RECENZE

 

DVD recenze: Svět zítřka

Král oblaků Joe, lehce protivná investigativní novinářka Polly i Franky z britské speciální jednotky Manta přilétají na velmi vydařeném DVD, aby zastavili neporazitelné roboty a překazili ďábelské plány Dr. Totenkopfa. A, samozřejmě, tradičně zachránili svět.

 

Král oblaků Joe, lehce protivná investigativní novinářka Polly i Franky z britské speciální jednotky Manta přilétají na velmi vydařeném DVD, aby zastavili neporazitelné roboty a překazili ďábelské plány Dr. Totenkopfa. A, samozřejmě, tradičně zachránili svět.

Joe (odpovídá na volání o pomoc): "Tady je Sky Captain. Jsem na cestě…“

Filmovou recenzi Svět zítřka čtěte tady.

Vysoce stylové (a stylizované – atmosféře filmu je podřízen i obraz, který působí jako by byl původně černobílý film dodatečně kolorován) dobrodružství vypráví příběh jako vystřižený z padesátých let. Přijdou bez varování, zaútočí bez slitování, zmizí beze stopy. Kdo?

Bizarní, neporazitelné armády záhadných robotů, které obírají světové metropole (Berlin, Paříž, Tokio) o energetické zdroje. V New Yorku ale napoprvé narazí na Sky Captaina Joe Sullivana. Netrvá dlouho a Joe se spolu s reportérkou Polly vydává po stopě tajemného Dr. Totenkopfa, aby zachránili nejen kamaráda Dexe, ale celý bezbranný svět.

coverZáměrně naivní příběh příjemně připomíná v 50. letech populární komiksy s Flashem Gordonem a Buckem Rogersem. Zároveň je něčím mezi nepřekonatelnou trilogií s Indianou Jonesem a komiksovou Ligou výjimečných. Celková atmosféra není nepodobná atmosféře původní trilogie Star Wars (i ta se nechala inspirovat starými komiksy a televizními seriály). Tohle všechno ještě spolu s citacemi z dalších filmů dohromady tvoří báječnou podívanou, kterou ocení nejen fandové výše uvedených kousků.

"Když je něco velké, není to dost velké. Když je to hodně velké, ještě to trochu zvětšíme.“

Dvou diskové DVD Svět zítřka potěší přinejmenším stejně (hodně). První disk kromě filmu nabídne běžné upoutávky na další tituly distributora spolu s kino trailerem a dvěma televizními spoty. Doporuřuju pustit si je ještě před samotným filmem.

Na druhém disku zaujme hlavně dvoudílný obsáhlý dokument, který popisuje přípravu filmu od prvotního nápadu Kerryho Conrana po slavností premiéru pro všechny, kdo se na něm podíleli. Vzhledem k tomu, že Svět zítřka vznikal revolučním způsobem, jsou oba díly dost zajímavé. Historky o Angelině Jolie s "akváriem" na hlavě a o odbornících z ILM, kteří nevěděli, co mají dělat, rozhodně pobaví.

zenaDíky krátkému dokumentu o filmovém designu si uvědomíte, jak moc je Svět zítřka podobný komiksům. Materiál s názvem Výtvarné návrhy doplňuje a znovu ukazuje to, co už bylo řečeno dřív. Úsměvné scény nabízejí krátkou sérii zkažených záběrů a fotek, na kterých se herci pitvoří. Vynechané scény nejsou dokončené, takže si podle nich uděláte ještě lepší představu, jak film vznikal.

Opravdovou lahůdkou je původní krátký film – dílko, které Kerry Conran skládal dohromady na svém počítači několik let. Při jeho shlédnutí je ještě jasnější, že "ten chlap" má vizi a talent! DVD je kompletně lokalizované do češtiny, všechny dokumenty jsou opatřené českými titulky, menu je stylově stylizované a láká k opětovnému zpuštění filmu.

Doporučuju pozorně "pročítat noviny" a třeba i na několika různých místech zkoušet spustit položku Extra. Na druhém disku se pod ní skrývají bonusy. Jeden prozrazuje, kdo stojí za českým vydáním DVD, druhý je autentickým dokumentem o nelehkém životě animátorů. Výborně připravené DVD! Jeden by myslel, že už by to lépe nešlo. A ejhle, ono šlo. U DVD najdete jako dárek několik samolepek s tématem filmu.

Radim Bartík

pilotHodnocení: 100%

DVD – Svět Zítřka
Obrazový formát: 16:9
Zvuková verze / formát: česky (Dolby Digital 5.1), anglicky (Dolby Digital 5.1), anglicky (DTS)
Titulky: české
Region: 2 (Evropa)
Bonusy: trailer, tv spoty, film o filmu, filmový design, původní krátký film, výtvarné návrhy, vynechané scény, úsměvné záběry, pohled do zákulisí

Informace o samotném filmu najdete tady

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016