RECENZE

 

Recenze: Synthetyzátor Korg Electribe ESX-1

Začnu stručně, jasně a podobně jako u recenze modrého bratra Electribe EMX-1, kterou jsme si tu dělali nedávno. Není bohužel v mých silách a časových možnostech prozkoumat přístroj jako je tento úplně dopodrobna a vše přesně popsat. Doopravdy podrobnou recenzi by si mohl člověk dovolit napsat po dlouhodobém užívání takovéhoto „synťáku“ a takovou možnost já jsem bohužel neměl. Tudíž tento článek berte jako „výcuc“ z toho, co se mi podařilo za krátkou dobu užívání zjistit, najít na internetu nebo jinak dohledat. Všechny „hatery“ a pokročilejší uživatele tohoto přístroje tedy předem upozorňuji, že toto je pouze můj pohled na věc a samozřejmě jsem otevřen jakýmkoliv příspěvkům či dodatkům.

 
ESX-1 v solidním kovovém pouzdře, které vypadá ze by mohlo vydržet i pád na zem (samozřejmě nedoporučuji zkoušet) s výhledem na dvě analogové elektronky a přehledný LCD displej na první pohled vypadá celkem nevinně a člověk by neřekl, co se skrývá uvnitř. Může být stejně tak základem vašeho studia, jako jeho doplňkem a je jen na vás jakým způsobem ho budete používat, využívat či zneužívat.

Spousta lidí se mě ptala jaký je hlavní rozdíl mezi modrým EMX-1 (dále jen „modrák“) a červeným ESX-1 (dále „červeňák“). Tak hlavní a zásadní rozdíl mezi „modrákem“ a „červeňákem“ je v tom, že „modrák“ je „pouze“ synthetizátor a „červeňák“ je jak synthetizátor tak sampler. Samozřejmě sampler je zde trošku omezený, ne ani tak možností samotné editace samplů, ale zejména místem. Paměti je zde bohužel celkem málo, nicméně možností používátí paměťových karet SmartMedia se dá pamět zvětšovat do nekonečna. JE možnost zde nahrát až 285 vteřin paměti (při 44.1 kHz), do které můžete uložit až 384 vlastních samplů. Je zde i banka již přednastavených samplů, které se samozřejmě dají editovat všemi možnými způsoby. Celkem je zde k dispozici 196 připravených samplů, se kterými můžete hned začít vytvářet muziku. Když se budeme bavit o smyčkách je zde možnost jim měnit tempo, aniž by se měnila výška tónu, stříhat je a vytvářet nové rytmy, normalizovat, přiřazovat k nim efekty atd. Prostě možností jak původní smyčku předělat a vytvořit z ní něco úplně nového je spousta, jen si najít svoji cestu. Při této práci může také velice dobře pomoci funkce roll či reverse. Samply ve formátech WAV nebo AIFF je možné importovat i exportovat pomocí SmartMedia rozhraní.

Do paměti ESX-1 lze uložit až 256 paternů. Ty je možné volně kombinovat, přidávat k nim pohyby knobů či dalších ovládacích prvků a vytvořit z nich celkem až 64 skladeb. Pro uživatele začátečníky je zde přednastaveno 128 paternů, rozdělených podle žánrů R&B, hiphop, electronica, drum’n’bass, techno a trance. Stejně jako „modrák“, má i „červeňák“ dvě vakuové elektronky, které zaprvé dobře vypadají a za druhé, což je o dost důležitější, udělají nám zvuk analogově teplý a prokreslený, což se na digitálních přístrojích nedá tak jednoduše dosáhnout jako na analogu. Knobem gain můžeme řídit sílu výstupního signálu, který má přes elektronky procházet. Výsledný zvuk se tak může dynamicky měnit při zachování zvukové kvality, kterou může nabídnou pouze opravdová elektronka. A to bez keců:)

Co se mi na „červeňákovi“ opravdu líbilo byly tři stereo efektové procesory. Je zde k dispozici celkem 16 druhů efektů, jmenovitě reverb, filtry HPF, LPF, EQ, decimator, distortion, compresor, pitch shifter, talking mod, ring mode, phaser, cho/flanger, grain shifter, mod delay, short delay a bpm sync delay. Každý z partů lze nezávisle nasměrovat na některý z těchto tří efektových procesorů a dokonce můžete pomocí funkce Chain zřetězit vícero efektů do série, čímž se otevírají zcela nové možnosti experimentování. Vytvořené úpravy, provedené na jednotlivých efektových procesorech, se ukládají s každým paternem. Je zde i možnost zaznamenávat a ukládat pohyb jednotlivých knobů v reálném čase, tak jak s nimi hýbeme a následně je ukládat jako součást paternu a to pomocí funkce Motion Sequence. Ta je rozdělena zvlášť pro efekty a zvlášť pro party. U každého z paternů můžete použít až 24 motion sekvencí, a kontrolovat tak skutečně každý drobný aspekt vašeho zvuku. Funkce Step Edit dovoluje měnit hodnotu nastavení jednotlivých kroků.

