ROZHOVOR

 

Martin Gredner: "Do Fabricu chystáme Blank & Jones, Michela De Hey nebo Matthewa Dekay"

Martin Gredner je známý nejenom jako DJ, ale také je to spolumajitel ostravského klubu Fabric. A tak jsem ho při mé návštěvě párty 3G trošku vyzpovídala o historii a velké snaze povznést Fabric na mezinárodní úroveň, o Stodolní, spolupráci s Unicef, životním stylu, ale i o tom kolik utratí za tracky a komu fandí ve Formuli 1. Přeji hezké čtení.

 

Martine, před několika dny vyšel rozhovor o jednom z nejznámějších pražských klubů Mecca, který dnes slaví své 10. narozeniny. Jak dlouho funguje Fabric a jak vzpomínáš na začátky v tomto klubu ty?

Fabric funguje více než osm let, v květnu oslavil své osmé narozeniny, kde jako headliner vystoupil Jose Amnesia. No a moje začátky ve Fabricu se pojí s Djingem, jsem tady defacto od první noci, takže si dokážu vzpomenout na lidi, kteří sem kdysi chodili, výměnu těch generací a tak dál a tak dál. V roce 2006 jsme se s bratrem domluvili, že zkusíme převzít klub Fabric i po produkční a obchodní stránce a jak to dopadlo, můžeš vidět sama (úsměv).

Musím uznat, je to skvělý. Jak tedy funguje Fabric po obchodní stránce? Kolik lidí se podílí na chodu nocí a podniku?

Fungujeme jako firma, jsme tady tři společníci, já, můj bratr Jirka a další společník David Šnobl, který se stará v podstatě o tu provozní stránku, technickou aparaturu a podobně. Jirka je "ten který sedí na penězích" v dobrém slova smyslu, kontroluje cashflow, jak se tomu správně bankovně říká, a já mám na starosti kompletní produkční stránku od A do Z, tzn. vývojem a nějakou "chemií" toho programu počínaje - reklamou a komunikaci s médii konče.

Tím si mi úplně krásně nahrál na další otázku. Poodhalme trošku ten marketingový závěs koncepčního řešení nocí. Co takové Dirty Dancing?

Hezká nahrávka na smeč... Těch nocí je několik, ten tzv. "kořenový" program a jakýsi pomyslný květináč s těmi květinkami (smích) ten tady před těmi třemi, čtyřmi lety až tak nefungoval. Takže jsme tomu museli nejdříve dát  jakýsi řád. Vznikly noci, které ve spektru toho pomyslného koláče hudebních stylů, dokryly ta "prázdná místa", která tu přetím nebyla zaplněna.Například zavedení nocí Dirty Dancing, která je plná elektrohouseu je určitě přínosem pro všechny partypeople, kteří mají rádi tento styl hudby. Styl progressive pokrývá moje noc Evolution. Ta mj. za chvíli oslaví čtyři roky své existence. Trance a rezidentní party Crystal hostí Laydee Jane, pak tady máme Acapulco s Luccou, to je také velice populární akce, no a na závěr určitě nesmíme opomenout samozřejmě ani Michala Buriana, který tady má party, která jde neuveřitelným způsobem nahoru, a to je Michal Burian Speciál. Ta koncepce funguje tak, že každý rezident tady pochopitelně hraje na své noci a zvou se jak známí česko-slovenští hosté, tak i zahraniční hvězdy, vzpomenu třeba Filterheadz, Valentino Kanzyani. Do budoucna chystáme návštěvu Blank & Jones, mohu také prozradit, že třeba na Acapulcu zahraje Michel De Hey a na čtvrtých narozeninách Evolution se představí Matthew Dekay...

Na stránkách klubu je anketa, zda by návštěvníci podpořili svým vstupným program Unicef. Angažujete se tedy jako klub v charitativních činnostech?

Ano, plánuji aktivity spojené s charitativní činností, konkrétně propojeni s touto nejznámější organizací. Přislíbenou mám hojnou účast top 10 CZ DJs, kteří jsou ochotni vzdát se honoráře ve prospěch dobré věci. Unicef má nastaveno několik programů podpory chudých dětí v Africe, na něž se vybrane penize dají použít. Například pitná voda, výstavba škol, nákup učebnic, výplaty pedagogům, atd., a lze rozhodnout, do jaké oblasti získané finanční prostředky vložíme. Prvni akce pod záštitou této organizace je naplánována predběžně na duben roku 2009. Měla sice proběhnout dříve, ale bohužel díky opravdu "našlápnutému” programu Fabricu a vytíženosti právě těch deseti DJs, kteří přislíbili svoji účast, se to dříve nepodařilo realizovat. Můžu prozradit, že to je noc, kde slíbili zahrát Michal Burian, Lucca, Michael C, Tomáš Haverlík a další DJská esa a projekty a vlastně jediné, co jim zaplatíme, bude doprava a ubytování.

