ROZHOVOR

 

CYP:

Jednočlenný projekt CYP se může pochlubit zbrusu novým singlem pro britský label Inceptive records. Jako jednomu z mála domácích techno-producentů se mu podařilo prorazit v zahraničí. O tom a mnoha dalších tématech je i tento rozhovor, který pro vás připravil Daho.

 

Ahoj Lukáši, na začátku našeho rozhovoru bych se Tě chtěl optat, jak se máš, jak užíváš jaro?

Zdravím jablonecké obchodníky:-). Mám se fajn, venku vše pučí,  ptáci zpívají, roštěnky začínají zkracovat šat, čili je na co se dívat. I když při některých pohledech bych si raději přál zimu:-) Na druhou stranu mi začalo zkouškové období,  do toho mám v plánu nové demo plus ještě jeden projekt, takže mě čekají opravdu hektické časy, uff.

Myslím, že hodně lidí o Tobě uslyší až díky Tvojí nové desce "Territory of Fear", která vyjde už šestého června na Inceptive records. Jak by ses nám Ty sám představil?

Jsem 22-letý chalán z Kutné Hory, studující strojní fakultu v Plzni, zainteresovaný do hudebního cítění progresivní elektronické hudby, rád chodící s přáteli na pivko, koncerty a party. Normální člověk.

Když už jsme se desky dotkli hned na začátku, budeme mluvit právě o ní. Jaký máš na tracky, které Richard a Nick (65D Mavericks) na desku vybrali, názor s odstupem času? Co pro Tebe tato deska a skutečnost, že deska vychází v Anglii znamená?

Skutečnost, že mi vychází deska v Anglii pro label 65D´Mavericks, je pro mě naprosto převratným a velice moc potěšujícím okamžikem. Mám z toho ohromnou radost, že právě Rich s Nickem dokázali uznat mou 7-letou snahu produkovat elektronickou hudbu. Je to pro mě velká čest a obrovské ocenění.
Podívám-li se na tracky, jsem nadšenej. Kluci vybrali materiál ze 4 dem z průběhu posledních 2let, čili je deska jakýmsi pohledem na celou mou produkci. Každý track na ní obsažený je jiný, jinak rozlamaný, s jinou strukturou, však na druhou stranu vše dává smysl, jistý pořádek a splývá v jeden celek.  Spokojenost na mé straně tedy určitě je.

Chtěl bych se trochu vrátit k Tvěmu zvuku. Kdo sehrál největší roli v hudební inspiraci teď a v minulosti. Co byly nejpodstatnější mezníky a křižovatky při rozhodování kudy dál? Co Tě inspiruje v běžném životě k tvorbě tak industriální a temné hudby? Můžeš nám tuto záhadu alespoň trochu rozkrýt?

Podívám-li se na ryze "čistou" elektronickou hudbu, tak vše  začalo v 98 inspirací v projektech jako jsou the Advent, Stoll, Slater atd. Nebylo to ale to pravé ořechové. Jednak se kvalita prvních tracků vytrácela, jednak tento styl nebyl pro mě až tak přínosný…Hledal jsem hledal, až někdy v 99 se ke mně dostalo CD nesoucí název "workmix005" (Schválně jestli uhodnete kdo toto dílko namixoval:-) ). To mě totálně posadilo na prdel a já jsem pochopil krásu a pojetí industriální techno vlny. Tento excelentní mix byl sestaven z tracků od producentů: James Ruskin, Oliver Ho, Surgeon….Právě 2. jmenovaný byl pro mě jistou modlou...
Posledním a zásadním bodem v mém chápání tohoto stylu bylo geniální LP z roku 2002 od 65d Mavericks, Defining the Sympton, pro label Blueprint. Toto geniální, inovátorské dílo, mě oslnilo takovým způsobem, že jsem překopal celý zvuk a matrici svých tracků. V této době jsem pochopil jakým směrem se chci vydat, prozřel jsem a začal produkovat tu pravou "CYPovinu".
Inspirací jsou pro mě ať už vlastní zážitky, emoce, tak i čistá fantazie, vnímání, reflexe okolního světa. Nesnažím se aby má hudba byla jen bezduché bušení, ale aby obsahovala i jistou pocitovou stránku vzhlížející k člověku. Prostě, snažím se hudbě dodat inteligenci a především duši.

