RECENZE

 

Recenze: Nula2 Podcast Birthday 015 Daho mix (02/2010)

Plním dávno daný slib – "dát na papír recenzi" na Dahův narozeninový Podcast Mix, který vyšel už letos v únoru. Promiň, Davide...

 

Poprvé jsem slyšel jubilejní podcast v autě na cestě z Prahy do Liberce. Jízda mi však trvala kratší dobu, než trvá samotný mix, takže jsem ho neslyšel celý. Navíc v autě se člověk soustředí především na řízení. Přesto jsem si uvědomoval, jak mi jede auto v tempu hudby, která ve mně vyvolávala mnoho pocitů a vzpomínek. Některá hudba by se měla do aut zakázat! :) Tohohle mixu by však bylo škoda.

Podruhé jsem slyšel Dahův mix o pár týdnů později, na té samé trase – Praha - Liberec, ale tentokrát jsem jel podvečerním autobusem. Zavřel jsem oči, pustil přehrávač a poslouchal... A nechal jsem myšlenkám volný průběh. Myšlenky jsem zkusil roztřídit do škatulek: asociace, vzpomínky a co dodat. Někdy je těžké je oddělit, protože se prolínají... Tak tady jsou:


1. Spooky – Stereo
Asociace: Dojetí.
Vzpomínky/Co dodat: Mrzí mě, že jsem Spooky neslyšel naživo – třeba u příležitosti narozenin Radia 1. Nebo to byly narozeniny agentury Lighthouse? Ale doufám, že si to budu moci vynahradit už 8. října 2010, kdy Spooky vystupují v Roxy. :) Líbí se mi kovově zvonivý zvuk kapely.

2. Moby – Go
Asociace: Pasoucí se ovečky na přebalu desky Chill out od KLF a neptejte se mě proč. Pohádka Třetí princ s Pavlem Trávníčken... :) !
Vzpomínky: Moje začátky s taneční muzikou, můj první časopis: Trip2House, můj první festival: Jelení příkop 98.
Co dodat: Po letech jsem skladbě konečně přišel na chuť, tím spíš vsazené do mixu.

3. Daft Punk – Revolution 909
Asociace: Polštáře a načechrané duchny.
Vzpomínky: Vzpomenu si na vtipný videoklip s rajčaty a kečupem. Dobu, kdy se chodilo na "house party", což bylo souhrnné označení parties a bylo jedno, jaká hudba, resp. jaký styl se hraje.
Co dodat: Skladbu mám moc rád i pro mě je zásadní. Mám rád použitý basy, jsou takové měkké, přesně jako naklepané polštáře a duchny, chápete. Osobně mám ještě o trochu raději remix od Rogera Sancheze.

4. Mory Kante – Yeke Yeke (Hardfloor Remix)
Asociace: liberecký DJ Eazy; veselé a roztančené lidi na pláži nebo ve slunečnicovém poli; Afrika a hrdý Afričan opírající se o hůl a přesto vzpřímený, který se dívá na zapadající slunce.
Vzpomínky: Vzpomínky se prolínají s asociacemi. Hned po "našem" legendárním Eazym (liberečtí pamětníci vědí) si vybavím dávno neexistující liberecké kluby Bazar a Aziz Pub, pro mě symboly libereckého undergroundu devadesátých let (na vysokoškolský klub Had jsem nezapomněl, ale jeho slavnou éru jsem neprožil, takže mi v hlavě nevyskakuje). A když jsem u Aziz Pubu, nemůžu si nevzpomenout právě na Daha, se kterým jsem se tam seznámil.
Co dodat: Pro mě jedna z nejtanečnějších skladeb vůbec, která nenechá nikoho sedět. Moc se mi líbí namixovaný přechod z Mory Kante na Plastikmana!

5. Plastikman – Spastik (Dubfire Remix)
Asociace: Časopis Bassline.
Vzpomínky: Londýn 1999, klub The End a vystoupení Richieho Hawtina. Technicky jedno z nejpropracovanějších a zvukově nejzajímavějších vystoupení, co jsem kdy slyšel. A proč Bassline? Protože jsem do něj napsal o svém pobytu v Londýně. Bassline a spol. nedal na Plastikmana dopustit, často se o něm psalo a minimálně jednou byl na titulce. :)
Co dodat: Mám rád Richieho (ať si zrovna nechá říkat jakkoliv) hudbu.