Tak tomuto projektu nelze než fandit. Pojďme s rozhovorem dál. Jsme v Ostravě, ta je kromě Fabricu známá i svou Stodolní ulicí s mnohými kluby a barovou turistikou… Tudíž otázka, mně jakožto skoropražáka, který tu je dejme tomu poprvé, je nasnadě. Co vlastně Fabric jako klub lidem nabízí?

No, já bych tě trochu poopravil, protože na severní Moravě defacto neexistuje klub podobného zaměření, je hodně prostorů, kde se snaží hrát taneční muziku a jsou to spíš diskotéky. Stodolní je tedy jakási kumulace ani ne tak klubů, jako "těchto” prostorů. Další rozdíl mezi naším klubem a Stodolní je, že my máme vstupné, oni vstupné nemají. Samozřejmě je to dáno tím, že máme spoustu zajímavých hostů a rezidentních nocí, které určitě nějaké ty peníze stojí… Dneska jsi si určitě například všimla že tu máme extra výbavu…

…jojo, všimla..a tuším, že jste to i avizovali na vašich stránkách…

Určitě tušíš, že to stojí nemalé peníze a my se snažíme i přes ty pauzy, které máme v srpnu (klub Fabric každý rok téměř na celý srpen zavírá své brány – pozn. red.) ten klub neustále upgradovat, počínaje malbou a výstavbou nových toalet až po LCD televizory, na nichž běží projekce, reklamy, máme tu nové lasery atp. Takže máme snahu neustále tu kvalitu zlepšovat a v tomhle se dopracovat na úroveň světových klubů.

Dostáváme se do druhé poloviny našeho rozhovoru, kdy bych tě ráda přiblížila také jako DJe. Začneme trošku pozvolna, říká se jiný kraj, jiný mrav a ty jakožto DJ to myslím můžeš posoudit nejlépe.. Vidíš rozdíly mezi Prahou – Ostravou – Brnem?

Určitě, všude je to vidět hlavně na publiku – nechci to házet do nějaké obecné roviny, ale všude se to publikum chová trochu jinak, ať je to kterékoli z těch tří zmíněných měst. Nicméně v globálu jsou lidi super, a to můžu porovnat např. se zahraničím, že naši partypeople jsou mnohem vřelejší a vděčnější. Ale máš určitě pravdu v tom rčení, že "jiný kraj, jiný mrav”, tak to prostě je (úsměv).

Co děláš ve volném čase, pokud ti vůbec, podle toho co jsi zatím řekl, zbývá. Nějaké zajímavé koníčky, životní styl :)

Můj životní styl je práce. Tudíž: Fabric, Djing, rádio a činnosti které se nabalují kolem muziky  a hudby obecně. Takže v součtu je to tak z 90% starost o klub a těch zbývajících 10% je DJing a moje rádiová show.

O té se taky ještě pobavíme, nicméně ještě předtím mi pověz – co bys dělal, kdybys nežil hudbou?
 
Tak na to ti nedokážu odpovědět, to si prostě nedokážu představit. V podstatě o DJing se zajímám od svých 18ti let, přiznám se, že jsem si tehdy nepředstavoval, že bych měl nějakým způsobem hrát v klubech jako je Fabric, Roxy, popř. v zahraničí a dostat se na nějaký ten pomyslný "level”, ale popravdě si nedokážu odpovědět ani sám sobě na otázku co bych dělal, kdybych nemohl dělat muziku.

Teď trochu odlehčíme. Nedávno jsem se v jedné anketě ptala DJů, zda přežijí vinyly, tudíž stejnou otázku ted pokládám i tobě. Přežijí podle tebe vinyly?

