ROZHOVOR

 

Scan X vaří po francouzsku

Sympatický týpek Stéphane Dri je v hudebním světě známý jako Scan X. Bude to dvacet let, co se věnuje muzice a na svém kontě má od kultovních party killerů jako Wasteland či Neurotronik po dvě regulérní alba Chrome a How To Make The Unpredictable Necessary?. U nás hraje už od roku 1997, věhlas mu přinesla vystoupení na Summer Of Love či v pardubického L-Klubu, kam na něj v únoru 2001 přišlo více jak 2200 lidí. Naposledy se u nás představil na loňském Summer Of Love 2008, kde doslova rozcupoval publikum na hlavním pódiu. Kromě toho všeho, úzce spolupracuje s Laurentem Garnierem a to nejen ve studiu, ale je také členem jeho koncertního bandu. Než si ho dáte s Laurentem, pojďte si Scan X vychutnat na první Full Moon Party!

 

Pamatuji si první setkání s tebou v červnu ‘97 v Radosti. Už je to opravdu hodně dlouho… Od té doby jsi do Čech přijel už mnohokrát a jak to tak vypadá, Češi tě milují. Když jsi loni hrál na SOL08, skoro všichni si tě přišli poslechnout. Jaký je tvůj názor na naší scénu? Jak bys porovnal tvé pocity z hraní u nás před těmi 12 lety a dneska?

Začnu tím, že v několika zemích světa z nejrůznějších důvodů hraji opravdu často a je tu mezi mnou a mými fanoušky velmi silné pouto. Vedle Brazílie a Japonska mezi ně rozhodně patří Česko. Nedokážu to vysvětlit, ale kdykoliv se do těchto zemí vracím, a že jezdím dost často, mám vždycky velkou radost a moje vystoupení jsou pokaždé velmi vzrušující. Kdykoliv se vracím z hraní z těchto zemí, vždy mě to hodně nakopne a povzbudí, jakoby mi to vždy znovu a znovu ukázalo, proč jsem začal hrát a dělat hudbu.

Co se srovnáni toho kdysi před 12 lety a nyní týče, můžu říct, že za ty roky se toho hodně moc změnilo, ale jedno nikoliv. Tak jako tehdy i dnes se od vás vracím velmi rozrušený a posílený. A to je stejné, jako když jsem kdysi začal s hudbou, ten pocit mi zůstává, i když se vše kolem mění.

Minulý rok byl pro tebe velice úspěšný. Máš vydané tři vynikající desky na takových labelech jako Harthouse, Initial Cuts a Skryptöm, ve studiu jsi dělal na novém albu Laurenta Garniera…

Ano, opravdu to byl náročný a hodně úspěšný rok. A co teprve 2009! Více jak půl roku budu na pódiu hrát s Larentem Garnierem při jeho světovém tour!

Když mluvíme o Garnierovi… Před 12 lety jsi se nejprve stal členem rodiny kolem jeho labelu F-Communications, pak jsi s ním nahrával album A Cloud Making Machine, dnes další album a dokonce s ním jedeš turné. Jaký z toho máš pocit?

Je mi velkou ctí, jsem na to hodně hrdý, že mohu jet turné s tak velkým umělcem, jako je Laurent Garnier a nahrávat s ním ve studiu. Bude to opravdu vynikající hudební show a obrovská pocta pro mne.

Pojďme ale zpět k tobě a tvé hudbě. Je mi jasné, že jsi nyní myšlenkami i skutky zcela zabrán do turné a alba Garniera, ale nemůžu se nezeptat. Kdy se dočkáme tvého nového alba?

Dobrá otázka. Jedním z mých predsevzetí pro rok 2009 je dodělal mé nové album. Bylo by skvělé, kdyby se mi to povedlo na začátku druhé poloviny roku 2009.

Je to už 16 let od tvého debutu na labelu FNAC. Zkus se poohlédnout zpátky a řekni mi, co vidíš?

Vidím především to, jak hodně rychle to uteklo. Je to neuvěřitelné, už 16 let…

Techno… Mnohými zbožňované, jinými proklínané. Před pár lety to byl obrovský boom, pak přišel propad a nyní to vypadá, že techno je zpátky na vrcholu. Proč máš rád zrovna techno a co pro tebe znamená?

Je velmi težké definovat techno, protože je to pro každého něco trochu jiného. Možná to pro mnoho lidí v roce 2009 nebude mnoho znamenat, ale pro mě je to zásadní. Tou hudbou žiju, a rozumím jí, vím, že je věnovaná tělu a té skutečné energii a je to zároveň potrava pro mysl a samozřejmě také pro duši. Potom je možná nejlepší definice techna: Rozdílná hudba pro rozdílné lidi.

Tvoje koncerty jsou proslavené svou energií a propracováním, několikrát jsi dokonce získal ocenění jako “Nejlepší techno live act roku” v mnoha světových anketách. Jaké je tvoje koncertní show dnes a jaké technologie používáš?

Dneska je moje show především o používání komputerů, mašinky už nechávám doma. Na druhou stranu mi nové technologie umožňují, abych mohl odehrát svoje koncerty tak, že nikdy není žádný druhý stejný.

Otázka z jiné strany. Jak se to vlastně stalo, že jsi začal hrát?

Myslím, že když tobě někdo druhý předá tu správnou emoci z hudby, taky chceš hudbu dělat a hrát, abys tu emoci mohl předat zase jiným. A to je přesně to, co se mi stalo před 20 lety a proč jsem začal dělat hudbu.

Na závěr tě poprosím, zda bys pozval lidi na nadcházející Full Moon Party, kde budeš hrát.

I need YOU!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016