6. Underwold – Rez
Asociace: Stroboskop a zpocení tanečníci.
Vzpomínky: Chtělo se mi napsat Trainspotting, i když tam skladba nezazněla, protože Trainspotting jsou pro mě hudebně především Underworld, ale Born Slipy zazní později.
Co dodat: David má pravdu, když píše, že lidé mají rádi Nuxx. Já taky, ale Rezu (Rzi?) jsem přišel dávno na chuť a opět bezvadně zvládnutý přechod z Plastikmana na Underworld.
V jedné pasáži, kdy hudba graduje, spíše však připomíná klid před bouří, ale zároveň do toho pěkně buší a vy prosíte, aby už tomu udělal přítrž a aby spustil pokračování, tak úplně vidím Davida u mixáku, jak si s ním pohrává a jeho zcela typickým pohupováním do rytmu popohání track, tak jako žokej žene svého koně.

7. Orbital – Halcyon
Asociace: Kazety TDK a Sony.
Vzpomínky: střední škola a moji spolužáci a kamarádi, když jsme společně objevovali Orbital a jim podobné. Často jsme si je nahrávali právě na kazety.
Co dodat: Krásně se mi v autobuse snilo a možná se mi zdál i sen. Moc příjemná a inspirující skladba.
 
8. Leftfield – Filter Fish
Asociace: Možná jsem ovlivněný Davidovým postřehem, ale mně se vybavil Dave Clarke. :)
Vzpomínky/Co dodat: Vzpomínám na celé album Leftism, které je skvěle poskládané od začátku do konce. Mám oblíbenější skladby, třeba právě Original, který jsem svého času poslouchal do omrzení.

9. Lemon8 – Model 8
Asociace: Acid House a Rave.
Vzpomínky: Můj první počítač: Atari 800 XL a jeho skvělé hry nahrávané přes kazetový přehrávač...
Co dodat: Tuhle skladbu jsem se musel naučit mít rád. Trošku to v ní tajemně houká, jako by tam byla nasamplovaná ladovská strašidla z knížky Bubáci a hastrmani. :)

10. Sabres Of Paradise – Smokebelch 2 (David Holmes Remix)
Asociace: Zrod života a dospívání; hudební kanály, které jsme doma neměli. Kreslené videoklipy ála Future Sound Of London. Dokumenty o přírodě. :)
Vzpomínky: Určitě počátky mého osobního dubbingu, parties. Doby, kdy jsem jel v pátek večer autobusem do Prahy do Roxy, tam byl až do rána a prvním busem opět zpět do Liberce.
Co dodat: Nadčasová skladba, která nezestárne. A výborné pianko!

11. The Pump Panel – Ego Acid
Asociace: Dopravní uzly, Japonsko, mraveniště (a kyselina mravenčí :), industriální prostory, Josh Wink, film Terminátor 2.
Vzpomínky: Všechny skladby vytvořené na Roland TB 303. Pro mě bude vždy největší asociací Josh Wink.
Co dodat: Po předchozí zklidňující skladbě to opět pořádně rozjel a já už zase tančím jako o život. Pecka.

12. Underworld – Born Slippy
Asociace/Vzpomínky: Jasně, že Trainspotting, už jsem ho zmiňoval při Rezu. Vybavuji si také školní večírky, kde jsme v hospodě naházeli do jukeboxu několik pětek a Born Slippy hráli celý večer. Uvědomte si, že skladba patří k těm časově delším. Navíc byla zkousnutelná i pro rockověji založené spolužáky. :) Celou dobu píšu o verzi Nuxx.
Co dodat: Daho mě pěkně vyškolil a srazil mi hřebínek. Skladbu jsem vůbec nepoznal. Ani nevím, zda jsem ji kdy slyšel. No jo, když všichni DJs hrají právě Nuxx nebo její remixy a verze...

13. Aphex Twin – On
Asociace: Ze života hmyzu, knížku Neználek ve Slunečním městě.
Vzpomínky: Chill outy v klubech a na festivalech.
Co dodat: Skvělá skladba na zklidnění, zklidnění srdečního tempa na konci setu. Návrat z taneční planety. Jen nevím, zda na Zem či na zcela jinou planetu.

Mix mám v mobilu už víc jak půl roku, často ho poslouchám a mazat ho rozhodně neplánuju. Díky za tak podnětnou a inspirující hudbu, ve které jsou ukryty i moje vzpomínky.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016