ROZHOVOR

 

Ala&Subsist: "Někdo napíše, že minimal je mrtvej, ale přitom ani neví, co je to minimal…"

Stále více se mluví o minimalu… Někdo tvrdí, že je mrtvej někdo zase, že nastal minimalový boom, ale co je pravda? Jedni z průkopníků minimalu u nás, bájěční muži od Kliky, slavili třetí výročí a mně to nedalo a vyrazil jsem na jejich večírek v klubu Bastion v Jaroměři. Při té příležitosti jsem vyzpovídal zakladatele Kliky, Dje Alu&Subsista.

 

Co se u vás za ty tři roky změnilo? 

Ala: Minimal šel úplně jinam a lidí je víc a víc. Ze začátku jich bylo fakt málo.
Subsist: Změnilo se to, že jsme s Klikou začali navštěvovat celou republiku. Nepojali jsme to jako klubovku zaměřenou na jeden klub, ale řekli jsme si, že chceme putovní klubovou noc. Ověřili jsme si, že někde to funguje víc a někde zase míň, ale většinou to funguje všude. Dá se říci, že teď, co jsme zakotvili v Bastionu, tak je to takový, že jsme si vybudovali stabilní publikum. Posléze začali chodit nabídky, co se týče Klika projektu Hradhouse (tam si myslím, že se to hodně vyšperkovalo). Klika stage vloni na Hradhouse byla jeskyně, ale ta byla od šesté večer do osmé do rána plná! Letos se to opět potvrdilo! Potvrdil mě to i team Hradhouseu, že jsou spokojený s tím, jakým směrem se to vedlo. Oba to bereme jako velký úspěch. Summer of Love letos i minule sice nad ránem, ale lidi si to na nás dávali a letos to bylo úplně výborný. My jsme tam letos byli jako "Klub sráčů", jsme z toho byli tak hotový...
Ala: Já jsem se z toho málem fakt posral….:-))))

Proč zrovna název Klika?

Subsist: Nechtěli jsme žádný anglický názvy, ale jednoduše "Klika od dveří minimalu".
Ala: To byla ta původní myšlenka Kliky.
Subsist: My se snažíme Kliku prezentovat jako ne nějakou těžce filozofickou záležitost, ale naopak  - jako velkou zábavu s tím, že člověk odchází i s kulturním zážitkem. Kliku bereme jako velkou zábavu, ale na druhou stranu obrovskou odpovědnost. Máme tady 31. díl a Klika už se dostala někam jinam.

Co říkáte na "krizi" v elektronické muzice?

Subsist: To je úplný nesmysl, to je právě ta schizofrenie, která se přenáší jenom přes média, ale která ve skutečnosti není. Já vím, že se na internetu píše, že v Německu už minimal odeznívá, ale to nás vůbec nezajímá.
Ala: Někdo napíše, že minimal je mrtvej, že minimal je v haj.. a běžte s ním do prd...,  ale přitom ani neví co je to minimal.

Je pravda, že junglisti berou minimal víc než technaři?

Subsist: Skvělej příklad je Chomutov, město plný zarytých junglistů. A udělali jsme tam mejdan, kde si to lidi tak dávali…bylo to tak nevšední. Je to o tom se těm lidem otevřít. Máme zjištěný, že junglisti jsou mnohem více otevřenější, než technaři.
Ala: Tak to i začalo. My jsme začali dělat Kliku v klubu, kde jel jungle a systémy, a najednou ty lidi co tam chodili na systemy  přišli na Kliku a najednou začali řádit na minimal.

Jak jste se dostali k minimalu?

Subsist: Mně minimal otevřel Dj Pietro, který sem tahal úplně jinou muziku a já jsem z toho byl nadšenej. Zjistil jsem, že to sice na akcích nefunguje, ale byl jsem nadšenej až tak moc, že jsem věděl, že nechci jít jiným směrem. Mně strašně pomohl Jirka (Kaisersoze). Neuvěřitelně mě inspiroval a jsem mu za to strašně moc vděčnej. Nejenom za to, že jsem hrál na Orion Hall atd…ale v začátcích mě hodně podporoval. Díky Jirko…  

Co vy a vlastní produkce?

Ala: Já stavím studio. Péťa ho rozestavěl, ale pak mně volal, že na to nemá čas, takže teď stavím já. Mám čtyři tracky hotový zvukově nic moc, ale dávám to dokupy a chci do toho jít. Je to jeden z mých snů, hrát live.
Subsist: Já se přiznám, že to je můj velkej handicap, moc rád bych v tomhle směru pokročil a strašně rád bych stál před lidma a hrál svoji muziku.

Klika dneska má 31 pokrčování, je těžké konkurovat klubovým akcím ve velkých městech?

Subsist: Je to těžké třeba oproti Brnu, když vezmu třeba Magion, Nu Pagadi, strašně moc fandím klukům. My jsme bohužel "vidláci":))))
Ala: Kdyby Klika začínala třeba v Roxy, tak je dneska úplně někde jinde.
Subsist: V těch velkejch městech se nikdy nedočkáš takový základny, jakou jsme si vydobyli, třeba tady v Bastionu.
Ala: My jsme za ty vidle rádi! Před těmi třemi roky, co jsme začínali, tady v Čechách žádná pravidelná akce podobného ražení nebyla. 

Koho byste tady chtěli slyšet? Kdo tady ještě nehrál?

Ala: Frivolouse, The Beata a koho bych chtěl přitáhnout do Čech je Elon!
Subsist: Lomo, Lomo je úplně úžasný spojení minimalu a krásnýho vokálovýho housu. Loma bych strašně chtěl na Hradhouseu…  

Foto: lenka@techno.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016