ROZHOVOR

 

Tomcraft: "Praha - město krásných žen"

V rámci příprav 5 Years of Great Stuff Records World Tour navštívil promotér akce Dominik Jansa DJe Tomcrafta, autora hitu Loneliness, v jeho studiu u Great Stuff Records v Mnichově. Protože nám přišlo jejich povídání zajímavé, připravili jsme krátký rozhovor...

 

Ahoj Tome, díky že sis udělal čas pro rozhovor. Jak se máš, máš pěkné studio, to dalo asi hodně práce. Na kterém projektu momentálně pracuješ?

Ahoj Dominiku. Mám se skvěle, díky! Ano, to studio dalo opravdu spoustu práce, také s mým kolegou z Great Stuff, Lützenkirchenem, máme momentálně hodně co dělat. Lützenkirchen například zrovna připravuje svoji tour a o víkendu cestujeme v rámci 5 Years of Great Stuff Rec. World Tour do Španělska. Kromě toho pracuji na nové Tomcraft EP, zatím ale ještě nemá žádné jméno, pouze pracovní název. Pro jednoho DJe z Rigy dělám také dva remixy a samozřejmě projekt "5 Years of Great Stuff Rec.", který jsem nedávno dokončil.

Prozraď nám něco k tvé aktuální desce "Naked On Clouds"? Jak tě napadl ten název?

Když u nás byl Mikuláš, byl z něj můj syn tak nadšený, že ho už nechtěl nechat odejít a říkal, že může bydlet u nás v domě a my bychom se tak říkajíc vznášeli nazí jako andílci na mracích a mohli ho tak vždy pozorovat. Název tedy pochází od mého syna.

Jako DJ jsi procestoval celý svět. Kde se ti tvé vystoupení líbilo víc, kde méně, zažil jsi také třeba někdy nebezpečné situace?

V Kolumbii bylo vystoupení velmi nebezpečné. Byl jsem obklopen bodyguardy se zbraněmi a kdykoliv někdo vypálil sebemenší ohňostroj, tak mě shodili k zemi a měli připravené zbraně. Nejvíc mě to baví v Japonsku. Lidi tam jsou pobláznění a velmi srdeční. Tokyo a Osaka, tam jsem vždycky rád. Ale také Singapur, Brazílie a od nedávna patří k mým favoritům také Praha.

Loveparade 2003 – vrchol tvé kariéry a tím pádem také potvrzení pro tebe jako umělce. Patříš k nejznámějším, nejúspěšnějším DJům na světě. Jaký je to pocit hrát před takovým velkým publikem?

To byl doopravdy vrchol a je to nepopsatelný pocit, když 1,3 mil. lidí ječí a jásá a paří na tvůj sound, konkrétně na hit "Loneliness". Je to úchvatný a nepopsatelný pocit. Navíc jsem byl velice nervózní. To mi také potvrdili ostatní kolegové, kteří hráli na Loveparade, tam jsou všichni DJové před vystoupením nervózní.


 
Loveparade 2009 nebude. Co si o tom myslíš?

Já už jsem teď pár let na Loveparade nebyl, naposledy myslím v roce 2006 na Great Stuff floatu. Proto k tomu nemohu mnoho říct, ale myslím si, že to od promotéra není promyšlené, když dopředu naplánuje Loveparade v několik městech a pak to ztroskotá na banálních věcech, jako třeba že ve městě Bochum mají příliš malé nádraží. 

Když jsme zrovna u velkých akcí. Rozlišuješ mezi hraním na mega akcích a hraním v klubu? Co máš raději?

Obojí mám velmi rád! Velké akce kvůli feedbacku celé té masy a v klubu je to osobnější. Můj set na velkých akcích se odlišuje od setu, který hraju v klubu, ale v Mecce se můžete těšit na celý můj program.

21.2. již podruhé zahraješ v pražském top-klubu Mecca. Jak se ti líbí klub, lidi a jaký dojem jsi měl po prvním vystoupení?

To si pamatuju velice dobře, Dominiku, když jsme seděli ty, tvůj brácha a já v hotelu u večeře a debatovali, kdo asi vyhraje mistrovstí Evropy ve fotbale. Tys mě celou dobu přesvědčoval o tom, že Češi porazí Německo v semifinále a že vyhrajete mistrovstí a my skončíme na dobrém třetím míste. Nojo, víme oba jak to dopadlo, že... Můj dojem z klubu Mecca? Stručně řečeno, jedině pozitivní! Klub je nadstandartně vybaven, má grandiózní ozvučení a lidi se tam chtějí bavit! Všechno je tam super a už se těším na 21.2., rozbijem to tam, navíc když přijedou také Alma a Rox&Romanes.


 
Tentokrát navštívíš Prahu v rámci "5 Years of Great Stuff Rec." World Tour. Tvůj label patří k těm nejznámějším na celém světě. Co dalšího nás čeká od Great Stuff Records? Slyšel jsem něco o Oktoberfest kompilaci.

Teď jsem hlavně rád, že je hotová kompilace "5 Years of Great Stuff Rec.", na té jsme s Lützenkirchenem pracovali dlouho. Na obou CDs jsou nejúspěšnější skladby od Great Stuff za posledních pět let. Poslední rok jsme vydali kompilaci Summer Olympic Games. Co se týče kompilace Oktoberfest, k té se momentálně ještě nemohu vyjádřit. A jinak se samozřejmě můžete těšit na nové skladby od talenta Ramona Tapii a dalších umělců.

To zní skvěle Tome! Na konec ještě pár otázek... Tvůj tip pro začínající DJe a producenty?

Hraní se stalo díky Traktoru atd. mnohem snazším, ovšem každý DJ musí umět ovládat hraní s deskami a CD, když třeba jednou vypadne technika. Smysl pro tracky a výběr songů je nesmírně důležitý a každý DJ musí být schopný zahrát současně dvě desky alespoň dvě minuty bez toho aby se rozjížděly. Produkovat hudbu se nelze naučit během pěti minut...

Oktoberfest 2009 bude...

…mazec!!! Podívej se támhle na nástěnku, tam od nedávna visí rezervace do jednoho z pivních stanů :)

Co piješ? Mnichovský "Weissbier" nebo světlý "Helles"?

HELLES! Prosím tě - kdo pije Weissbier?!

Získá letos FC Bayern Mnichov titul v Bundeslize?

O tom jsem přesvědčen.

Dokonči tuto větu: Praha, město...

… krásných žen!


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016