Pokud vám říká něco slovo quantizace běžně používaná ve virtuálních sequencerech, tak věřte, že podobnou záležitostí se honosí i „červeňák“. Můžeme zde zaznamenávat živé hraní pomocí 14-ti part kláves a 16 krokových kláves na čelním panelu a jelikož se málokdy podaří určitý part nahrát přesně tak jak si představujeme je zde možnost následné editace. A k tomu právě slouží krokové a realtime sekvencování. Nahráváním v reálném čase můžete nahrát vaše živé záznamy a krokovým nahráváním pak vložit časování, výšku tónu a délku not či záznam přesně opravit a korigovat.

Jako poslední věc bych zde zmínil celkem našlápnutý arpeggiator, který je zde k dispozici. Arpeggiátor je vybaven dvěma posuvnými ovladači, jenž vám umožní vkládat data paternů a pracovat s nimi velmi rychle. Když hrajete syntezátorový part, ribbon ovladačem nastavíte délku noty, a pomocí táhla lze vše přehrávat v reálném čase, a tím také generovat zcela nové fráze. U bicích partů slouží ribbon ovladač ke spouštění not, a posuvem táhla pak měníte jednotlivé notové rozlišení.

Stejně jako u velké většiny výrobků od firmy Korg se jedná o kvalitní a spolehlivý stroj. Dovolím si ho bez jakéhokoliv strachu doporučit každému kdo chce začít tvořit hudbu, či už ji dělá 20 let. Ovládání celkem intuitivní a pokud by se do toho někdo zamotal, tak se na webu dá najít a stáhnout manuál v češtině, což lidem kteří neovladají angličtinu na top levelu může celkem pomoci.

Specifikace ELECTRIBE ESX-1:

Počet partů: celkem 16: 2 syntezátorové, 9 bicích, 1 bicí dynamiky, 2 stretch, 1 slice, 1 audio in part

Počet samplů: 384 (100 mono, 128 stereo), maximálně 237 (mono) vteřin

Paměť: 256 paternů, 64 skladeb

Samplovací frekvence: 44.1kHz

Efekty: 16 typů x 3 (Chain)

Sekvencer: (patern) maximálně 128 kroků na part, maximálně 24 motion sekvencí na patern (skladba) maximálně 256 paternů, maximálně 20.000 prvků

Arpeggiátor: ovladače Ribbon a Slider, Scale

Výstup: L/Mono, R (jack: mono x 2), Individual 3, 4 (jack: mono x 2), Headphone (jack: stereo)

Vstup: Audio In (jack: stereo)

MIDI: In, Out, Thru

Externí paměť: SmartMedia (4-128 MB, 3V)

Elektronka: 12AX7 x 2

Příkon: 24W

Napájení: AC IN (AC9V)

Rozměry: 358 x 256 x 62 mm (včetně výstupků)

Hmotnost: 3.1 kg

Příslušenství: síťový AC adaptér

Synthetyzator Korg Electribe ESX-1 je možné zakoupit za akční cenu 14.139,- Kč vč.DPH v prodejně Maxistore . Prodejní cena je 15.890,- Kč vč.DPH. Další recenze dále najdete na www.maxistore.cz , www.gramec.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz. Uvedenou techniku je možné vyzkoušet přímo v prodejně nebo koupit i na on-line splátky nebo splátky přes internet v prodejně

maxi store
Bořivojova 57 Praha 3
Email: x@maxistore.cz
Tel.: 222 722 999
GSM: 608 033 042
SKYPE: maxistore.cz
Otevírací doba: PO-PÁ 9-18, SO 9-15

www.maxistore.cz
www.maxistore.sk
www.gramec.cz
www.nadobicko.cz
akční výrobky
zvukové efektory
SW pro DJs digital djing
LED efekty
světelná páska LightTape
laserové efekty
výrobníky mlhy

RECENZE TECHNIKY VÁM PŘINÁŠÍ PHILIP T.B.C. A MAXI STORE. Recenzi provedl PHILIP T.B.C. (philiptbc.com, myspace.com/djphiliptbc) , techniku zapůjčila prodejna pro dje a kluby – maxi store (www.maxistore.cz).
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016