Máš za sebou první live – vystoupení, v Liberci na Noční Směně. Jak toto vystoupení hodnotíš? Budeš v takovýchto live-setech chtít pokračovat? Přemýšlíš nad tím, co by se dalo vylepšit?

Vystoupení v Liberci bylo pro mě velice důležité a s potěšením musím říci, že i vydařené! Opravdu jsem si odnesl skvělý pocit a celou party jsem si moc užil. Je velice znát, když se party pořádá kvůli hudbě, z lásky a hlavně pro lidi. Měl jsem takový zvláštní pocit a radost, že občas ještě vše funguje správně tak, jak má.
Pokračovat bych jistě chtěl, do budoucna chci ale lajfko trošku pozměnit. Chtěl bych si pohrávat s lidmi, jejich myšlenkami a pocity. Mám jistou přestavu, jak celé vystoupení zrealizovat, to si nechám ale prozatím jen pro sebe. Celé mé vystoupení bude i nadále obklopovat psycho-industriální atmosféra a patřičná gradace.

Sleduješ českou rádoby "taneční scénu" na internetu? Jaký máš na současné a třeba i minulé dění názor. Co je pro Tebe v této otázce to podstatné, co druhotné, co směšné? 
          
Neustále sleduju! Občas je mi z té naší scény na blití. Podívám se na nějaký server hned musím pozavírat spousty vlezlých oken reklamy na nějakou zas další megaakci. Dostanu-li se pak k jednotlivým článkům mohu si přečíst že:  sličná slečna DJka si támhle někde v Brazílii uprdla,  dj "mistr electra" měl ke snídani 10dkg vysočiny, jistá miss už skoro vydává desku, hodně přínosné zprávy, hahaha.  Smutné je to, že mnohé media nedávají tolik prostoru nadějným projektům, djům, progresivním zahraničním seskukepením atd. Stále dokola se zde omývají a vyzdvihují ty naše "hvězdy". Je až k pláči kolik převlíkačů kabátů naší scénu ovládá, kolik směšných postaviček je prezentováno za ty "nej"  a co všechno zmůžou peníze! Kam až dospěla lidská drzost a neuvědomělost viz. Kingdom. Pak tady všichni mluví o nějaké krizi a neuvědomují si, kolik věcí podělali a  že si za to vše můžou sami. DERATIZACE !!! Mrzí mě, že spousta partylidí na tyto jejich falše skočí. Nejhorší pak na tom je, že ta nová začínající generace partypeople nemá přístup k těm čistým, pravdivým a kvalitním věcem.

Plánuješ případnou spolupráci s dalšími českými producenty, jako je třeba Tomáš Elektrabel? Vím, že jste v kontaktu. Například vzájemné remeaky by mohli být super, nemyslíš?

Určitě by to zajímavé bylo, už jsme s Tomášem i lehce o něčem takovém pronesli řeč. V případě, že bychom chtěli pracovat na společných tracích, by to realizovatelné asi moc nebylo. Tomáš preferuje trošku jinačí odnož a postupy v této oblasti techna. Já jsem více na ty haluze, breaky a experimentování. Ale určitě nějaké ty remeaky bychom uskutečnit mohli. Uvidíme časem! Musím podotknout, že Elektrabel je opravdu kvalitní producent, měli bychom být na něj hrdí co dokázal. 

Jakou hudbu posloucháš doma, když chceš vypnout mozek? Ovlivňují Tě i experimentální věci a hudba lidí, jako jsou třeba Autechre a Aphex Twin?

Rozhodně to není techno.  Pokud se potřebuji uvolnit, rád se nechám unášet do ambientních a experimentálních ploch a rytmů, nebo třeba "hluboký" minimal, minimal house je pro relaxaci opravdovou lahůdkou. Autechre aspol. jsou geniálním seskupením. Ty nádherné hudební koláže které prezentují, se nedají ani vyslovit. Rád se zaposlouchám ale i do Radiohead, the Cure, Coldplay… hudbě jsem otevřený.

