RECENZE

 

Recenze: Mixpult Reloop IQ 2+ USB

V dnešní recenzi se budeme věnovat opět dj-ské technice a tentokráte se podíváme na zoubek poměrně kvalitnímu mixpultu Reloop IQ 2+ USB, který se dá pořídit za rozumnou cenu a člověk si s ním celkem vyhraje. Obsahuje totiž několik efektů a ještě tři speciální efekty aplikované přímo na crossfader. Pojďme ale pěkně popořadě.

 
Jedná se o dvou kanálový mixpult s třípásmovými korekcemi a vstupem pro mikrofon. Korekce pro šavle se pohybuj u každého pásma v rozmezí -30 dB až +10 dB. Pro mikrofon jsou zde korekce jen dvoupásmové s rozsahem -12 dB až +12 dB taktéž pro každé pásmo. Mikrofon se připojuje pomocí velkého „jacka“ do předního panelu a má samostatné přepínání pro vypnutí, zapnutí nebo talkover. Na levou šavli můžeme připojit buď line1/phono1 (přepínání na zadním panelu) nebo CD1/Aux1, přičemž přepínání mezi CD1 a Aux1 je na předním panelu a stejně tak jako vstup Aux 1 v podobě malého „jacka“. A nebo se můžeme přepnout na USB1. Pravá šavle je na tom v podstatě stejně, akorát zde chybí Aux. Výstupy jsou zde dva respektive tři. Jeden balancovaný master výstup v podobě dvou velkých „jacků“ a jeden v podobě „chinch“. Oba dva mají jen jedno společné ovládání hlasitosti. Dále je zde record výstup pro nahrávání, jeden send a dva USB výstupy. Bohužel zde chybí výstup pro odposlech s vlastní regulací hlasitosti, což je pro mě zásadní nedostatek. Šavle mají možnost nastavení tří druhů přednastavených křivek, přičemž průběh ještě můžeme doladit pomocí dalšího ovladače long/cut. Crossfader se dá taktéž nastavit na tři druhy přednastavených křivek což je víceméně dostačující. Sluchátkové vstupy jsou zde dva, jeden v podobě velkého „jacka“ a jeden vstup na malého „jacka“. Přepínání sluchátek na jednotlivé kanály je zde vyřešeno pomocí malého crossfaderu, což je podle mě u dvoušavlového mixu to nejlepší řešení. Rychlý přístup a jednoduché prolínání do sluchátek. Je zde i tlačítko FX, to když si chceme poslechnout efekt nejprve do sluchátek. Master je zde v podobě poměrně masivního potenciometru a hned pod ním je indikátor hlasitosti. Ten si můžeme přepnout buď klasicky na master nebo na sluchátka.

Efektová jednotka obsahuje 8 druhů efektů, které fungují spolehlivě a dají se celkem přesně nastavovat. Jednak je tu tlačítko „tap“ pro nastavení BPM, dále tlačítko pro zapínání/vypínání efektu, knob pro výběr kanálu který chceme afektovat (na výběr jsou kanál 1, 2, mikrofon a master) a knob pro výběr samotného efektu. Nastavování časů u efektů se provádí buď pomocí přednastavených tlačítek/časů ¼, ½, ¾ a tak dále nebo ručně pomocí knobu. Dále je zde kraťoučký fader pro nastavení úrovně dry/wet neboli jak silně bude efekt zabírat. K efektové jednotce patří i velký LCD display, který znázorňuje vše potřebné a je samozřejmě podsvícený. K dispozici jsou tyto druhy efektů ECHO, AUTO PAN, FLANGER,MANUAL FILTER, AUTO FILTER, REVERB, TRANS, PITCH SHIFTER. Dále zde máme 3 speciální efekty LoopX, PitchX, StutterX které jsou přiřazeny přímo na crossfader. Buď je můžeme ovládat ručně nebo je nechat přepnuté na „auto“. Ruční ovládání mi ale přišlo mnohem spolehlivější. Zde pouze zapneme efekt a poté tahem crossfaderu ovládáme efekt. Při automatickém ovládání pouze zapneme efekt a on se ovládá sám. Podobně jako kdybychom posunovali fader s tím rozdílem, že to nemůžeme ovlivnit a navíc když efekt dohraje, zůstane zde ticho do té doby, dokud nedáme crossfader na druhou stranu a zase zpět. Možná se to dá i jinak, já na to každopádně nepřišel.

Co se týče USB výstupů, tak doporučuji podívat se na toto video –video Youtube.com- , je všeříkající a každý by to z něj měl pochopit. Velmi zkráceně řečeno USB výstupy slouží hlavně k recordingu a k propojení se softwarem Traktor Scratch.

Podle mě celkem kvalitní mixpult střední třídy na kterém se dá poměrně dost vyřádit a řekl bych, že dobře poslouží jak začátečníkům tak i pokročilejším djs. Jako největší nedostatek vidím absenci samostatného výstupu pro odposlech. Efektová jednotka je celkem kvalitní a jednoduše ovladatelná, takže je celkem jednoduché se s ní naučit pracovat.

Mixpult Reloop IQ 2+ USB je možné zakoupit za 7 590,- Kč vč.DPH v prodejně maxi store.

Další recenze dále najdete na maxi store, www.shadowbox.cz a www.techno.cz . Uvedenou techniku je možné vyzkoušet přímo v prodejně nebo koupit (i na splátky) v prodejně:

maxi store
Bořivojova 57
Praha 3.
Email: x@maxistore.cz
GSM: 608 203 036
Tel.: 222 722 999
www.maxistore.cz
www.maxistore.sk

akční výrobky
výrobky značky Reloop
světelná páska LightTape
LED efekty
LED neony
Digital DJing
zvukové efektory
sluchátka
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016