ROZHOVOR

 

Mojado se chystají do Česka: "Pořádně to tu rozbubláme…:)"

Pokud patříte mezi příznivce řízných, avšak veselejších rytmů, projekt Mojado je přímo zrozený pro vás, nakonec už nějaký ten pátek platí za továrnu na fungující hitovky. Mojado jsou na scéně jako společný projekt od roku 2004 a tvoří jej Sam Paquet – známý jako Mr. Sam a Dimitri Andreas. Mezi jejich nejznámější skladby patří např. Morfo, Kaktus, Seňorita, El Toro, Free your Mind. Jejich největší hit Naranja se objevil na mnoha kompilacích včetně Tiëstovy In Concert. Jejich tracky hrají všichni z "top10" djs , což mimo Tiesta jsou i Armin van Buuren, Paul van Dyk, Ferry Corsten, Judge Jules a Marco V. Všechny jejich releasy byly vydány právě na Tiëstově věhlasném labelu Magik Muzik. Ted se chystají do Česka na party Bubbles a my jsme si nemohli nechat ujít rozhovor.

 

Ahoj kluci. Mohli byste se nám na začátek v krátkosti představit? Jak se Mr.Sam a Mr.Andreas dali dohromady, jak vám jde spolupráce?

Mr. Sam: Mé jméno je Samuel Paquet aka Mr. Sam. Je mi 33 let, mám195cm a vážím 92kg, tmavé vlasy a zelené oči... Jsem Francouz žijící mezi Francií a Belgií. Přezdívku Mr. Sam používám, jelikož jsem byl vždy velkým fandou Mr. Beana. Jeho humor i on sám jsou naprosto unikátní. Rozesmál celý svět, aniž by řekl jediné slovo, jen tváří a komickými situacemi, je to génius. Někteří lidé si myslí, že když si říkám mistr, znamená to, že jsem snob, ale v mém případě to bylo právě naopak – vzniklo to pro zábavu, divný svět, no ne? Přijďte, dáme si drink a zasmějeme se tomu... Dimitriho jsem potkal, když jsem pracoval pro NEWS v Belgii před několika lety. Bylo to jiskřivé setkání a hned se projevilo stejné cítění pro hudbu. Song Naranja vyšel z naší druhé společné seance ve studiu, a tak jsme zjistili, že jsme byli zrozeni pro spolupráci. Hned jsem podepsal smlouvu s Tiëstovým labelem Magik Muzik a odstartoval tak náš příběh…

Dimitri Andreas: Je mi 28 let, žiji v Belgii blízko francouzských hranic. Hudba je mojí vášní už od doby, kdy mi bylo pár let. Vydal jsem první vlastní produkci na počátku 90. let u Session Recordings. Byl jsem blázen do tvrdšího techna jako drumcode nebo hardgroove Bena Simse. Sam byl v té době spíše na klubovou a tranceovou muziku. Já jsem byl ale otevřený i dalším stylům a tak jsme se jeden den dostali do mého studia a začali jen tak ze srandy pracovat na jednom singlu. A hned od začátku byla ve vzduchu cítit jistá magie…(smích) To víš, já dělám společně s mnoha lidmi a zas tak často se nestává, že to jde takhle hladce. Nejdřív jsme udělali pár tracků jen tak pro zábavu, ale po obrovských reakcích, zvlášť ze strany Tiësta, jsme začali tvrdě makat a vydali jsme první Mojado album.

Název Mojádo znamená v překladu vlhký? Co si pod tím máme představit a jak jste k tomuto zajímavému jménu přišli?

Mojado: Ano, je to tak, je to španělsky a znamená to "vlhký, mokrý". My prostě máme v úmyslu mít na parketě holky WET (vlhký) a kluky HARD (tvrdý)... Wet & Hard. Říkali jsme si, že toto jméno přesně vystihuje to, co jsme s muzikou zamýšleli.

Oba dva jste velmi známí a respektovaní DJové. Hrajete častěji sami za sebe nebo dohromady live jako Mojado?

Mr. Sam: No, já jsem fungoval jako Mr. Sam už dlouho předtím, než jsme začali jako Mojado, ale je to vždycky legrace setkat se znovu a udělat nějakou bláznivinu jako duo Mojado Live. Soustředím se teď na sólovou kariéru, ale jak už jsem říkal, je to vždy moc příjemné si zahrát spolu, takže "Do toho!!!"

Dimitri Andreas: Nějaký čas zpátky jsme jezdili dost často spolu. Teď oba pracujeme hodně na vlastních věcech, ale je to sranda, když se zase dostaneme k sobě. Nemohl bych žít bez našich společných akcí.

Proč má většina vašich názvů španělský nádech, máte nějaký bližší vztah ke Španělsku?

Mr. Sam: Já mám španělskou kulturu velmi rád, její vliv je cítit ve spoustě naší tvorby. Je to takový "horký" sound, který máme společný se Španěly, kteří jak jistě víte, mají horkou krev. Naše hudba je silná, ale zároveň sexy, přesně jako Španělsko. V naší hudbě je také cítit písek, dovolená a hlavně dobrá pařba…(smích)
Dimitri Andreas: Já miluju Španělsko, proč dávat pořád jen anglická jména? Španělština zní dobře a sexy, mému uchu přímo lahodná řeč (smích). Navíc mám trochu španělské krve od mých pra-prarodičů a jsou tam úžasný holky...

