RECENZE

 

Filmová recenze: Nesnesitelná krutost

Víte, co má ještě tužší kořínek než nezničitelné poprsí Lary Croft? Život úspěšného právníka. Jeden takový Miles Massey (George Clooney) žije. Přepychově, pokojně, nudně. Přepychově, pokojně, nudně? Jen dokud se neobjeví Marilyn (Cantherine Zeta - Jones).

 

Víte, co má ještě tužší kořínek než nezničitelné poprsí Lary Croft? Život úspěšného právníka. Jeden takový Miles Massey (George Clooney) žije. Přepychově, pokojně, nudně. Přepychově, pokojně, nudně? Jen dokud se neobjeví Marilyn (Cantherine Zeta - Jones).


"Nikdo si nikoho nenajímal na nikoho. Pokud vím, vloupal se k vám domů zloděj, ale hnulo se v něm svědomí, tak spáchal sebevraždu."


Miles Massey své spory nikdy neprohrává. Dokonce ani v případě, že se jeho klientem stane milionář, který svou choť prokazatelně podvedl a teď jí nechce postoupit jediný halíř. Miles Massey umí a ostatní na něj prostě jen čumí. Je hnací silou celé právnické firmy, topí se v bohatství a přepychu, ovšem tenisáky ledabyle odpinknuté hned u sítě naznačují, že je cosi v nepořádku. Massey se zatraceně nudí. Nepomáhá ani to, že si koupil několik nových aut, najal tři zahradníky i chlapíka, co mu leští jachtu.

Rozváděná panička Marilyn (Catherine Zeta - Jones) se Masseymu konečně zdá zajímavější než jeho zbrusu nový dočista vybělený chrup. Jelikož ale Marilyn hodlá zbohatnout rychlými rozvody s bohatými manželi přistiženými bez kalhot, má to háček. Háček pevně přichycený na vlasec, na jehož opačném konci se v rukou zručného velrybáře škube udice. V Nesnesitelné krutosti totiž chvílemi není vůbec jasné, zda loví (a uloví) Massey Marilyn nebo Marilyn Masseyho. Přičemž to, jestli sledujete romantickou komedii nebo jen komedii, zjistíte až na samém konci.

Srovnáme-li Nesnesitelnou krutost se staršími filmy bratří Coenů, zjistíme zhruba dvě věci. Za prvé: srovnávání filmů, jakkoli odhalených, není tak zábavné jako šmírování slečny Croft (opět jakkoliv odhalené, přinejmenším však aspoň do kalhotek by si děvče troufnout mohlo). A za druhé: Nesnesitelná krutost je poněkud jiná, vedle Farga, Big Lebowského nebo Zbytečné krutosti dost slabší.

Herci (včetně tradičně skvělého Billyho Bob Thorntona) své role sehráli skvěle. Scénář, který jinak operuje s velmi slibnou zápletkou, ale balancuje mezi různými žánry. Snad se bratři Coenové nemohli rozhodnout, jestli by z Nesnesitelné krutosti chtěli mít raději černou komedii nebo romantický doják. Volba černé komedie vyšité romantikou pak nevyšla tak dobře, jak mohla. Navíc někdo zapomněl ústřední dvojici říct, co se nakonec točí, takže to mezi nimi pohříchu nejiskří. A jak přitom mohlo!

Nesnesitelná krutost nese zřetelné stopy svých tvůrců. Je možná jejich nejslabším kouskem, ale v kontextu běžné hollywoodské produkce to není špatný film. Jen je špatné vědět, že mohl být daleko lepší.

Radim Bartík

Hodnocení: 60%

Intolerable Cruelty
USA 2003
režie: Joel Coen
hrají: Georgie Clooney, Catherine Zeta - Jones, Billy Bob Thornton, Geofrey Rush
www.intolerablecruelty.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016