ROZHOVOR

 

DJ Feadz: "Nestojím o to, abych zněl jako moji současníci"

Může se s klidem považovat za jednu z vlajkových lodí labelu Ed Banger Records, kráčí od jednoho úspěchu k druhému a je počítaný nejen mezi nejvíce cool DJe planety, ale také mezi její nejtalentovanější electro producenty. Už začátek kariéry DJ Feadze byl velký třesk - to když mu jeho skills na gramcích zajistili možnost skrečovat na albu Analog Worms Attack od Mr.Oiza a od té chvíle byl na cestě ke hvězdám. Aby se později pak stal duchovním otcem, producentem a koncertním DJem první dámy elektra jménem Uffie. Když jsme ho odchytili, byl zrovna na šňůře v Austrálii, ale i tak nám věnoval chvilku svého času, aby pro vás před svou pražskou premiérou zodpověděl pár následujících otázek.

 

DJ Tuco: Všichni už se těšíme na tvoje album, kdy bude konečně hotový?

DJ Feadz: To si budeš ještě muset počkat, protože nejdřív připravuju další vinyl. Já osobně ještě album nenaháním, protože ještě musím dodělat album pro Uffie a je to spousta práce. Zrovna teď už se nemůžu dočkat, až se vrátím k zábavě vydávání vinylů.

V posledním rozhovoru, který jsem s tebou četl, ses nechal slyšet, že si pořád hodně ujíždíš na Baltimore clubu. Udělalo mi to radost, protože jsem taky jeho velkej fanda, ale bohužel se zdá, že si na něm všichni uletěli na pět minut, omrzel je a média se zase posunula o styl dál. Tedy s výjimkou Francie, kde jak se zdá stále přichází spousta producentů s kvalitní klubovou muzikou. Proč myslíš, že zrovna ve Francii tahle muzika tak zabírá?

Myslím, že se tu touhle muzikou necháváme ovlivnit stejně jako to můžou udělat v jakékoliv jiné zemi. Žijeme tady, takže vlastně děláme francouzskou muziku, stejně jako oni dělají v Baltimoreu Bmore club.

Bude tedy na tvé desce slyšet vliv bmore?

Bude, ale nesnažím se nějak programově dělat bmore music. Je to prostě moje muzika.

Podobně jako spousta dalších DJ’s z naší generace vycházíš z hiphopu. Poslechneš si ho ještě dneska?

Ale jasně, líbí se mi TI, B.o.B., Luda, Kanye, Ross, Birdman, … Jedu teď docela mainstream, co, cha, cha, cha…?

Jaké producenty ceníš v současném hiphopu nejvíc a kdo z nich nejvíce ovlivnil tvůj styl?

No, Kanye je celkem šílenej. Ale pokud jde o ovlivnění a inspiraci, řekl bych, že je to spousta různých věcí, převážně z minulosti, vytvářející emoce, ze kterých je poskládaný můj život. Nestojím o to, abych zněl jako moji současníci.

Zajímá tě ještě skrečování a trénuješ ho?

Ve skrečích už si tolik nejedu a netrénuju nic. Dělal jsem to tak dlouho, že bych to zvládnul i se zavázanejma očima. V muzice mě ještě rozhodně čeká spousta práce, ale mix jde sám od sebe zcela přirozeně tak, jak to teď chci slyšet.

Ta změna z hiphopového DJe směrem k více elektronickým stylům byl vědomý a záměrný krok, nebo to přišlo jaksi omylem?

Bylo to naprosto přirozený. V muzice jdeš pořád hlouběji a hlouběji dovnitř, většinou nezačínáš nějakým největším úletem, ale propracuješ se k němu až časem - krůček po krůčku.

Je mi jasné, že jestli máš seznam otázek, co tě už k smrti nudí, touhle to začíná, ale stejně: co ty a Uffie?

Jestli myslíš v osobní rovině, tak už spolu nejsme, ale pokud tě zajímá muzika, její album je skoro hotové.

Kolik tam toho budeš mít?

Produkoval jsem asi půlku, druhou půlku udělal Mr.Oizo a producent pár zbylých tracků bude překvápko.

Zbytek světa vnímá Paříž jako nějakou utopii elektronické muziky, je to na místě? A jaké kluby tam máš nejradši?

Myslím, že z Paříže vychází spousta zajímavé muziky, to je celý. Ale to stejný platí třeba i pro Londýn… Klubová scéna je lepší, než bývala, ale pořád nic proti Berlínu. Máme tu… dva dobrý kluby – Social Club a Rex a tu a tam nějakou tu dobrou párty.

Spoustu lidí vážně nadchla zpráva, že se chystáš do Prahy. Co mohou od tvého setu očekávat ti, co ještě neměli potěšení vidět tě naživo?

I já jsem nadšenej, že vám můžu dovézt co umím nejlíp. Můžete čekat neočekávané. Spoustu muziky, kterou jsem pro vás hledal celý život, hromadu exkluzivních tracků z celého světa a mé vlastní know how, jak to všechno poskládat dohromady.

A na závěr: co víš o České republice?

V Praze jsem byl naposledy v roce ’92 s mámou, protože tam její přítel měl rodinu… Jsem rád, že se konečně dostanu zpátky, cha, cha, cha…

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016