ROZHOVOR

 

Milan Kroužil: "Misch Masch se vám bude líbit."

Jak se zdá, s novými kluby se v Praze doslova roztrhl pytel. Po Roxy hlásí své znovuotevření také staro-nový Miš Maš na Letné. Jedním z jeho představitelů je známý moderátor radia Deejay Milan Kroužil, který nám k němu řekl v krátkém rozhovoru pár zajímavých slov. Jak to tedy bude u Sparťanů vlastně vypadat?

 

Když jsem přemýšlel, jak náš rozhovor tentokrát začneme, hned mi bylo jasné, že se chtě nechtě budeme muset držet tradičního modelu. Ne, že bych chtěl naše čtenáře podceňovat, ostatně jsi velice známá osobnost, ale přesto. Můžeš nám nějak shrnout, co jsi vlastně zač? A proč vlastně dnes děláš moderátora a DJe?

Tak především jsem člověk, který velice miluje svojí práci a samozřejmě hudbu. Jsem schopný ještě po párty si doma pustit muziku. Málokdy zažívám chvíle, kdy mám muziky plné zuby. Hned po revoluci jsem cítil možnost, že bych se tím eventuelně mohl živit a tak jsem jednoho deštivého dne krátce po začátku DJské profese kontaktoval Michaela Viktoříka a ten mě tehdy v roce 1991 doporučil na rádio Golem jako záskokáře, kdyby někdo onemocněl a záhy jsem začal dělat pořady orientované na funky a taneční klubovou muziku.

Jaké to je být slyšen tisíci posluchačů a mít možnost je přímo či nepřímo ovlivňovat? Cítíš za ně nějakou odpovědnost?

Tehdy jsem z toho byl pořádně  nervózní, ale zároveň mě to fascinovalo. Za těch patnáct let jsem se uklidnil a dnes to beru jako součást své práce, která mě baví. Snažím se lidem pouštět muziku, o které si myslím, že má svojí kvalitu, ale na rozdíl od minulosti to nedělám tak urputně. Tehdá jsem to lidem možná tak trochu vnucoval. V dnešní době jsem v daleko větší pohodě, zkrátka oslovit co nejvíce posluchačů, kteří mají o tento styl zájem, ale odpustit si takový náznaky, jako když tu hudbu co hraji neposloucháte, tak se tím pádem úplný kokoti:-). Odpovědnost cítím, ale baví mě to.

Zajímá mě jak vlastně taková práce fyzicky vypadá. Popíšeš nám, jak takové vysílání ze studia vypadá? Co všechno musíš udělat, aby to fungovalo?

Jelikož si všechno dělám sám, tak mám docela hoňku. Vždy si připravuji hosty do pořadů na celý měsíc, to znamená vše obvolat a dohodnout se na termínech. Obejít vydavatelství, sehnat novinky. Připravit rozhovory. Někdy musím vychytat i některé osobnosti klubového showbusinessu přímo na letišti. Naštěstí bydlím blízko. A samozřejmě obsloužit všechny hosty přímo v pořadech /občerstvení/ a ještě poslat zprávy na náš rádiový web o informacích, které řekli hosté. Rozhodně se nenudím..

Vím, že máš na radiu DJ dva pořady. Clubmix a BPM. Jsou oba stejné, nebo mají nějaké opravdu zásadní odlišnosti?

V Clubmixu v první hodině je spousta klubových novinek, informací, pozvánek na akce a samozřejmě spousta rozhovorů s různými osobnostmi. Ve druhé hodině živý či mrtvý mix hostujících DJs.

Jak to teď vypadá s tvým hraním? Naposledy jsi hrál na mojí stagei na Summer Of Love a mám pocit, že ses vrátil zpět k houseu, že?

Ano vrátil jsem se zpátky k housu, protože je to styl, který mi je asi nejbližší včetně funku a posluchači mě tak mají nejvíce spojeného. Jednu dobu jsem hrál techno, které mě taky bere do dneška, ale cítil jsem, že jako DJ bych měl preferovat spíše housík. Hlavně klubeři měli tak trochu problém si mě k technu zařadit. Paradoxem je to, že mě velmi baví drum´n´bass, ale s výjimkou v pražské Radosti FX, kde jsem to hrával na konci párty, to míchám hlavně na radiu. Takže jsem dva a půl roku opět house DJ. Jinak jsem začal hrát v nově otevřeném klubu Misch Masch na Letné, kde mám rezidentní večery v pátek a v sobotu. Velmi mě to tam baví a cítím velkou motivaci.

