RECENZE

 

Filmová recenze: Snowboarďáci

Dva amatérští machři loví sněženky na snowboardech. Říkají jim ovšem "štěrbiny", ve volných chvílích čtou Bravo a na desce si neumějí ani pořádně upšouknout. "Střikéj!" Ej…

 

Dva amatérští machři loví sněženky na snowboardech. Říkají jim ovšem "štěrbiny", ve volných chvílích čtou Bravo a na desce si neumějí ani pořádně upšouknout. "Střikéj!" Ej…

"Tak já to tady dostříkám a hned přijdu."

Karel Janák měl dobrý nápad. Napsal a natočil film pro teenagery o snowboardech, dvou klucích toužících po prvním sexu a trojici půvabných slečen, které jim během zimních prázdnin na horách učarují. Já jsem si ale naivně myslel, že "film pro teenagery" znamená i "film pro mladé".

Rendy (Vojta Kotek z Pojišťovny štěstí) a Jáchym (Jiří Mádl) po Štědrovečerní večeři vyrážejí na hory s vytouženými snowboardy pod paží. Plány mají velké, naneštěstí nikdy ve skutečnosti nejezdili. To se ale trojice holek (Lucie Vondráčková, Barbora Seidlová, Martina Klírová), která sjíždí sousední svah, přece nesmí dozvědět! Aby toho nebylo málo, kluci nedobrovolně otročí u Jáchymova bratrance Milana (Jiří Langmajer). Vždyť je to bydlení zadarmo. A ke všemu je oba terorizuje naštvaná Jáchymova sestra (Ester Geislerová).

snowbordPříběh se snaží skotačit, ale většinou pokulhává skrze scénky až ke šťastnému a tak trochu za vlasy přitaženému konci - posuďte sami, nakolik je reálné, aby Rendy s otřesem mozku utekl z pohotovosti. Osobně víc věřím Schwarzeneggerovi, který v Komandu vystřílí celou soukromou armádu. Vtipnost všech scének závisí výhradně na vašem věku. Čím jste hrdinům věkem bližší, tím vám Snowboarďáci pravděpodobně přijdou zábavnější. Ale když je vám více než dvacet (mně je 22) a baví vás spíše humor Monthy Python, běda vám.

Film se snaží být těžce "cool" a "in" ve všech směrech. Nevím jestli už jsem vážně tak starý nebo co, ale mi rozhodně ani moc "cool", ani moc "in" nepřipadal. Včetně té hrozné hlášky "stříkéj". Nejsem žádný přehnaně intelektuální milovník vážné tématiky. Raději než na libovolný umělecký film si do pozdních hodin počkám na povedenou akčně - komediální řezničinu. Ale musí to stát za to.

Snowboarďáci za to nestojí. Dokonce i scény, ve kterých partička jezdí na prknech a které by pro takový film měly být naprosto zásadní, vypadají celkem nezajímavě a amatérsky. Přestože jsem v titulcích zahlédl jméno Davida Horvátha, neřekl bych, že by jakýkoliv z předváděných triků nezvládl nějaký obstojně jezdící vesnický frajírek.

Jediné, co se fakt povedlo, je polonahá scéna ze sauny, ve které se trio hereckých představitelek sympaticky osmělilo. Pokud tedy chcete vidět něco, co je skutečně "cool" (ať už se vám tohle slovo líbí nebo ne), dopřejte si půlhodinku free ride záběrů na příslušném televizním kanálu.

holkyRadim Bartík

Hodnocení: 40%

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

Snowboarďáci
ČR 2004
scénář: Karel Janák
režie: Karel Janák
hrají: Vojtěch Kotek, Jiří Mádl, Jiří Langmajer, Ester Geislerová, Lucie Vondráčková
web: www.whisconti.cz/snowboardaci

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016