříží všechny možné odrůdy downtempa a chill-outu, jež v sobě zahrnují nejrůznější vlivy, ingredience a nálady. Zřetelný je vliv zejména funku, jazzu, latina, ale i etnické a experimentálně pojaté elektronické hudby. Někteří ze zúčastněných interpretů a projektů mají s Benem Taylorem natolik přátelské vztahy, že nic nebránilo tomu, aby se na této kolekci objevily některé doposud oficiálně nevydané záležitosti a raritky.

Lidé z labelu Seamless Recordings se dušují, že po hudební stránce se jedná o to nejlepší v daném žánru. To, čím je pro deep-house série Bargrooves, by prý měla být řada Later pro vyzrálé downtempo. To je sice trochu odvážné tvrzení, jistou progresivitu, nápaditost a posluchačskou atraktivitu však této kompilaci rozhodně upřít nelze. Inteligentní, atmosférická a zajímavá pohůdka, tak by šla v krátkosti vystihnout tato kompilace věnovaná všem nočním tvorům. Přesto nečekejte žádný zázrak ani downtempového spasitele. Asi největším zádrhelem je v tomto případě fakt, že všechny tracky jsou sice jakž takž propojeny anebo alespoň navazují, o nějakém důkladném až precizním mixu (o který si tato škatulka vysloveně říká!) však nemůže být ani řeč. To je možná trochu škoda, jinak ale této kompilaci není moc co vytknout.

Hodnocení: 80%

Bargrooves: Later – Music For Night People
2005 - Seamless Recordings
http://www.seamlessrecordings.co.uk

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016