RECENZE

 

DVD recenze: Vybíjená – Běž do toho na plný koule

Zrůdně nablýskaný Global Gym hrozí pohltit starou dobrou tělocvičnu Petera Le Fleura. Je třeba zúčastnit se turnaje ve vybíjené v Las Vegas a vyhrát nějaké peníze… Vince Vaugh a Ben Stiller prostě mají koule. I když ne tak velké jako Christiane Taylorová. Ta je má sice jinde, zato jsou plnější a hezčí!

 

Patches O’Houlihan: "Když se vyhnete hasákům, vyhnete se i míči."

Peter Le Fleur (Vince Vaughn) vlastní malou zaprděnou, ale celkem sympatickou, tělocvičnu. Nevydělává žádný balík, chodí k němu jenom největší looseři a jeden z nich si myslí, že je pirát. Idylu zlikviduje zisku chtivý, imperátorsky založený White Goodman (Ben Stiller), jehož jméno v češtině znamená něco jako "dobrý, bílý muž".

Goodman má zájem o parcelu, na které stojí Le Fleurova (tohle znamená "květinka", hlavní hrdina je holt klaďas) tělocvična. Poštve proto na berňák. Ten se dostaví v podobě atraktivní blondýnky Kate Veatchové (Christine Taylorová a slovní hříčka pro "witch – čarodějnice"), která se začne odvážně přehrabovat ve skříni plné papírů.

Kate mimo jiné zjistí, že Peter vlastně nevydělává vůbec žádný balík a je zadlužený až po uši. Velmi brzy ji také dojde, že se oběma majitelům tělocvičen líbí. Goodman mezitím využije Peterových dluhů. Pokud Peter do určitého data nesloží nemalou částku, padne jeho tělocvična do rukou slizké-ho Goodmana.

A tu se zrodí odvážný plán! Peter sebere partu zoufalců i na Goodmana naštvanou Kate a jede se do Las Vegas. Ne do kasina, na turnaj ve vybíjené! Goodman pochopitelně přihlásí svůj tým nabušených borců, aby Peterovi jeho záměry překazil. Mnohem větší oříšek ale možná bude německý národní tým trénovaný samotným Hasselhoffem ("Ein, zwei, drei: Hasselhoff!").

Patches O’Houlihan: "Když se vyhnete autům, vyhnete se i míči."

Vybíjená je komedií, která do toho jde na plné koule. Démonický Ben Stiller je neuvěřitelný a bez problému všechny ostatní zastiňuje. Rozhodně doporučuju nevypínat film hned, jakmile se objeví titulky. Stiller se vám odmění svou vlastní verzí hitu Milkshake od zpěvačky Kelis. Což bude ale stej-ně jenom závěrečný lahůdkový pingpongový míček na pyramidě z kvalitních medicinbalů.

Humor Vybíjené je často (záměrně) tak absurdní, že vás možná napadne něco jako: "Tak ale teď už je to fakt blbost." Ale ať už to bude, když hrdinové hrají vybíjenou v "dresech" sadomasochistického týmu, nebo když musí porazit družstvo malých skautek, aby se kvalifikovali, zasmějete se.

Bonusová výbava odpovídá divoké atmosféře komedie, audio komentářem režiséra Rawsona Thurbe-ra, pro kterého byla Vybíjená teprve třetím filmem, a herců Vince Vaughna a Bena Stillera počínaje. Zkažené scény, záběry z natáčení, pohled do zákulisí a vystřižené scény i slepému napoví, že Stiller s Vaughnem se natáčením skvěle bavili.

Nejzajímavější je alternativní konec, který prozrazuje, že původně mělo být všechno jinak (ale stu-dio to asi neskouslo). Ostatně když budete dost trpěliví, Stiller se k tomu sám vyjádří. Nejšíleněji nakonec působí materiály záhadně pojmenované podle barev. Tvůrci si dali tu práci, natočili a kom-pletně sestříhaly tanec prsatých roztleskávaček. Několikrát, vždy v jinak barevných mini dresech.  

Hodnocení – film: 80%
Hodnocení – disk: 100%

Dodgeball: A True Underdog Story
USA 2004, 92 minut
režie: Rawson Marshall Thurber
scénář: Rawson Marshall Thurber
hrají: Vince Vaughn, Ben Stiller, Christine Taylorová, Rip Torn, Chuck Norris, David Hasselhoff
www.dodgeballmovie.com

detaily DVD
obraz: 16:9
zvuk: anglicky (DD 5.1), česky (DD 2.0)
titulky: české
bonusy: audio komentář Rawsona Thurbera, Vince Vaughna a Bena Stillera, vystřižené a scény (s volitelným komentářem), alternativní konec (s volitelným komentářem), zkažené scény, pohled do zákulisí, z natáčení, Easter Eggs
www.hce.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016