RECENZE

 

Filmová recenze: Vetřelec vs. Predátor

Sto let uplynulo a tajemná pyramida v útrobách Antarktidy se probudila. Po ruce není ani major Dutch ani Ripleyová, a tak jako písek v přesýpacích hodinách ubíhají i poslední hodiny životů všech přítomných. Tak jde čas. A s těmi potvorami jde zatraceně rychle!

 

Sto let uplynulo a tajemná pyramida v útrobách Antarktidy se probudila. Po ruce není ani major Dutch ani Ripleyová, a tak jako písek v přesýpacích hodinách ubíhají i poslední hodiny životů všech přítomných. Tak jde čas. A s těmi potvorami jde zatraceně rychle!

Sebastian: "Celé to byla past!"
Alexa: "Oni nás neloví. Dostali jsme se doprostřed války."avp

Charles Bishop Wayland (Lance Henriksen) je jakýsi milionář. Jaký zřejmě není podstatné, na světě je přece tolik milionářů, kteří mají na oběžné dráze umístěné své satelity. Podstatnější jsou právě ty satelity, protože najednou zachytily teplo tam, kde by teoreticky žádné být nemělo. Uprostřed Antarktidy.

Tým specialistů v čele s Alexou Woodsovou (Sanaa Lathanová), specialistkou na provádění vědeckých výprav extrémními podmínkami, brzy dorazí na místo. Tři sta metrů pod povrchem se nachází pyramida, jež v sobě spojuje prvky tří nejstarších civilizací (egyptské, aztécké a té třetí, kterou jsem si v tom zmatku nezapamatoval). Tak to se musí prozkoumat!

Ale ouha. Pyramida ve svých útrobách probouzí obrovskou vetřelčí královnu a ta začíná klást vajíčka. Ještě před týmem lidských specialistů navíc na místo dorazila trojice mladých Predátorů, pro něž je průchod pyramidou jakousi zkouškou dospělosti. Lidé svým počínáním ale zaviní chybu, která nedovolí Predátorům postupovat podle původního plánu…

Všichni zúčastnění až na hlavní hrdinku zemřou, co si budeme povídat. Od filmu se sloganem „Kdokoliv zvítězí, my prohrajeme“ se ani nic jiného čekat nedá. Teď záleží na tom, jakým způsobem se Paul W.S. Anderson zhostil tak čestného úkolu, jakým potenciální oživení dvou kultovních sérií určitě je.cernos

Inu, Andersenova filmová verze populární hry Mortal Kombat se mi svým způsobem dost líbila. Svým způsobem se mi líbil i ďábelsky nechutný Horizont události (bylo mi zle a špatně se mi usínalo, o což u takového filmu pravděpodobně šlo). Resident Evil mě bavil. Ale Vetřelec vs. Predátor sahá svým předchůdcům možná tak po kotníky.

To ještě nemusí být vyloženě problém. O prvních dvou dílech série Vetřelec se nebudeme vůbec bavit, to je klasika. Druhé dva mají rozhodně také své kouzlo, pokud si ho umíte najít, a to samé platí o obou Predátorech. Od začátku bylo jasné, že Vetřelec vs. Predátor bude spíš lehce mrazivou podívanou pro teenagery. A je. Bohužel.

Nízké přístupnosti odpovídají předčasně ustřihnuté scény. Pokud se těšíte na nějaké to hororové vyhřeznutí z těla mrskající se oběti, rovnou zapomeňte. Po první polovině filmu jsem dospěl k výraznému rozčarování. Na plátně sice pořád někdo pobíhal a umíral, ale způsob, jakým to všechno bylo sestříháno, nechtěně naznačoval, že se vlastně ani nic neděje. Díky tomu je atmosféra vyloženě nijaká a zdaleka se prý nevyrovná atmosféře podobně pojmenované úspěšné počítačové hry. O hromadě logických kopanců ani nemluvím.pvp

Kéž se film s uvedením na DVD dočká režisérského sestřihu doplněného o zfilmované leč vypuštěné scény – tak jako se dočkal Úsvit mrtvých, i když to je úplně jiná váhová kategorie. Nedělám si iluze, že by to nějak zachránilo celkové vyznění filmu, ale těch pár pěkných scén (zpomalený záběr útočících facehuggerů, Predátor bez mrknutí oka stiskem dlaně láme vaz mladému vetřelci, Bishop si hraje s nožem mezi svými prsty, Predátor ve výskoku na vetřelčí královnu) a příjemný vtip na konci by si lepší zacházení zasloužilo.

Radim Bartík

Hodnocení: 60%

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

Alien Vs. Predator
USA 2004
scénář: Paul W.S. Anderson
režie: Paul W.S. Anderson
hrají: Sanaa Lathan, Lance Henriksen, Raoul Bova
web: www.avp-movie.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016