RECENZE

 

Hudební recenze: Jahcoozi - Blitz N Ass

Německo už nějaký ten pátek udává trendy módním posluchačským vlnám. Po Ellen Allien a Apparatovi nebo Modeselektor mě od drum & bassu odsekl projekt Jahcoozi, který v mém přehrávači trvale boduje s albem Blitz N Ass. U příležitosti jejich koncertu v Roxy si je dovoluji posadit do svého zubařského křesla. AKTUALIZOVÁNO O UKÁZKY Z DESKY

 

Platí, že bolavou stoličku je potřeba vytrhnout a za statečnost odměnit pacienta lízátkem. U Jahcoozi trhat nic nemusíme, chrup je zdravý, leskne se a měl by posloužit jako zářný případ, jak používat aktuální sortiment hygienických dentálních výrobků. A jak přesně zní zaklepání na jednotlivé zoubky tohoto skvěle udržovaného pokladu?

Album se vám zažere ihned pod kůži a to hlavně famózním nástupem prvních čtyř pecek. Introdukční BLN svou neprvoplánovou otravností navodí jasný dojem, že zde se skutečně budou dít velké věci. I orientální Style, hypnotický Gameboy nebo příjemně líný Double Barrel Name budou patřit k těm skladbám, na které si rádi nastavíte repeat.

Správně vymazlený poměr prvků garage, breakbeatu, dubstepu, hip hopu a dalších možných zaškatulkovatelných i neurčitých vlivů se do vás pustí jako reklamní pauza. Vaše sluchové ústrojí a duše bude bohatě obsloužena variabilními rytmy na jednoduchých podkresech s dokonalým vokálem. Na albu, které se skvěle poslouchá, ale zároveň je těžké na něj netancovat, se dočkáme i balady Hands in ya Pockets nebo pure hiphopové High Tech.

Nebýt impozantního zpěvu a rapu Sasha Perery, člověk by skoro ani nevěřil, že poslouchá album od jedněch interpretů – takové stylové rozmanitosti se někdy nedočkáme ani na kompilaci od různých artistů. Další body k dobru pak přidává fakt, že se na něm v žádném případě nedá ztratit - roztříštěnost je minimální a kompaktnost maximální.

Když už se vší tou nádherou prokoušete a užijete si třeba hymnu pro roztleskávačky (Get Yoshi Out) nebo ultravrnivé kotě (Takin Your Street), překvapí vás působivý track Chill, který v necelých 4 minutách přepíná mezi polohami stejně jako sexuální mašina s nejnovějším updatem Kamasutry. Technózní Rainbow Coloured Rizzla zamotá hlavu a poslední klidná tečka Sit & Chuckle s pohádkovou kytarou podtrhne verdikt: Tyhle zoubky dentistu nikdy potřebovat nebudou!

Kapelu Jahcoozi tvoří londýnská zpěvačka s kořeny na Srí Lance, producent z Berlína a baskytarista z Tel Avivu, což možná trochu vysvětluje ten rozmanitý a neopakovatelný ksichtík desky Blitz N Ass. Člověka už pak jen napadne otázka, jak umí tento trojlístek zúročit své nápady live. Zkontrolovat to můžete na happeningu Nedovedu pochopit, který se uskuteční již ve čvrtek 24. dubna v pražském klubu Roxy.

01. BLN

[CHYBA: mp3 download/2008/jahcoozi/bln.mp3 neexistuje na serveru]

02. Style

03. Gameboy

[CHYBA: mp3 download/2008/jahcoozi/gameboy.mp3 neexistuje na serveru]

04. Double Barrel Name

05. Getyoshitout

06. Hands in Your Pockets

[CHYBA: mp3 download/2008/jahcoozi/hands_in_ya_pocket.mp3 neexistuje na serveru]

07. High-Tech

08. Disposable

09. Takin' Your Street

10. Flatline

[CHYBA: mp3 download/2008/jahcoozi/flatine.mp3 neexistuje na serveru]

11. Party Hard

12. Chill Jill

13. Rainbow Coloured Rizzla

[CHYBA: mp3 download/2008/jahcoozi/Rainbow_Coloured_Rizzla.mp3 neexistuje na serveru]

14. Collagen

15. Sit 'N' Chuckle

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016