RECENZE

 

Hudební recenze: Carl Craig - Sessions

Myslím, že v našich zeměpisných šířkách američan Carl Craig nikdy nepatřil mezi příliš známé DJe a producenty. Především mladší generace bude určitě při vyslovení tohoto jména kroutit hlavou. V těchto dnech však tomuto veteránovi z Detroitu vychází u labelu Studio !K7 mixalbum "Sessions", které si zaslouží naši pozornost. Takhle povedený DJ-mix totiž vyjde jednou za sto let!

 
Hned na začátek bude jistě dobré uvést, že Carl Craig patří od nepaměti mezi klíčové protagonisty detroitského techna. Zároveň je to osobnost, která vedle Jeff Millse, Roberta Hooda, Kenkyho Larkina a Kevina Soundersona stála i u úplného zrodu tohoto stylu. No a o čem tedy pojednává aktuální kompilační CD "Sessions"? Společným jmenovatelem je tady opět detroit techno. Všichni, kdo se domnívají,  že jde o nějaké drsné techno, budou zklamáni - to říkám předem. Naopak! Tento styl taneční muziky se často prolíná s housem a přesně podobnou strukturu má i mix-CD "Sessions". A to hlavně proto, že Carl Craig patřil nejen mezi aktivní producenty, ale i mezi přímo hyperaktivní remixéry. Má na svém kontě desítky a desítky remixů a tracků těch nejvyšších kvalit, a právě z nich je celý projekt sestaven. Double CD obsahuje celých 21 kousků, ale pojďme poslouchat pěkně od začátku.


    
Hned na úvod se dočkáme perly v podobě Junior Boys a Craigova remixu na track "Like a Child", který nás nenásilně vtáhne do uvolněné atmosféry projektu. Následuje remix pro berlínské Rhythm & Sound a "Poor People Must Work", což je nádherná kosmická záležitost provoněná prostorem vesmíru. Ani se nestačím uvelebit v křesílku a už mě z něj zvedá klasika všech dob, "Throw". Tenhle kus má pro mě neskutečnou pozitivní taneční energii a funguje prostě vždycky! Následně atmosféru opět uklidní Beanfield a jejich "Tides" s nádhernými ženskými hlasy. Poté se vynoří Theo Parrish se známou skladbou "Falling Up" a ihned navazuje další Carl Craig, tentokráte pod pseudonymem Paperclip People s původním trackem "Oscillator". Druhé CD otevírá další Craigův projekt 69 s taneční peckou "Rushed". Perfektním mixem se dostaneme k X-press-2 a jejich "Kill 100", což je
také perla sama o sobě. V následujícím bloku mix lehce přitvrdí. Ke slovu se teď totiž dostanou Carl Craig a Laurent Garnier v novém společném projektu Tres Demented. Použitý mužský řev a vzdechy musí probudit k životu i mrtvého. Dál už zbývají jen dva autorské počiny "Futurelovetheme" a "Standstorms" od Carl Craiga a na úplném závěru ho ještě najdeme pod pseudonymem Innerzone Orchestra v parádní najazzlé a skutečně umělecké záležitosti.
    
Mix-album "Sessions" je jakýmsi retrospektivním projektem, který nahlíží do dávné historie, ale skrze všechna časová pásma se dostává až do té nejživější reality dnešních dnů. Smysluplnost a hodnota tohoto double CD je tedy dána nejen jeho obsahem, ale i velice moderní formou zpracování. Ta se totiž dá z velké části označit za minimalistickou, což v dnešní době rozhodně zvyšuje její kredit. Pokud tedy toužíte po kvalitním hudebním zážitku a nechce se Vám za  ním handrkovat daleko za hranice naší země, určitě Vám jako plnohodnotná náhražka poslouží právě tohle dvoj CD. Můžete jen zavřít oči, nebo i tancovat !

hodnocení:  85%
formát:  2 x CD
label:  Studio !K7
datum vydání:  25.02.2008
info:  www.k7.com, www.myspace.com/carlcraig
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016