RECENZE

 

Recenze od Nexise: Pendulum - Hold Your Colour

Paul Harding, Gareth McGrillen a Rob Swire - trio nadaných Australanů, které jedná část drum and bassový posluchačů bezmezně miluje a druhá nenávidí. Panové, kteří v roce 2003 zbourali scénu singlem Vault, a jejichž dominance překvapivě pokračovala dalšími úspěšnými hudebními dílky, nyní konečně vyrukovali s debutovým albem Hold Your Colour. Dokázali potvrdit svůj status nekorunovaných králů zlomených beatů nebo vyčerpali všechny nápady a přenechali trůn novým vládcům?

 

Přiznávám, že vůči Pendulum nemám vyhraněný postoj, jako mnozí lidé v mém okolí. Jump-upoví DJs se málem ke každé nové desce modlí a nedokáží se nabažit energicky znějících skladeb, kdežto milovníci drsnějšího a hlavně temnějšího soundu si kolikrát rvou vlasy jen při zmínce, že už zase vychází nový materiál z jejich dílny. Uznávám, že vydali pár opravdu velmi podařených hitů, stejně tak i skladeb, které dokáží lézt vyloženě na nervy. Pendulum se naštěstí nevydali cestou Future Prophecies, kteří svou první dlouhohrající desku pojali spíše jako souhrn dosavadní tvorby, a na Hold Your Colour tedy najdeme čtrnáct skladeb, z nichž je dobrá polovina kompletně nových a druhá sestává z osvědčených hitů.

Prelude, jak název naznačuje, je pouze jakýsi úvodní proslov, který neodmyslitelně patří k hitovce Slam. Zde Pendulum zúročili všechny své producentské zkušenosti a vytvořili taneční klenot s nepředvídatelným vývojem, který začíná pomalým breakem, aby se později změnil v euforickou šlapající skladbu. Hitový potenciál si pánové uvědomili velmi brzy a i proto záhy po vydání natočili zábavný klip, který údajně rotuje na komercí prolezlé MTV.

Plasticworld vznikl ve spolupráci s dobře známým Fatsem a kamarádem TCm. Na poměry Pendulum se jedná o velice netradiční track s pohodovou, až letní atmosférou, podbarvený chytlavými vokály. Moc příjemná věc. Na Fasten Your Seatbelt se podíleli hvězdní Freestylers. Z toho si každý vyvodí, že se pánům zachtělo experimentovat s breakbeatem, což se jim bez připomínek povedlo. Through The Loop má zajímavý začátek, ale pak se změní ve víceméně klasický roller á la Pendulum.

Sounds Of Life s hostující Jasmine Lee je úplně jiná káva. Pendulum dokázali z vokálního projevu zpěvačky vymačkat maximum a stvořili výborný optimistický song, jenž mi na dlouhou dobu utkvěl v paměti. Smekám. V Girl In The Fire dále potvrzují svůj hudební talent. K počátečnímu vybrnkávání na kytaru se přidají "zvráceně" chytlavé zvuky, aby pak v doprovodu masivního bassu dotvořili exstatickou pohodu.

Z Tarantuly se už stal velký hit, který není potřeba rozebírat. S výpomocí Freshe a dvojice MC ($pyda, Tenor Fly) vznikl šlapající song, který si skalní jump-upisté pravidelně pobrukují před spaním. Přiznávám, že mě nechává celkem chladným. Out Here je dalším výletem do breakbeatových vod. Nemá tak přímý tah na branku jako Fasten Your Seatbelt, ale potvrzuje, že Pendulum umí a klidně by se mohli dát na pomalejší lámané rytmy.

Zkreslené a poněkud "přiteplené" vokálky, rovný nájezd a jedem!! Hold Your Colour aspiruje na nejúchylnější skladu alba, což nevylučuje, že se u ní budete dobře bavit. Má zajímavý nádech docílený použitím vocodéru a evokuje vzpomínky na album In:Transit Johna B. K The Terminal se toho příliš napsat nedá. Hopsavá klasika.

Bonusový song Streamline nenajdete nikde jinde než na CD. Jedná se v podstatě o mužskou variaci Sounds Of Life, kterou by v pohodě mohli hrát v každém, trošku progresivnějším, rádiu a určitě by zabodovala. Nestydím se za to, že se mi líbí! :) Another Planet dostala modernější háv, masivnější zvuk a parkety bude zřejmě plnit stejně spolehlivě jako kdysi. Nevím jak vás, ale mě už z ní bolí hlava, takže ji klidně přeskočím :) Finální Still Grey album uzavírá jak se patří. Melancholicky smířený zpěv, decentní melodie a hlavně parádní atmosféra, to vše v ní najdete.

Pendulum se vytáhli. Hold Your Colour obsahuje vše, za co jsou talentovaní Australané milování i nenáviděni a navíc přináší spoustu skladeb, které asi málokdo čekal. Deska je neskutečně "barevná". Obsahuje tracky, u kterých budete skákat do stropu, stejně tak jako pohodové práce s nenásilnou atmosférou, jenž chytí za srdce. Producentsky snad album nemá chybu a nebál bych se ho doporučit všem, kteří v drum and bassu nezastávají striktní postoje. "Temná strana"  bude do omrzení sjíždět skvělého Calyxe a brutální bomby Noisie, liquid-funkeři zase nového Calibra a já si dám všechno. :) Hold Your Colour!

Hodnocení: 85%

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016