ROZHOVOR

 

Džejár: "Mám chuť na svým mejdanu slyšet třeba Massive Attack"

Jak se v Soběslavi jak se profláklo, že má dorazit Džejár a Toky, tak všechny hotýlky a pensiony zabedňují okna, mění zámky a dávaj mříže a petlice. O tom,  jestli se Džejár s Tokym opět pokusí dobít a zbourat jihočeskou techno baštu při chystané Technasii, o tom jak to vlastně je a bude se Svojšicema, o vysněném odchodu z techno scény alá Ewing i o gurmánských choutkách a o mnohém další se milý čtenáři můžeš dozvědět více na následujících řádcích.

 

Hi there, tak jak to jde? Co dovča? Už jste byli? Posledně ses nechal slyšet, že únor by měl beý pro tebe a rodinu přepnutej do odpočinkovýho módu. Dostál si tomu, nebo zase dřeš do roztrhání těla?

No makám makám. Už od prosince dělám na Svojškách. Ale již brzy odlétám do Číny. Takže se moc těším!

Nelákala tě někdy řekněme party turistika? Nepojal jsi někdy dovolenou jako výlet na fesťák? Třeba některý, ze světoznámě profláklých jako Sónar, Creamfiellds či Glastonbury? Dneska už se to zdá být celkem běžný, sebrat se a vyrazit trochu dál.

Ale to víš, že láká... ale už mi je 31, takže moc adrenalinu ode mě nečekej:-) A to výlety na několik dní vyžadujou:-) Byl jsem minulý rok na dvou  mejdanech na Malorce s Coxem a Garnierem, pak jsem dával open air na pláži s Technasii a Jorisem Voornem... Paráda...

A co nějaký zahraniční štace? Měl jsi šanci podívat se skrze hraní i mimo republiku?

Jo, minulý rok jsem hrál v jednom baru na Malorce house, bylo to fajn, ale je tam turistický ruch, takže atmoška jako u nás nehrozí... ale pláž, koktejly, moře... Dal jsem také Rakousko, Německo... Letos snad dopadne opět Malorka a snad i Kréta. Ale vždy jen house... Víc toho nebylo... Nevěnuji se svojí vlastní produkci a nedělám žádné DJ výměny, což by jistě dost hraní v cizině dalo...

Z bulváru prosakuje, že už ti promoterství a hraní hodilo na vysněný raketoplán (Challenger z druhý ruky), a že po letošku končíš se Svojšicema jako takovýma, co je na tom pravdy? Fakt jsi koupil raketu? Ne hele, máš k tomu ještě co říct, nebo tě omílání tématu Svojšic už trochu sere štve?

Nesere. Spíše mě sere interpretace, s jakou to lidí vnímají. Je to zcela jinak. Nenapsal jsem, že Svojšice končí, ale bude prostě změna. Techno zůstane, jen se chystá další stage, kam se techno přesune a nebo zůstane v obřím stanu. Ale nepředbíhejme. Čeká nás těžký rok 2009.

Vždyť já od roku 99 dělám ostrý techno. Dovezl jsem si koho jsem chtěl. Téměř vše jsem si splnil v tom, proč jsem mejdany začal dělat... Je mi 31, už si spíše dávám house, větší pohodu, už tolik nekalím jako dřív, no prostě jsem „zestárnul“. A z toho pramení i ty změny. Postoje se mi upravily a já mám chuť na svým mejdanu slyšet třeba Massive Attack, The Orb apod. 

Tobě je blízký koncept velký komerční párty (jež by měla nahradit Svojšice)? Jak to cítíš a vnímáš? Pro mě osobně je většinou představa areálu, obehnaného plotem a prošpikovaným všemožnýma stánkama dost frustrující a svazující. Užiješ si a účastníš se, ať už jako host nebo DJ, vůbec třeba ještě nějakých lokálních venkovních, a řekněme i tak trochu undergroundových, akcí bez plotů a stánků?

