RECENZE

 

Filmová recenze: Láska nebeská

All you need is LOVE… LOVE is all around me. Pokud zrovna řešíte milostné problémy, možná byste ani neměli číst dál. Anebo možná i měli. Raději čtěte a čtěte pozorně, protože Richard Curtis ví nejlépe JAK NA VĚC a chce něco moc důležitého říct i vám.

 

All you need is LOVE… LOVE is all around me. Pokud zrovna řešíte milostné problémy, možná byste ani neměli číst dál. Anebo možná i měli. Raději čtěte a čtěte pozorně, protože Richard Curtis ví nejlépe JAK NA VĚC a chce něco moc důležitého říct i vám.


Poté co přestárlá rocková hvězda v přímém přenosu napsala na plakát kapely Blue "Jsme ču*áci"… moderátor (rozpačitě): "Billy, dívají se na nás i děti…"
Billy Mac: "Aha, promiňte… Milé děti, strýček Billy vám říká: Nekupujte si drogy!!! …Staňte se popovou hvězdou a lidé vám je budou dávat zadarmo."


Co si to vlastně dovoluje, ten Curtis, radit vám? Co je ten Curtis vlastně zač? Kdo sakra je Richard Curtis? A kdo je ta ženská vedle mě??? Na všechny otázky samozřejmě existují odpovědi, jen vědět, kde je hledat. Zatímco ta ženská vedle mě je Tina, Richard Curtis je úspěšný autor romantických komedií. Na svém kontě má Čtyři svatby a jeden pohřeb, Nothing Hill nebo Deník Bridget Jonesové (v současnosti se připravuje pokračování). Krom toho ale Curtis také vymyslel populárního Mr. Beana a kultovní televizní seriál Černá zmije.

Zdá se proto logické, že poté co Curtis obstaral kariéru Hugh Grantovi (Čtyři svatby a jeden pohřeb, Nothing Hill) i Rowanu Atkinsonovi (Mr. Bean, Černá zmije), rozhodl se vydat vlastní cestou směrem k režisérské židličce. Pro svůj debut zvolil vlastní rukou napsaný scénář odehrávající se v pěti posledních předvánočních týdnech nejen v Anglii. Hrdina není jeden nebo dva, je jich celá malá armáda, která bez problému zaplňuje zajímavou milostnou fresku.

Curtis nijak nejde do hloubky. Deset příběhů o lásce, kterou hledá, prožívá nebo ztrácí dohromady více než dvacet lidí, snad ani do hloubky vykreslit nejde. Láska nebeská ale má kouzlo nápadů. Proto se vedle běžných peripetií jako je "manželovo zahnutí s mladší" nebo "její tajná láska" setkáme i s příběhem páru, který se seznámí v práci (na natáčení pornofilmu), páru který najde společné štěstí navzdory jazykové bariéře nebo dětského páru, kterému radí nevlastní otec jednoho z aktérů (právě ovdovělý). Parádní je "vánoční návrat" zestárlého rockera a na samostatný film by pak určitě vystačilo milostné vzplanutí britského premiéra (skvělý, respektive čím dál lepší Hugh Grant) k mladé asistentce.

Krom nápadů měl Curtis štěstí na výborné herce (už zmíněny Grant, Alan Rickman, Colin Firth, Emma Thompson, Bill Nighy, Liam Nelson, Rowan Atkinson), takže všechny milostné scény vypadají velmi realisticky. Curtis je navíc mistrem dialogů, a zábavné ironické hlášky tak mohou padat téměř jedna za druhou (-"Váš nejlepší sex?" -"S Britney Spears." - "Vážně???" -"Ne, dělám si srandu, nestojí za nic." Nebo: "Jsem Bůh sexu, jen jsem na špatném kontinentu."). Láska nebeská se povedla, zejména pokud netoužíte psychologicky rozpitvávat dvě hlavní postavy a raději přivítáte spoustu pěkných lidí ve veselých situacích. A samozřejmě, šťastný konec. Ať už je jakýkoliv.

P.S. Jsem přesvědčený, že Richard Curtis tímto filmem chtěl říci především to, že pokud někde je váš vyvolený či vyvolená a vy jste se nemohli dlouho odhodlat, na Vánoce je ta pravá chvíle!

Radim Bartík

HODNOCENÍ: 100%

Love Actually
Velká Británie 2003
režie: Richard Curtis
hrají: Hugh Grant, Rowan Atkinson, Liam Nelson, Alan Rickman, Emma Thompson a další
www.loveactually.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016