Jak vypadá na akci prává, nefalšovaná Mojado show? Z čeho hrajete, jaké mašinky
používáte? Hrajete čistě vaši produkci nebo občas zabrousíte i k nějakým vašim remixům?

Mr. Sam: Náš život stojí stoprocentně na naší vlastní tvorbě, takže hrajeme od starších a klasických až po nové singly. Všechno dohromady, ale v různých mixech, aranžmá atd. Záleží na místě a lidech a samozřejmě máme taky nějakou tu třešničku na ten vrcholek dortu, že :)

Dimitri Andreas: Technicky vzato používáme Macbook a program Ableton. Dále různé mašinky a efekty, díky kterým můžeme používat upravené věci. Výhodou tohoto postupu je, že můžeme výborně komunikovat s publikem, i když třeba hrajeme vlastní track. Máme spoustu různých Mojado tracků, takže je vždycky něco k určité atmosféře, kterou chceme navodit. Každý náš live set je jedinečný a něčím odlišný od těch ostatních.

Můžete nám prozradit jak se vám hned vaším prvním počinem, trackem Naranja, podařilo natolik zapůsobit, že jste se natrvalo dostali pod křídla Tiëstova labelu Magic Muzik? To je skoro jako sen, že? Tisícům kvalitních producentů se o tom může jen zdát.

Mojado: Bylo to docela překvapení, když se zrodil singl Naranja. Chvíli poté, co jsme poslali Tiëstovi promo Naranji, šli jsem na jeho první "Tiësto in Concert" a slyšeli jsem, jak hraje naši věc. Byli jsme jak u vytržení.. "Co to k čertu je? To je přece náš song!" Brzy byl vydán singl na Magik Muzik. Pak jsme vydali El Toro, což mělo zase velký úspěch. Naše tracky hrají všichni z "top10" djs , což mimo Tiesta jsou i Armin van Buuren, Paul van Dyk, Ferry Corsten, Judge Jules a Marco V. El Toro je jedním z největších techno-tracků Holandska z roku 2004. Držel se pár týdnů v Top3 chart a všude, kde jsem ho slyšel, zněl úžasně. To vtipné na tom je, že El Toro byl v kupě za několik hodin, takže vlastně pro vydání hitu není potřeba zase tolik času. Byli jsme opravdu překvapeni tímto úspěchem.

Tiësto řekl, že Mojado je perfektní kombinací techno mozku Dimitriho Andrease a trancového mága Mr. Sama. Mojado není jen dalším techno-konceptem na trhu, my vypouštíme masy různých zvuků. Dokážeme postavit track na salse, hard-technu nebo tribal groovu, nejsme limitováni jedním určitým stylem.

Video: Mojado - Naranja

Jak se vlastně vzájemně ovlivňujete při skládání hudby?

Mr. Sam: Mojado hudba je jedinečná. Je výsledkem spojení padesáti procent Mr. Sama a padesáti procent Dimitriho Andrease. Jednoduše to můžete poznat. Jsme oba u zrodu jakéhokoli tracku a to je úžasné. Z mého pohledu – já rád mixuju různě styly a vlivy do sebe. Je to, jako když připravujete nějaké pikantní jídlo :). Rád experimentuju – už jen proto, abych zjistil, jak by to asi mohlo znít. Někdy zajdeme dost daleko a pak musíme změnit původní koncept, ale většinou jsme z výsledku mile překvapeni. Řekněme, že Mojado je o hudebních experimentech.

Chtěli jsme na scénu poslat něco nového, neotřelého a čerstvého, rozbít některá tabu. Proč neudělat techno s trochou kytary a smyčců, možná to zní divně, ano, ale jen na papíře! Když si poslechnete výsledek, ucítíte ten svěží zaván co rozbíjí uniformitu dnešního trhu.

Nejlepší kompliment je to, že vaši hudbu lidé hned poznají. Tohle je "Mojado sound" říkají a pro mě je to jako mít vlastní podpis, to byl ten cíl, kam jsme chtěli dojít.

Dimitri Andreas: Jsme oba nějak ovlivněni vším, co jsme kdy v životě slyšeli. Máme oba nějaké své favority, kteří jsou pro nás vzácní a ovlivňují nás. Někdy máme stejný vkus, někdy ne. A občas to vede k těžkým diskuzím ve studiu, ale vždycky se přes to dostaneme a pak jsme oba šťastní, když slyšíme výsledek naší práce někde na velké akci a vidíme lidi, jak jdou do toho naplno.

Poprvé zavítáte k nám do ČR jako projekt Mojado, co víte o české taneční scéně? Máte o nás nějaké reference?

Mr. Sam: Já už jsem jednou hrál v Brně a byla to jedna z mých největších parties. Seznámili mě s absintem mixovaným s vodkou, jak bych to mohl zapomenout? Miluju hraní ve východní Evropě víc než kde jinde. Lidi tu rádi paří. Nemůžu se dočkat, až k vám dorazíme. Připravte se na velikou party, jedém :)

Dimitri Andreas: Od ostatních djs jsem slyšel, že je to úžasné místo na hraní. Že máte stále grif a chuť pařit jako tomu bylo v devadesátých letech. Těším se, až budu stát před českým davem! V Česku to pořádně rozbubláme :)

Poslechněte si:

Naranja 

Free your Mind

Kaktus

Kali

Info:
http://www.myspace.com/mojadomuzik

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016