ROZHOVOR

 

Agent vs. DJ Bold: Beaty jsem skládal i v backstage před hraním

Australský techno DJ Bold patří mezi světovou špičku žánru. Často vystupuje společně s DJem Rushem a tak není divu, že si jej Rush pozval i do Prahy na oslavu svých narozenin. Při té příležitosti jej trochu vyzpovídal další z headlinerů a zároveň pořadatel této akce, DJ Agent.

 

Ahoj Charlie, nejdříve bych ti chtěl poděkovat, že sis našel čas na tento rozhovor. V lednu příštího roku přijedeš zahrát na narozeninovou párty DJe Rushe do České republiky. Bude to další z tvých vystoupení u nás, naposledy to bylo na Pigfestu IX. v roce 2006. Jak vzpomínáš na svoje poslední vystoupení u nás?

Ahoj, čas jsem si udělal rád, v pohodě. Už jsem u vás hrál několikrát. Poprvé na Summer of Love v roce 2005, pak Apokalypsa, Space Odyssey a nakonec Pigfest. Je to už déle, co jsem byl u vás naposledy, ale každopádně se moc rád vracím. Pamatuji si, že jsem se vždycky dobře bavil, máte krásný holky, vždycky je u vás skvělá atmosféra a hodně "barevní" lidé, které mám rád. Moje vzpomínky jsou mlhavé až nejasné… Ale jak už jsem řekl, zažil jsem spoustu srandy…

Co je nového v tvém profesním a osobním životě? Kde jsi teď jako DJ a producent?
 
Tenhle rok jsem byl opravdu hodně zaneprázdněn prací ve studiu a proto mi v blízké době vyjde několik nových desek. Hodně jsem remixoval pro Rushe, Pet Duo, Felixe Krochera….Také jsem dokončil několik nových desek, které vyjdou na labelech po celém světě, v UK, USA i Evropě. Jako DJ jsem se také posunul dál a mám z toho dobrý pocit.

Nejsem DJ, kterého hlavně zajímá být slavný, potkávat se s holkama a vydělávat prachy. Žiji hudbou, protože je to pro mě  jedna z nejdůležitějších věcí na světě. Takže kdykoliv hraji svojí hudbu lidem, které to baví a tancují na ní, jsem šťastný. Když si uvědomím, že jsem byl před 5-ti lety v Austrálii jaká je moje pozice dnes v Evropě, musím být spokojený, je to prostě úžasné.

Řekni nám něco konkrétnějšího k těm právě vycházejícím kouskům?

Příští týden vyjde deska společně se Sound Evolution ze Slovinska, budou tam také Mark Ankh a Dave the Drummer. Další deskou je dvanáctipalec na americkém labelu "Xzel Records". V únoru 2009 mi vyjde LP deska na UK labelu "Dirty Planet", kterou považuji za mojí nejlepší produkci poslední doby a jsem ve velkém očekávání, jaké na ní budou ohlasy. Další deska bude na Rushově labelu "Kne'deep", pak také na labelu Marca Remuse "Nerven" a ještě jsem zapomněl na label "Epoch works", kde mi vyjde deska v lednu 2009. 

Zajímá mě tvůj názor na MP3 obchody versus vinyly. Jak to vidíš do budoucna a čemu ty osobně dáváš přednost?

Hledám nové desky na vinylech kdykoliv je to možné a dostanu se do shopu. Je smutné, že je to čím dál těžší. Podporuji stále především vinyly, jen v letošním roce jsem vydal 10 vlastních a další s mými remixy. Doufám, že je aspoň trošku pomáhám zachránit.

Zároveň nejsem zaseklý v historii a myslím, že MP3 jsou také v pohodě, je to vývoj správným směrem. Ale pro mě osobně ani dobrá MP3 nemá tak plný zvuk jako dobře vylisovaná vinylová deska, takže se budu snažit podporovat černé placky jak dlouho to jen půjde.

Takže budeš dál vydávat jen vinyly a v MP3 tvé věci nebudou vycházet?

Vinyly směřují pomalu, ale jistě, do historie. V současnosti kombinuji hraní z CD přehrávačů a desek. Myslím, že dokud nezačneš ke svému hraní používat počítač, tak jsi stále DJ. Ale stahování MP3 tracků je OK. Bude to ještě boj, i když o vítězi je už rozhodnuto, ale já stále preferuji něco, na co si mohu sáhnout.   

Vím, že teď trávíš spoustu času ve Slovinsku. Jaká je tamní techno scéna?

Na to nedokážu kvalifikovaně odpovědět, jezdím tam často za svojí holkou a občas tam hraju, ale když jedu za ní, je to spíš dovolená a na párty nechodím, takže v tom ti nevyhovím. Pokud hraji, lidé mají rádi spíše groovy techno, takže se snažím prezentovat spíše tuto hudební stránku.


 
Víš, co budeš hrát za rok, dva, tři, pět let? Jak dlouho vlastně chceš hrát?

Hraji to, co mám rád. Groovy, old schoul, "kick ass" techno. Můj styl je vždy jiný, záleží na párty. Klidně zahraji house, techno, hard techno, funky techno, prostě cokoliv, co rozvibruje párty. Nedokážu ani nechci říci, co budu dělat za pár let. Můj současný cíl je dělat hudbu pro film, soundtracky a hudbu k video hrám. Je o mě teď větší zájem a dostávám více nabídek. Když jsem před pár lety přijel do Evropy, nikdo mě neznal a já se dlouho snažil dostat se tam, kde jsem teď. Měl jsem velké štěstí, potkal jsem Rushe, ten mi věřil a pomohl mi dostat se dál.

Kdo je DJ Rush?

Rush je člověk, který otevírá dveře pro nové umělce a bezmezně je podporuje. Kdyby se sešli všichni, kterým pomáhal prošlapat cestičku, byla by to pořádná párty. Otevřel mi nejedny dveře a já bych bez něj nebyl tam, kde jsem dnes. Kdybych ho nepotkal, asi bych před třemi lety odjel zpět do Austrálie.
 
Tvůj nejhorší zážitek z párty?

Hádám, že jsem měl štěstí, žádný vyloženě negativní zážitek nemám… Nejstrašnější věc byla, když nám Lufthansa ztratila naše vybavení při letu na obří festival "Monegros" ve Španělsku. Měli jsme tam vystupovat s Rushem jako "Unborn Twins" live. Ztratili nám dva kufry s většinu vybavení, které jsme potřebovali k vystoupení. Měli jsme jen jeden "drum machine", jeden sampler a z toho jsme měli hrát (smích). Nemohli jsme použít počítač, normálně používáme spoustu "drum machines", samplerů, keyboardů atd. Před námi na hlavní stage hráli Metod and The Readman. Byl jsem v backstage, vytvářel a upravoval jsem beaty a zvuky jak jen to šlo, abychom něco zahráli. Byla to velmi těžká a stresující chvíle. Ale naštěstí naše vystoupení bylo nakonec vynikající. Rozdováděli jsme publikum na plné obrátky, Rush skvěle hecoval dav a společně jsme zažili naše nejlepší vystoupení vůbec. Ty nové beaty, které jsem pár minut předtím v backstage dodělal, nám dodaly magickou energii…

Nakonec našeho povídání ti děkuji za odpovědi a budeme se těšit 10. ledna v Retru. Co rád piješ?

V pohodě, já děkuji tobě. Můj nejoblíbenější drink je Bacardi lemon nebo Bacardi cola…takže se uvidíme na baru a hlavně na tanečním parketu!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016