RECENZE

 

Filmová recenze: Božský Bruce

Bože, nakrm hladové a dej, ať je na celém světě mír. Dobrá motlitba, že? Hlavně pokud chcete být další miss Amerika. A co teprve, kdyby se budoucí miss Amerika modlila právě k vám? Božský Pavel. Božský Hynek. Božský Jakub, Kamil nebo Radim. Ruku na srdce pánové, co byste udělali nejdřív? Jasně, zvětšili poprsí své přítelkyně.

 

BruceBože, nakrm hladové a dej, ať je na celém světě mír. Dobrá motlitba, že? Hlavně pokud chcete být další miss Amerika. A co teprve, kdyby se budoucí miss Amerika modlila právě k vám? Božský Pavel. Božský Hynek. Božský Jakub, Kamil nebo Radim. Ruku na srdce pánové, co byste udělali nejdřív? Jasně, zvětšili poprsí své přítelkyně.


Bůh: "Utekl jsi tak rychle, že jsem ti nestačil říct pravidla."
Bruce: "Víš, ten trik, jak jsi mi udělal sedm prstů na jedné ruce, mě docela vyděsil."
Bůh (směje se): "Jo? No, když jsem to udělal Gandhimu, tři týdny nechtěl jíst."


DJ Mellow za gramcemaBruce (Jim Carey) je na první pohled obyčejný člověk. Od nás neobyčejných božských Radimů a vás obyčejných bezbožných čtenářů jej odlišuje jen jiskřivý vtip, který má rád i samotný Bůh. Poslední záznamy v kartotéce Brucova života jej ale poněkud znepokojily. Bruce má pocit, že si na něj Bůh zasedl a vyzval ho "na férovku". Docela silné kafe i na novopečeného guvernéra, taková férovka s Bohem.

A tak Bůh s laskavým úsměvem sestoupí z Nebes a nabídne Brucovi práci. Vezmi to na týden za mě, kámo, a já si dám konečně dovolenou. Neměl jsem pořádnou od té doby, co skončil středověk. A Bruce to bere, kdo by to taky nebral. Takový Bůh, jakkoli na něj už dneska spousta lidí nevěří, má zatraceně hodně výhod. Pokud nevěříte, zkuste se zamyslet znova s ohledem na to, co vám říkají témata jako "tak obrovský měsíc jsem nikdy neviděla", "whoa, miláčku" nebo "včera to bylo přímo… božské". "Miláčku, nemám nějak větší prsa…" je už jen třešničkou na dortu.

Výhody v sexuální oblasti však zdaleka nejsou výhodami jedinými (i když jsou určitě výhodami nejlepšími). Bruce nově získaných schopností zdatně využije také v profesním postupu. Ve chvílích, kdy točí rutinní reportáže o "rekordně obrovských koláčích" pak za barák padá ještě "obrovštější" meteorit nebo policejní pes vyhrabe mrtvolu záhadně zmizelého Jimmyho Hoffy. I s rodným listem a záznamy od zubaře. Brucova hvězda stoupá a kolegyně, která jej dříve přehlížela, ho nyní chce ulovit…

Tady se příjemně našláplá, mírně rouhačská komedie začíná lámat a dále pokračuje zcela v duchu tradičních hollywoodských komediích. Ano, moralizuje se. Ani Bůh neovlivní svobodnou vůli, a proto nemůže nikoho přinutit, aby ho miloval. Tak jako Bruce nedokáže přinutit zklamanou přítelkyni a přimět ji k návratu. Myšlenka to je sama o sobě velmi zajímavá, bohužel v kontextu s předchozím, přirozeně bláznivým, lehce obžerským dějem působí, jako když vám mamka zakáže zvedat Lence sukýnky.

A to není OK. Ono rozhodně je proč ty sukýnky zvedat, přičemž cokoli zvětšovat není třeba. Na což ale scénárista, režisér, producenti, studio nebo kdo ví co očividně zapomněli. Velmi chytré vtipy střídají křečovité pokusy o "pořádnou srandu" a ke konci už to chcete mít rychle za sebou. Božský Bruce pobaví, vydělá dost peněz a časem vyšumí z hlavy.


Radim Bartík

HODNOCENÍ: 60%

BOŽSKÝ BRUCE
Bruce Almighty
USA 2003
režie: Tom Shadyac
hrají: Jim Carrey, Morgan Freeman, Jennifer Aniston, Catherine Bell
www.brucealmighty.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016