To je super otázka, kterou i já často pokládám svým kolegům!! Myslím si, že vinyl určitě přežije. Není důvod, aby nepřežil, má určitě své kouzlo, já sám jsem z něj hrál vice než osm let, jen dnešní doba digitálního formátu, ať je to třeba mp3, wav nebo jakýkoli jiný má budoucnost z několika důvodů. Cena je až na 3. – 4. místě, ale 1. místa určitě obsazuje dostupnost, rychlost, skladnost. V současné době je kvalita digitálního zvuku na vysoké úrovni a řekl bych, že je mnohem lepší než "vinylový sound", který stejně musí vzniknout tak, že se konvertuje z nějakého digitálního zvuku. Takže budoucnost má rozhodně digitální formát zvuku.

Tak to byla myslím úplně vyčerpávající a jasná odpověd. A teď už ke tvé nové radioshow, pojmenované stejně jako tvá rezidentní noc, Evolution. Ty jsi dříve uváděl Kismánii na Kiss Morava, tuším, že to bylo v roce 2004, kam sis zval zajímavé producenty a hosty, co tedy chystáš pro posluchače tvé Evolution show?

Já bych tedy nejdřív doplnil, že od 1.1.2006 jsem ještě v rádiu Helax, kde mám na starosti rádiovou show House Factory, což je v podstatě mluvený pořad, zvu si tam hosty, funguje na podobném principu jako Kissmánia na Kissech, takže to není až tak o mé osobě. Jsem tedy rád, že mohu mít v rádiu i Evolution, jakožto pravidelné vysílání.

No a co nějaké nové singly v přípravě, nové tracky?

Singlů strašně moc, protože právě díky té dostupnosti tracků, o které jsme se bavili, si dokážu stáhnout track půl hodiny před hraním, rychle si ho poslechnout, vypálit si ho. Těch tracků je měsíčně třeba 30-40 a myslím si, že DJing to strašně obohacuje.

Přiznám se, že patřím, k těm, co nemají moc představu, kolik peněz obecně DJ vydává za stahování tracků…jak se pohybují ceny na Beatportu a jemu podobných serverech? Tak čtyři dolary za kus?

Noo, tak to tě musím opravit, protože ceny se obecně pohybují od $1,50 do $2,50, takže ta cena je myslím si v pohodě, já sem třeba za vinyl utrácel 300,- až 350,- /ks…

…takže teď si to vlastně užíváš…(smích)

…takže přesně – teď si to užívám a jsem rád za tuhle dobu, kdy si mohu těchto vymožeností užívat...

No a pro úplnou přestavu - kolik tak dokážeš tedy utratit za měsíc?

Pamatuju si období, kdy jsem kupoval vinyly a utratil jsem 10.000,-/měs. minimálně a teď je to 1.500,- což musíš uznat že už je krásný! (smích) Takže mám hromadu tracků za málo peněz...

Prozraď nám nějakou zajímavost ze svého života, já jsem se snažila o tobě v tomto směru něco zjistit a nepochodila jsem.

To bude trošku problém, protože já si své soukromí trošku chráním, a v rozhovoru pro rave.cz bylo uvedeno na titulce, že nejsem sousto pro bulvár, což stale platí. Ale ty ses ptala na moje záliby a sbírám časopisy o autech…

…a koukáš třeba na Formuli 1?

Koukám na F1, poslední penalizaci Hamiltona atd. atd., takže o tom se můžeme bavit.

Výborně, F1 taky sleduju... Takže komu fandíš?

Ferrari, a není to z nějaký nostalgie, zkrátka tahle značka má historii.

Takže Hamiltonovi bys v tom případě tu penalizaci na  té poslední VC, kde podle některých nemohl jinak než předjet, podle jiných si to prostě jednoduše zkrátil, klidně přičetl, když není z jejich stáje?

Já bych ji přičetl protože podle mě si to vážně zkrátil..ale je mi jasný, že u ženské populace to má vyhráno…(smích)

Odpověz mi ještě na poslední věc a pak se mimo záznam můžeme "pohádat”na téma ženy a F1. Poprosím tě o vzkaz lidem, kteří navštěvují klub, fanouškům, čtenářům techna.cz:

Čtenářům techno.cz – zůstaňte věrni tomuto serveru, který je podle mého jednoznačně nejlepší na českém "trhu”, který poskytuje opravdu relevantní informace, nejlepší klubreporty ..upřímně! Užívejte si hudbu, neřeště a zkrátka "Open Your Mind”, není to fráze, je to prostě fakt a s tím přicházím i já za DJ pult a rád bych aby i lidi byli takhle otevření. Snažíme se to tady lidi učit, a zatím to funguje.

foto: Vítek Höfer

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016