ROZHOVOR

 

Philipp Straub aka Felipe o Svenu Väthovi

Vystoupení Svena Vätha vždy patří mezi zážitky, na něž se nezapomíná. Majitel Cocoonu a DJ, který toho zažil opravdu hodně, míří do pražské Meccy, kde se představí na luxusním soundsystemu Funktion One. Spolu se Svenem se na pódiu v Mecce sejde i Philipp Straub, známý také jako DJ Felipe. Ten je Svenův dávný kamarád a tak jsme jej trochu vyzpovídali...

 

Ahoj Phile, kdy a jak začala tvá spolupráce se Svenem a jeho crew?

Úplně poprvé jsem viděl Svena ještě před rokem 1990 na jedné diskotéce ve Vídni, když vystupoval s projektem OFF s hity jako „Electrica Salsa“. Potom jsem ho viděl na jedné party v Linzi a to jsme se setkali i osobně. Když jeho kamarád Marc Spoon (Jam & Spoon) vydal několik tracků mého projektu The Space Navigator na Logic Records, začal jsem do Frankfurtu jezdit velmi často. Často jsme tam navštěvovali Svenův klub Omen a náš kontakt se začal utužovat. Začali jsme úzce spolupracovat s jeho labelem Harthouse a jejich umělci a od té doby ho vlastně zastupuji jako umělce pokaždé, když přijede do Rakouska. Pokaždé je mi velkým potěšením, jelikož Sven je jedním z nejcharismatičtějších DJs a osob, které jsem kdy potkal. Inspiroval mě k mnohým obchodním rozhodnutím a celkově má můj velký respekt. V současnosti úzce pracuji s celým Cocoonem, bylo Svenovým osobním přáním etablovat značku Cocoon jinak než jen se zaměřením na jeho osobu. Vypracovali jsme tedy několik koncepci, jak do eventů zahrnout celý Cocoon. Po úžasném hraní se Svenem na Orion Hall před 8 lety jsem velmi potěšen, že mám příležitost vystoupit s ním v pražské Mecce. Zároveň už pracujeme na tom, abychom přivezli Cocoon jako takový do Česka.

Které hraní, kde jste spolu vystupovali, hodnotíš jako nejlepší?

To je těžké říct, jelikož během těch 15 let jsem s ním vystupoval na více než 100 akcích. Osobně se mi nejvíc líbily show ve starém Tresor Park po Love Parade v polovině 90.let. Akce jako Lovefamilypark v dnešní době drží tutéž myšlenku naživu. Zažil jsem Svena na různých akcích - kdesi v japonských horách, kde nebyli téměř žádní lidé, a on si to i tak užíval, nebo na ztracených ostrovech v Thajsku. Musím říct, že preferuji poslechnout si ho, když na té stejné akci nehraji. Jednou za rok proto jedu do Cocoon clubu ve Frankfurtu.

Kterou desku od Svena jsi hrál jako první?

Samozřejmě „Electrica Salsa“, i když o nějaký ten rok později. Pak taky „Barbarella“. Hrál jsem většinu jeho tracků, jejich styl mi sedí. Jsou odlišné, se smyslem pro humor a ironii.



Hraješ nějakou jeho desku nyní?

Poslední, kterou jsem hrál, byla Väth & Flügel „Trashbindance“.

Podívej se prosím na následující videa a napiš mi k nim své komenty.

„Je t´aime …Moi non plus“



Předělávka klasiky od Serge Gainsbourga a Jane Birkin. Vynikající nápad přezpívat to s Miss Kittin!

OFF – „Electrica Salsa“



Už v tomto videu, od jehož natočení uplynulo víc než 20 let, můžete vidět, jaký je Sven showman – a to dodnes :) Dělá show, mění kostýmy jako chameleon. Video je opravdu unikátní kousek.

„Mind games“



Jeden z hitů z alba, které vzniklo ve spolupráci s Johannesem Heilem. Je vtipné sledovat, jak Sven hraje ve videu, jeho styl je chytlavý.

Co je u tebe nového?

Poté, co jsem se vloni oženil a náš nový dům je hotový, začínám se opět koncentrovat na mou práci. Vystupoval jsem na jednom velkém festivalu v Thajsku začátkem tohoto roku a s Titanem se tam budeme vracet opět v roce 2010. Čeká mě několik hraní v Japonsku, dále samozřejmě v Evropě – Španělsko, Francie, Belgie, Lucembursko a také více hraní ve Vídni. Plánuji také nějakou produkci (poslední mé tracky vyšly na Yoshitoshi a Global Underground), nicméně hlavní projekt je práce s mou společností Titan – mezinárodní booking, organizace akcí a budování značky.

Proč sis změnil své umělecké jméno Felipe na Philipp Straub?

Jako Felipe jsem hrával velmi často a toto jméno bylo spojeno se starým technem, zpočátku i s prvky trance (90.léta), odtud se cesta ubírala k tvrdému looptechnu (Adam Beyer, Marco Bailey apod.). Postupně jsem se ale od tohoto stylu výrazně odklonil, avšak díky jménu se často očekávalo něco jiného. Proto jsem si jméno změnil. Někteří promotéři sice ještě používají staré jméno, ale na druhou stranu musím říct, že už se rozšířilo povědomí o tom, co aktuálně hraji, a mám volnost hrát to, co chci, na většině svých vystoupení.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016