ROZHOVOR

 

Joey Beltram: "Voda bude fajn…"

Američan Joey Beltram vystoupil v Česku zatím jen jednou, přesto má ve zdejší techno komunitě pevné postavení a řadu fanoušků. Teď se vrací na party Techno Masters a tak jsme jej požádali o rozhovor.

 

Ahoj Joeyi, nejdřív bych ti rád poděkoval, že sis našel čas na tento rozhovor. V listopadu přidedeš zahrát teprve podruhé do ČR, řekni, pamatuješ si to první hraní?

Bylo to skvělé. Velká open party. Hrál sem až do východu slunce a partypeople byli velice vnímaví.

Jsi Američan, ale když jsi v Evropě, bydlíš v Berlíně. Zajímá mě tvůj názor na klub Trezor na nové místě. Je lepší než ten starý?

Myslím,že je to velmi zajímavé místo, Starý klub byl úžasný, mockrát jsem tam hrál od roku 1991. Ale myslím, že udělali dobrou práci co se týče obnovení atmosféry starého klubu. Moc se těším na hraní v novém.

Zajímá mě tvůj názor na mp3 stores versus vinyly. Jak to vidíš ty? Kupuješ skladby spíš na Beatportu a podobně nebo dáváš přednost vinylům?

Stále kupuju hodně desek, sbírám je a baví mě je hrát pořád a vždycky bude, jinak užívám i Serato Scratch live pro DJ sety. Je skvělý, že jen prohodíš phono za line a můžes hrát svoje vinyly i desky s time codem pro Serato. Domnívám se, že bez mp3 to už v dnešní době ani nejde, podporuji to stejně, jako spousta jiných, navíc ne každý má doma gramofony a chce svoje tracky slyšet třeba v ipodu... Já jsem s tím v pohodě.

A co vlastně tvůj labes STX, plánuješ zachovat releasy na vinylech nebo přejdeš jen na distribuci přes MP3 stores?

STX byl na malou chvilku odstaven. Teď mi vychází nový singl na Harthouse a další budou následovat. Stále vydávám primárně pro vinyly a cd formáty, mp3 druhořadě. Nejlepší je užívat všechny formáty. Lidi chtějí mít možnost vybrat si to, co je nejblíže jejich srdci.

V minulosti se hodně techno DJů předělalo na DJe minimalové. Ty jsi jeden z těch, kteří vyznávají stále rychlejší beat a "poctivé" techno a jsi stále hodně bookovaný. Dokážeš odhadnout co budeš hrát za rok, dva, tři?

Budeš muset počkat a poslouchat. Nejsem z těch co hází hudbu do slov, není snadné zařadit to co dělám do nějaké škatulky. Moje hudba není maximalová ani minimalová, a to je právě dobře:)

Kdo ze současných techno producentů ti utkvěl v paměti, doporuč nám někoho. Je někdo nový, na koho bychom si měli dát pozor?

Nene, není to takové jako dřív...

Techno Masters je techno akce a na tomto díle vystoupí kromě tebe A.Paul, CJ Bolland a Marko Nastić. Máš mezi nimi přátele a čí hudba z těchto lidí ti je nejvíce blízká?

Všichni jsou přátelé a všichni jsou skvělí v tom do dělají.

Na závěr bych ti rád poděkoval za odpovědi a budeme se těšit na tvé vystoupení. Jaký máš rád drink, kdyby tě někdo z fanoušků chtěl na něj pozvat?

Voda bude fajn...

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016