RECENZE

 

Technická recenze: Mixpult Vestax PMC-280

Firma Vestax vypustila do světa nový mixážní pult s označením PMC-280. Jedná se o čtyřkanálový mix, který tentokrát obsahuje i efektovou jednotku.

 

Má vstupy 2x phono, 6x line, 2x mic a jeden USB port, který ovšem není součástí mixu a musí se samostatně dokoupit. Dle mého názoru je veliká škoda, že tento pult podporuje připojení jen dvou gramofonů, někomu to nemusí stačit. Vstupy jsou klasické cinchové, mikrofony používají XLR. Výstupy má mixpult dva cinchové (Master 1, Master 2) a jeden XLR (Master 1). Na zadním panelu najdete ještě dva kolíky na uzemnění, tlačítko na zapnutí / vypnutí mixu a konektor pro připojení síťového adaptéru.

Co se týče zvuku, nemám žádné výhrady. Korekce reagují plynule a při stáhnutí všech tří pásem nastane ticho (kill). Každý kanál má přepínač vstupů, LED ukazatel síly signálu, gain pro úpravu hlasitosti, tří pásmové korekce, možnost přiřazení ke crossfaderu (strana A, nebo B) a tahový potenciometr (šavli), vše klasicky uspořádáno. S korekcemi se otáčí dost ztuha, takže je potřeba si na to zezačátku zvyknout, ale z vlastní zkušenosti vím, že časem povolí. Dále na předním panelu najdete PCV crossfader (s možností přepnutí buď plynulého, nebo okamžitého přechodu), výstup do sluchátek s regulací hlasitosti a nastavením poměru mezi připravovanou a hrající skladbou, čtyři přepínače pro zvolení kanálu na příposlech do sluchátek plus jedno tlačítko pro příposlech efektu, LED ukazatel síly signálu master výstupu (při testování mixážního pultu jsem musel vyvinout opravdu velkou hlasitost, aby blikaly alespoň tři zelené dílky) a nakonec regulace hlasitosti Master 1 a Master 2 výstupu.

Zbývá poslední část mixpultu – a to efektor. Je umístěn netradičně v horní části pultu a vcelku přehledně vyřešen. Nabízí 16 různých efektů, ale nejsem si jist, zda jsou všechny využitelné, alespoň ne v mém případě, ale samozřejmě někomu se můžou hodit všechny. Nechybí standardní echo, delay, reverb, flanger, phase a jsou zde některé nové jako vocoder, ring mod až po high pass nebo low pass. Při volbě efektu se vždy na panelu podsvítí vybraný efekt, takže je hned vidět, jaký efekt máte aktivní. Dá se přiřadit na stranu A, nebo B crossfaderu, nebo na Master výstup. Pomocí dvou otočných potenciometrů můžete upravovat parametry efektu (sílu / hlasitost efektu a rychlost / rozsah efektu). Dále si pomocí pěti tlačítek můžete vybrat dobu efektu podle tempa skladby, nebo si pomocí tlačítka Tap manuálně rytmus "naťukat". A nakonec tlačítkem Effect On aplikovat efekt. Ovšem zde jsem narazil na trochu nepříjemnou věc. Pokud je mix více vybuzen a hudba stažena, po zapnutí efektu se částečně zesílí šum. Důležité ale je, že během hraní to není slyšet. Občas se mi také stalo, že při stisknutí tlačítka na zapnutí / vypnutí efektu se ozvalo slabé prasknutí. Jinak je ale zvuk efektů dobrý a hlavně se s efektorem dá rychle pracovat – hlavně co se týče rychlých změn parametrů.

Celkově hodnotím tento mix kladně. Jeho výhodou je nízká cena, efektor a čtyři kanály, nevýhoda je možnost zapojení pouze dvou gramofonů. Pokud to ale někomu stačí, rozhodně tento mix doporučuji. Je to kvalita za dobré peníze.


Mixážní pult Vestax PMC-280 si můžete zakoupit na www.dj-obchod.cz za cenu 14900,-- Kč.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016