Ale to všechno zůstane. Žádné náhrady. Je až s podivem, kolik různých variant  vysvětlení a pochopení vzniklo díky mému prohlášení o letošních Svojšicích. Přečtěte si to ještě jednou (někteří 5x) na webu www.svojsice.cz. Jen se chci otevřít současným trendům a tomu, co mě baví... Žádné prošpikované reklamní stánky apod. I když si všichni dobře uvědomte, že ti partneři jsou pro nás zásadní. Bez nich to jde zkrátka hodně špatně. Rozpočty šplhají až do milionů a potřebujeme to z něčeho zaplatit. Takže já si partnerské podpory vážím a reklamní strategie vnímám pozitivně, pokud vyloženě neprudí a neomezujou... Když mě někdo pozve na "undroš" akci, tak ji rád dám... Nejsem z cukru...

Zajímalo by mě, kde vlastně bereš inspiraci při přípravě parties a festivalů? Odkud se berou ty jednotlivý nový a nový vychytávky. Nějaký přirozený progres, či co? Proto mě právě i zajímalo, jestli jsi už navštěvoval i zahraniční akce, který by tě mohli inspirovat, nebo se to skládá takříkajíc co dům dal?

Ne, vždy jsem to měl ve své hlavě... Je to přirozené vnímání hudby a pocitů, které každý daný člověk má... Samozřejmě, že něco okoukáš jinde a třeba to trochu pozměníš... Ale rozhodně nejezdím okukovat zahraniční mejdany pro svoji inspiraci, abych pak dělal akce tady. To prostě nejde. Těžko tady lidé zaplatí 800,- v předprodeji a 1200,- na místě za akci jakou jsou Svojšice. To by se pak dělal lineup, světla a všechno ostatní...

Berou mě i propracovaný a graficky zmáknutý weby, intro ke Svojšicím a další detaily, za kterýma ale musí stát další řada lidí. Bylo by naivní si myslet, že to všechno děláš jen ty. Mohl bys popsat, jak se vůbec tohle všechno dá poskládat do hromady, aby to šlapalo? Od fungujícího kultovního festivalu, bookingu, webů, předprodeje, až po aparaturu a další a další věci. Nepředstavitelná spousta zařizování. Máš nějakou stálou grupu mající tohle vše na svědomí? Jak taková DC PROMO vlastně funguje? Nabalujou se na tebe třeba další lidi, kterým je tvoje činnost blízká a jejichž schopnosti se nedají či dají použít a s těma třeba pak eventuelně externě spolupracuješ? A nabalujou se i neschopný vychcaný přivtírky? Nech nás nakouknout pod pokličku…

Jo kámo, to bych mohl psát asi tak dvě hodky. Vždyť to dělám 10 let.... Mám grafika, web designera a asi 10 lidí, kteří se mnou dělaj už těch deset let. Jsme přátelé a kromě práce se i občas vídáme, kalíme, přejídáme se a užíváme života. Na místě pak pracuje dalších cca 120 externích lidí, kteří pomáhají s realizací. Ale to zásadní jádro teamu jsem já, moje manželka, grafik, web designer, pr manager a dva pracovníci realizačního teamu. Ti jsou se mnou téměř od začátku. A vojebáváků? To máš jako v běžném životě... Těch běhá po světě hodně a každej něco zkouší. Ale na ně mám jenoduchej metr...
 
A jak sis vlastně užil tu poslední Christmasku v pardubickém Elku, kterou jsi měl taky víceméně na triku? Slýchám jen samé pozitivní reakce a superlativy. Klobouk dolu.

Dobrej mejdan. Bailey i Advent jsou super! Pokecali, zakalili a užívali mejdan... Bailey je starej prasák. Hned v autě co ho vezli z letiště se ptal na ženský a pak na večeři ve Zlaté Huse v Pardubicích obcházel kolem stolů hostů a zval kočky na mejdan..:-) Já si to užil perfektně. Dobrá party na všech stageích, super team hostesek a klasická Christmas atmoška...

Co hosti a DJs? Není to skvělé, když to i pro DJs, co tam hráli, není jen jedna z víkendových štací, ale fakt propařenej večer? To je pak ta atmosféra a show úplně jiná a lidi to musí cítit.