V nedávné době jsi zmínil pro pražské prostředí poměrně pozitivní zprávu. Legendární klub MišMaš je po rekonstrukci a rozjíždí pravidelný program. O co tedy vlastně jde?

Ano Misch Masch jede v novém hábitu po velké rekonstrukci. Velmi příjemné prostředí, tři stage-oldies, rnb a dance zone. Mě můžete vychytat na té taneční stagei. Takže si navštěvníci přijdou na své. Minulou sobotu u nás hostoval DJ Orbith. Akce dopadla dobře a na to, že je klubík teprve necelé tři týdny otevřen, tak návštěvnost je velmi dobrá. 14.12. bude u nás legendární DJ Tonka. Rozjíždět nový klub je úžasné, ale také těžké. Cítím velkou motivaci, ale zároveň nás čeká hodně práce, protože chceme, aby do klubu chodili klasický disco navštěvníci včetně pamětníků na oldies a samozřejmě mladí a staří klubeři. Je to velká výzva. Samozřejmě cítím odpovědnost, aby na tu Dance Zone chodilo co nejvíce párty people. Postupem času budeme také vychytávat zvuk a  některé dekorace v klubu. V každém případě přijďte, Misch Masch se vám bude líbit.

Kdo se stará o dramaturgii klubu a jak to v něm v současné chvíli vypadá?

O dramaturgii klubu se stará pan Jakub Vyšín, který je velmi aktivní a zároveň všestraný DJ, dramaturg a organizátor párty. Je to jeden z nejschopnějších lidí, co jsem kdy poznal. Společně s kolegou DJem Wítkem Červeným mu pomáháme. Všichni jsme workoholici, kdyby byla možnost se setkávat i ve snu, tak pracujeme non-stop!

Minulý víkend proběhla úspěšná party s Orbithem. Podáš nám krátký report? Jak bylo?

Všichni jsme byli pořádně nervózní, protože to byla naše první akce. Naštěstí lidi párty vzali. Dobře jsme si všichni zahráli: Orbith skvělý a pohrál si s publikem prostě pan DJ, Wítek Cerveny stále se lepšící DJ, výborné mixy. Ještě o něm v budoucnu uslyšíte. DJ Jakub Vyšín: Je vidět, že lidi na Letné má zmáklý. Krásně vycítil náladu publika a hrál skoro až do půl sedmé, přesto, že se oficiálně hraje do pěti. Milan Kroužil: sebe hodnotit nemůžu, ale doufám, že návštěvníci byli spokojení. Mně se hrálo velmi dobře. Jinak připravujeme společně s Witkem Cervenym a Jakubem Vyšínem noci s názvem Matchball, kde bude spousta performance, zajímavých DJs a jiných vychytávek. V každém případě jste zvaní na první velkou akci do Misch Masche 14.12, kde vystoupí DJ Tonka. Zbytek info na www.mischmasch.cz

Okej, pojďme do finále. Uvítal bych kdybys mi svěřil nějaké pikantnosti s osobního života a perspektivy do budoucna. Co ty na to? Furt miluješ Ramba?

Mám spoustu oblíbenců včetně Ramba. Sylvester Stallone je vzor chlapíka, který na sobě vždy hodně pracoval. To se mi líbí. Abych se odreagoval od stálého stresu, tak chodím cvičit někdy až pětkrát týdně amatérsky box a cvičení mě velmi psychycky pomáhá. Dělám to sice  tři a půl roku, ale když se srovnám s klukama co to dělají profi, tak jsem samozřejmě úplně na začátku, ale to mě baví - pořád a ve všem na sobě pracovat. Jinak je tam skvělá parta kluků a to mě motivuje. Jak už jsem se zmiňoval mám velké plány s Misch Maschem a samozřejmě stále dělat co nejlépe pořady na rádiu. A také hodně cestovat. I LOVE MY JOB:)! A ještě jedno motto, které máme v tělocvičně na plakátě Muhameda Alliho: Impossible is nothing!!! To je vzkaz vám všem...

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016