RECENZE

 

Technická recenze: Midi contoller Vestax VCI-100

Dnešní technickou recenzi pro vás sepsal Tomáš Kafka a zaměřil se v ní na nový Midi kontrolér od firmy Vestax. Využití najde především u stále rozšířenějších djských programů jako je například Traktor, který při zakoupení VCI 100 dostanete jako bonus.

 

Po několika týdenní nedočkavosti se mi dostal do ruky kontrolér Vestax VCI-100. Po vybalení a následném zapojení do USB portu na počítači jsem uvítal možnost napájení přímo z USB, není tedy potřeba mít adaptér. Musím upozornit, že je nutno mít operační systém Windows se Service Packem 2, na jiných operačních systémech Vestax nefunguje (nedoporučuji to zkoušet, protože vás čeká známá "blue death" se zamrznutím systému). Instalace ovladačů proběhla automaticky a rychle a po zapnutí kontroléru ve tmě jsem byl ohromen krásným žlutým a oranžovým podsvícením tlačítek a modrým podsvícením jog kola, které je samozřejmě citlivé na dotek kvůli scratchování a právě při takovém doteku se modré podsvícení změní na červené. Opravdu krása. Vůbec celkově je design Vestaxe velice hezký.

Rozmístění jednotlivých prvků je dobře vyřešeno a mně sedlo výborně. Tlačítka jsou hladká a kvalitní, korekce dobře zabírají a jsou trošku tužší, což není na škodu. Šavle to samé a jsou chráněny proti dorazu až na konec dráhy, což je výborná věc a šetří tak opotřebování. Crossfader má taky tuto ochranu a jde s ním manipulovat velice lehce, což ocení každý, kdo s crossfaderem často pracuje nebo ho používá např. na scratch. Vestax si opravdu drží svoji standardní kvalitu.

Kontrolér jsem zkoušel se softwarem Traktor 3, který se i dodává k balení, a je s ním plně kompatibilní. Stačí jen v programu vybrat midi kontrolér a namapovat jednotlivé prvky, což může zabrat dost času, nebo je možnost se pokusit stáhnout z internetu soubor, který již toto namapování obsahuje a jednoduše ho nahrát do Traktoru. Možná trochu nepříjemná věc je, že kontrolér nemá výstup na sluchátka, jsou tedy potřeba dvě zvukové karty, nebo jedna dvoukanálová, protože se v Traktoru nastavuje jedna karta na hlavní zvuk Master a druhá na Monitor, neboli právě ten výstup do sluchátek. Ale na druhou stranu se dá jednoduchá externí zvuková karta pořídit za malé peníze.

Nyní přichází na řadu to nejdůležitější – jak midi kontrolér reaguje s Traktorem. A musím říct, že velice dobře. Veškeré pohyby potenciometry nebo stisky tlačítek okamžitě reagují bez jakýchkoliv latencí. Včetně scratche a efektů.

Co tedy kontrolér nabízí? Na zadním panelu je přepínač na zapnutí přístroje a možnost volby USB napájení, nebo napájení přes adaptér. Dále nastavení křivky průběhu pro crossfader, nastavení citlivosti doteku pro jog kola a nakonec uzemnění. A nyní už ten nejdůležitější přední panel. Dá se říct, že je to kombinace cd přehrávače a mixážního pultu dohromady. Naleznete zde tedy pitch na ovládání rychlosti, tlačítka play/stop a tlačítka na nastavení počátečního bodu cue. Dále klasicky crossfader, fadery, 4-pásmové korekce, gainy, tlačítko na příposlech do sluchátek a funkci balance. To vše samozřejmě najdete na obou kanálech. Jako další jsou zde tlačítka na vytvoření smyčky a přepínače na délku smyčky (po dobu 1, 4, 8 a 16 beatů), funkce vinyl mode, kterou přepínáte chování jog kola – buď na scratch, nebo na posouvání tracku, tlačítko key, které se chová jako master tempo – při stisknutí bude tónina songu stejná i při zrychlení pitchem, a v neposlední řadě asi oblíbené tlačítko sync, které vám automaticky srovná rychlost mixovaného tracku. Hodně usnadní práci tlačítka na listování v seznamu písniček a jejich následné přiřazení buď do prvního nebo druhého přehrávače v Traktoru. A jako poslední zbývají efekty. Prvním tlačítkem si zvolíte zdroj efektu, neboli na který přehrávač budete efekt používat, jde samozřejmě zvolit i master – hlavní zvuk, dále si přepínači zvolíte efekt a pak pomocí 4 potenciometrů a 4 tlačítek efekt zapínáte a různě modifikujete. A úplně nakonec je zde ovládání hlasitosti hlavního výstupu master, výstupu na sluchátka a poměru výstup/příposlech do sluchátek.

Jak sami vidíte, tento kontrolér nahradí téměř všechny funkce, co má Traktor. Je veliká výhoda ovládat software midi kontrolérem, protože myší se to dá dost těžko zvládat. Během mého testování jsem nezaznamenal žádné zpoždění, zaseknutí, nebo jakýkoliv jiný problém. Naopak mě kontrolér dost překvapil a hlavně splnil má očekávání. A co se týče zpracování Vestaxe, myslím, že vydrží hodně, tak jak jsme u výrobků této značky zvyklí.

Midi kontrolér Vestax VCI-100 můžete zakoupit na www.dj-obchod.cz za cenu 10990,-- Kč

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016