Určitě. Ale hraje zde roli mnoho faktorů. Dlouhé lety, unavenost, technické zázemí, nálada... Ale když se to sejde, tak to jede! Kdybyste viděli naše VIPka..:-))

Jak je možný, v současnosti, kdy se může zdát, že tenhle druh zábavy už tolik lidí neláká, že se dá pořád udělat mejdan v takovýmhle stylu? Máš nějaký recept? Pamatuju jedny z prvních našláplých akcí, né-li první, třeba právě z pardubického Elka (CJ Bolland and MC Screen, atd.), kdy atmosféra byla výborná, nepopsatelná. Myslíš, že tohle je v dnešní době vůbec opakovatelný? Nepociťuješ někdy cosi jako úpadek či vyčpělost a okoukanost techno scény i tanečních akcí jako takových? Asi je to přirozený, ne? Možná jen v konfrontaci s mejdany před deseti lety je nostalgie trochu na místě… Jak to vnímáš ty?

Ale to je snad logické... Jasně že už nikdy nezažiješ atmošku, co byla dřív. To je prostě normální. V roce 2000 byla v party listu Christmas Party Kutná Hora a mejdan v Radosti... Za rok už bylo 25. prosince asi 20 akcí a letos to už bylo asi 110 akcí... Takže ta exkluzivita, voňavost, neokoukanost je dávno pryč. Už není čím tolik překvapit, zaujmout. Můžeš dát jiné lasery, parformance, dovézt Dje, který tady hrál jen 5x místo 20x... No prostě nic není jako dřív...

Na jihu se chystá další Technasia (21.3.2009 – Paluba Soběslav), kde byste měli jako headliners figurovat ty a mistr Toky. Ta vaše poslední show na tomtéž místě se ovšem taky náramně vydařila. Do dnes kolují okolím blat neuvěřitelný a úsměvný historky. Zapsala se ti tahle klubovka nějak do paměti?

Myslíš tu rozsekanou backstage? Nebo snad nahatého Igora koupajícího se v kašně na náměstí...? Jo, mám to tam rád! Jsou tam fajn lidi, dobrá energie a výborné mojito! Rád se tam kdykoliv vrátím... alespoň zatím...)


 
Jinak mám takový pocit, že do Soběslavi asi budete muset (a ty obzvlášť) dorazit v přestrojení. Tady jak se profláklo, že má dorazit Džejár a Toky, tak všechny hotýlky a pensiony zabedňujou okna, mění zámky a dávají mříže a petlice. Jako Paluba ta to snad vydrží, tam se o povodních pařilo, dokud nesahala voda po první zásuvky, ale obyvatelstvo se bouří. Dá se očekávat zase taková smršť?  Prosimtě cos to tam vytvářel posledně za brykule na tom pensionu?

No byl se mnou můj nejbližší team -web designer, Lord Space, realizační pracovník „igi“, pr manager... Igi běhal nahatej u bazénu v -10°C, Lord Space chtěl vyskakovat z okna, web designer chtěl mlátit Igiho a Lord Spaceho a já všechno uklidňoval s personálem. Samozřejmě vše ve zkratce řečeno... Více nemůžu:-))

Už padla zmínka o Tokym. Jak a kdy jste se vůbec dali takhle do kupy?

Tokyho jsem poznal na Christmas Party 2000. od té doby jsem se hodně sblížili. kalby, stejné zájmy. mimochodem Toky i já strašně rádi vaříme. Jsme gurmáni:-) A jídlo přeci sbližuje, né?. To by opět bylo na dlouho a mnoho historek by bylo v placu... A spousta z nich je zákázána k dalšímu šíření.

Toky občas překvapí výrazným lookem, na tý christmasce mi připadal jak mladší bratr Petera Nagyho s jeho andílkovský kudrnatým blond páčem. Možná i jako Ježíšek. Dostává tě tyhle jeho stylistický kreace? Neměl si sám někdy chuť se taky na akci jakoby "převtělit"?

Toky je blázen. Viděl jsem ho už na Hitlera, s tím klasickým knírkem a nagelovanýmy učesanýmy vlasy. UF:-) Až jednou budu končit, udělám mejdan v Lku, kterej bude zdarma pro všechny a zde se důstojně rozloučím. V obleku s vázankou, kloboukem a na nohou koně... Bude to Džejárův odchod...)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016