Máš nějaké cíle, kterých by jsi chtěl v hudbě dosáhnout a můžeš nám je prozradit? Místa, kde by sis chtěl zahrát? Lidé s nimiž by sis chtěl zahrát?

Mým největším cílem je vydat smysluplné album, obsahující jak technoidní záležitosti, tak i ambientní prvky, Mělo by obsahovat  myšlenku, teorii a vývoj jež by dokázalo oslovit a uspokojit fantazijní cítění lidí, kteří o tento styl hudby stojí! Tím pádem si i získat respekt u lidí v této oblasti něco znamenající. V případě, že se plány stanou skutečností a 65d´s, jakožto mé vzory, vydají mé plánované album, budu nesmírně šťastný!
Určitě bych si chtěl zahrát na nějakých zajímavých exotických místech, kde by se dalo vyprovokovat ještě větší pocitové buření. Samozřejmě s mými přáteli Daho&Ginger, 65d´s! Bez nich by to nebyla ta správná kalba:)

Poslední otázka bude znít někomu možná trochu podivně až nepochopitelně. I přesto se ale zeptám a poprosím Tě o důkladnou odpověď. Vyložit si ji můžeš jak chceš. Dnešní doba je bohužel taková, že tato otázka smysl myslím má. Proč se věnuješ hudbě? Co jsi a nejsi právě hudbě ochoten a schopen obětovat?

Máš pravdu, dnešní doba je opravdu nevyspytatelná a v mnoha případech i k pláči. Hudbě se věnuji z čisté lásky k ní! Nesnažím se hudbu tvořit pro peníze, ale pro pochopení, filtrování vlastních myšlenek, nápadů a pocitů, snažím se dodat do světa techno hudby trochu více naděje a oslovit a promluvit do duše ostatním. Na jednu stranu těm, kteří v této branži ještě neztratili naději, na druhou stranu všem veškerým pochybovačům, kteří se rohnějí na komerčních bezduchých nesmyslech. Třebas i oni někdy pochopí, kde se skrývá to největší kouzlo elektronické hudby a naleznutí jim pootevře oči, duši a fakt, že svět si dokážeme tvořit inteligentnějším, smyslnějším a hlavně nefalešným! 
Poslouchejte hudbu srdcem, nebojte se oddat se a užít si ten slastný pocit….veškerá abstraktní progresivní elektronická hudba vám nabízí mnohem více než pouze laciné zkomerčnělé a bezduché dunící pachutě!
Hudbě jsem obětoval kus svého Já, za svou hudbou si stojím a budu jí prezentovat v takové podobě v jaké se nachází - syrové a potemělé.  Neměl jsem žádné známé kdo by mě učil produkovat, nikdo mi nepomáhal dostat desku ven. Ten fakt, že mi vychází release u 65D´s je uskutečněný mou vlastní pílí a vytrvalostí, čehož si moc vážím.  5let jsem se snažil, vytrval, nepřestal věřit a poslal demo….vyšlo to!
Jaký to má pak smysl, když se nějaká holka díky "vlivnému" manažerovi podepíše za produkci někoho jiného, vyjde jí následně někde deska a lidé z ní v ČR dělají ještě navíc hvězdu!!!! Není to HNUS? A takhle to funguje se vším, ve stylu "udělejme si naší pseudohvězdu" Nedělejme si tu naší scénu ještě větším chlívem než-li je! Podporujte kvalitní hudbu a rozmýšlejte na kterou akci vyrazíte, ať si zbytečně další krysa nenamaže kapsu a pokračuje ve své špinavé jízdě.

Ještě musím podotknout, že dnes při mně stojí a pomáhají (hraní, promo..) David s Honzou z nula2, vždy jsem shlížel k těmto dvěma osobám a je pro mě velká čest s nima spolupracovat! Děkuju! Musím i poděkovat své rodině, přátelům, všem lidem kteří stojí, něco dělají a podporují  progresivní elektronickou hudbu  a samozřejmě 65D Mavericks (thank you very much Rich & Nick).

Fotky: CYP archiv

Poslechněte si CYPův živý set, poskládaný pouze z jeho vlastních skladeb. Stream najdete tady.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016