ROZHOVOR

 

Zdeněk Masopust: "Chceme, aby lidé na Decadance prožili příběh"

Decadance má za sebou dva úspěšné díly a jedno zaváhání, kdy pořadatelé museli odvolat chystanou silvestrovskou party. Od ostatních akcí se liší důrazem na velkou show, tématickým laděním, kdy se hlavní téma party prolíná celou nocí. Co si pod tím konkrétně představit a na co se těšit jsem se zeptal promotéra akce Zdeňka Masopusta.

 

Ahoj Zdeňku. Hned z kraje se chci zeptat, jak jsi spokojený s prvními Decadance?

Ahoj. Když začnu od začátku, tak ta úplně první Decadance byla jen takovým rozjezdem. Možná jsme čekali trošku víc lidí, ale na druhou stranu ohlasy lidí byly skvělé. Druhá party v říjnu už byla opravdu hodně úspěšná. O to víc nás mrzel ten jediný renonc, který se tam stal, a to byl ten problém se zimou. To sice nebyla chyba naše, ale Incheby, která halu provozuje, ale bohužel se to na té atmosféře podepsalo. Ale zase - reakce návštěvníků byly určitě pozitivní, lidi si tu party užili.

No problém se zimou ale nebyl jen na říjnové Decadance. Zatím poslední plánovanou silvestrovskou party jste dokonce zrušili úplně. To musí být celkem drahá legrace stopnout už takhle rozjetý vlak…

Levná sranda to nebyla, ale hlavně to byla rána pro jméno té party. Protože i když jsme říkali, co nás k tomu vede, tak lidi samozřejmě hned spekulovali, co za tím může být, že už asi definitivně končíme… Nicméně pro nás to byl naprosto jasný krok, ke kterému jsme se rozhodli hned asi dvě hodiny po skončení té party. My jsme Inchebě zaplatili opravdu dost peněz včetně zálohy za topení a výsledkem bylo, že ještě hodinu před otevřením byla na taneční ploše lehká jinovatka… A sám uznáš, že osm stupňů při otevření haly není v pohodě.

A v čem byl konkrétně problém?

No nás úplně odrovnalo, že jsme se dozvěděli, že mají nějaký problém s plynem. To byla naprostá čára přes rozpočet, protože jinak bysme alespoň objednali firmy s plynovými fukary a vyhřáli bychom to, ale takhle se nedalo dělat vůbec nic.

Takže nakonec i když nám návštěvníci party opravdu chváli, každý hned dodal: "ale ta zima…". Samozřejmě se nám to podepsalo i na tržbách z barů a na poškození jména Decadance. 

Zrušit silvestrovskou party tedy bylo hrozně těžké rozhodnutí, měli jsme zabookované DJe, pro cizince koupené letenky, ale na druhé straně jsme vůbec neváhali a hned nám bylo jasné, že nic jiného udělat nemůžeme. Dohodli jsme se, že to raději hned odpískáme a budeme se raději věnovat jarní party a hledání nového prostoru. Naštěstí se otevřelo Sasazu…

Co lidé, kterým zůstaly lístky na tu zrušenou party?

Část z nich vstupenky již normálně vrátila v předprodejích, ale ti, kterým pořád zůstaly, s nimi samozřejmě mohou přijít a vstupenky budou platit.

V minulém rozhovoru, který jsme dělali ještě s tvým společníkem Radkem, jste říkali, že chcete přilákat starší návštěvníky, kteří zatím nemají kam chodit. Povedlo se to?

Já myslím, že ano. Opravdu se nám povedlo, že ta skladba publika byla hodně různorodá. Přišlo hodně mladých, ale i třicátníků, kteří kalili někdy před deseti lety a teď už hodně váhají, kdy někam vyrazí. Myslím, že se nám těhle lidí podařilo vytáhnout od televize celkem dost.

Samozřejmě nechceme návštěvníky nijak sortovat, nám jde o to přitáhnout slušné lidi, kteří se budou v pohodě bavit a zakalí do rána a je mi jedno, jestli je mu 20 nebo 40. Ale je určitě dobře, že to publikum je hodně různorodé. Setkají se různé generace, ti, kteří už mají odkalíno a mohou porovnávat s těmi, kdo začali chodit pařit teprve nedávno. To nás baví.

Podle čeho sestavujete line up party? Chcete vozit své oblíbené DJe nebo sledujete, kdo by mohl přitáhnout lidi?

My určitě nemáme ambici vozit DJe z první desítky. Takové DJe nezaplatíme a ani si na to nehrajeme. Nehledě na to, že ani u těhle Djů není záruka, že ti zahraje dobrej set a lidi se budou bavit. S těmahle lidma ani nemůžeš komunikovat, že bysme chtěli, aby ta hudba byla taková, jaká chceme, aby spolupracovali na nějaké performance. S Djema z těch nižších příček je práce a domluva mnohem lepší, jsou často mnohem kreativnější a přístupnější vymýšlet různé lahůdky…

Takže my chceme vozit hlavně DJe podle hudby, která se nám líbí. Buď je chceme slyšet v reálu nebo si je necháme od někoho doporučit, ale chceme, aby ta hudba byla hodně veselá, vokální… Chceme, aby lidé, kteří přijdou na Decadance věděli, že tam bude skvělá hudba. