RECENZE

 

Recenze: Pioneer DJM 700

Dneska se mi dostal pod ruku konečně zase nějaký mixážní pult, tentokrát od firmy Pioneer. Jedná se o poměrně nový digitální mixážní pult Pioneer DJM 700, který se svým kolegou Pioneer DJM 800 pomalinku vytlačují jejich předchůdce oblíbenou „šestistovku“ z klubů a řekl bych právem se tam zabydlují. DJM 700 má totiž spoustu možností. Efektová jednotka byla zdokonalena, nejen v možnosti lepšího a intuitivnějšího ovládání, ale byly přidány i některé nové efekty a je zde i možnost ovládání DJ software pomocí MIDI. Rozhodně si nemyslete, že tento mixpult prozkoumáte za 10 minut, možností modulace zvuku je tu opravdu hodně a dá se s ním celkem slušně „vyblbnout“.

 
Jedná se tedy o čtyřšavlový digitální mixážní pult, kde jsou analogové signály přenášeny po nejkratších cestách a konvertovány do digitálního formátu se vzorkovací frekvencí 96 kHz přes 24-bitový vysoce kvalitní A/D konvertor. Mixování je prováděno 32-bitovým DSP, což zcela odstraňuje jakoukoliv ztrátu věrnosti a výsledný zvuk je velice kvalitní.

Na každou ze čtyř šavlí se dá připojit gramofon, na dvou je vstup line in a na dvou CD. Dále můžeme připojit dva mikrofony, jeden má vstup na „velkého jacka“ a jeden na „kanon“. Oba dva mikrofonní vstupy mají jeden společný dvoupásmový equalizer. Mikrofony můžeme buď nechat v pozici off, on nebo talk over. Všechny šavle jsou samozřejmě vybaveny třípásmovým equalizerem s rozsahem u každé frekvence od -26 až do + 6 dB a zabírají doopravdy pěkně. Knoby jsou pogumované a hezky se s nimi pracuje, jelikož nejsou ani moc utažené, ani moc povolené, zkrátka tak akorát. Šavle mají možnost nastavení dvou druhů průběhu, ale obě křivky mi přišly hodně podobné. Crossfader má možnost nastavení tří křivek, od nejostřejší po klasické postupné prolínání. Hezky je zde vyřešeno přiřazování šavlí ke crossfaderu a to pomocí jednoduchého přepínače u každé šavle. Zde si můžeme zvolit buď stranu A (levá strana crossfaderu) nebo B (pravá strana crossfaderu) a nebo thru, což jak správně tušíte nepřiřadí nic.

Efektová jednotka je poměrně nabušená a možností modulace je zde opravdu mnoho. Je zde 9 základní efektů DELAY, ECHO, TRANSFORM, FILTER, FLANGER, PHASER, REVERB, ROBOT a CRUSH. Ty víceméně fungují stejně jako u „šestistovky“, ale lépe se zde pracuje s nastavováním dob (1/16, 1/8, ¼…) a také BPM pro synchronizaci se dá nastavit ručně. Sice se počítá automaticky, ale to je ne vždy spolehlivé a já osobně dávám přednost nastavení pomocí tlačítka Tap. Dále jsou zde 4 roll efekty ROLL, REVERSE ROLL, PITCH UP ROLL a PITCH DOWN ROLL. Zejména PITCH UP ROLL a PITCH DOWN ROLL dělají velmi zajímavé věci a myslím, že spousta djs si zrovna na těchto efektech pěkně „ujede“. Dále je zde „stranou“ další manuální LP and HP filter. Tento filtr umožňuje filtrovat skladbu a při použití ve spojení s efekty také filtrovat efekty samotné, na což jsem asi ještě u jiného pultu nenarazil. Díky tomuto filtru a např. jednoho z roll efektů se dá dosáhnout velice zajímavých efektových vsuvek. Efekty se dají přiřadit jednak na jednotlivé kanály, mikrofon, jednotlivé strany crossfaderu nebo na master. Je zde samozřejmě knob na nastavení hloubky efektu a knob s označením „time“, kterým ovládáme buď čas (např. u delay, echa…) nebo jinou hodnotu, podle druhu efektu. Je zde i možnost poslechnout si efekt ve sluchátkách před tím než ho pustíme ven. Displej u efektové jednotky je přehledný, není přeplácaný jak tomu občas bývá a poskytuje všechny potřebné informace.

Pioneer 700 poskytuje i možnost ovládání MIDI. Bohužel jsem neměl možnost si toto vyzkoušet a proto jsem tyto informace čerpal hlavně z internetu a manuálu. Plně přiřazené ovládání MIDI svými 49 regulátory, fadery a spínači s přiřazením MIDI může model DJM-700 řídit externí DJ software, zařízení soft synth a au/vst plugin pracující pod systémy Mac nebo PC. Společně s novým řízením vysílání MIDI dat lze MIDI data zapínat a vypínat a tím poskytnout digitálním DJ další možnosti ovládání.

Když to závěrem shrnu, možností práce s tímto mixážním pultem je doopravdy hodně a pokud je DJ alespoň trošku kreativní, dá se zde vymyslet spousta zajímavých triků a efektových vsuvek. Pioneer 700 se svoji kvalitou a možnostmi efektové jednotky rozhodně řadí poměrně vysoko na žebříčku mixpultů a můžu ho doporučit.

Technická specifikace:

Počet kanálů 4
Vstupní svorky CD/LINE x 5 (RCA)
PHONO x 3 (RCA)
MIC x 2 (XLR x 1, 1/4-inch PHONE x 1)
Výstupní svorky MASTER OUT x 2 (RCA x 1, XLR x 1)
BOOTH OUT x 1 (RCA)
HEADPHONE MONITOR OUT x 1 (TOP PANEL 1/4-inch PHONE x 1)
REC OUT x 1 (RCA)
DIGITAL OUT x 1 (COAXIAL)
Ostatní svorky SEND x 1 (1/4-inch PHONE)
RETURN x 1 (1/4-inch PHONE)
MIDI OUT x 1 (5P DIN)
CONTROL OUT (φ3,5 MINI JACK) x 2
Vzorkovací rychlost 96 kHz
Převodník A/D, D/A 24-bitový
Kmitočtová charakteristika 20 Hz - 20 kHz
Celkové harmonické zkreslení 0,005 % nebo méně
Poměr signál/šum 104 dB (LINE)
Překročení úrovně 19 dB
Napájení AC 220-240 V (50/60 Hz)
Příkon 33 W
Rozměry (bez obalu) 320 mm (š) x 378,4 mm (h) x 107,9 mm (v)
Hmotnost (bez obalu) 6,6 kg
Černá a stříbrná barva.

Pioneer DJM 700 je možné zakoupit do 30.7.2010 za akční cenu 22.590,- vč.DPH v prodejně Maxistore nebo na maxistore.cz. Prodejní cena je 25.990,- Kč vč.DPH. Další recenze najdete na www.maxistore.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz.

maxi store
Bořivojova 57, 130 00 Praha 3.
email: x@maxistore.cz
tel.: 222 722 999

www.maxistore.cz
www.maxistore.sk
www.gramec.cz
www.nadobicko.cz

akční výrobky
mixážní pulty
gramofony
CD přehrávače
sluchátka
SW pro DJs
zvukové efektory

RECENZE TECHNIKY VÁM PŘINÁŠÍ PHILIP T.B.C. A MAXISTORE. Recenzi provedl PHILIP T.B.C. (www.philiptbc.com), techniku zapůjčila prodejna pro dje – Maxistore www.maxistore.cz.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016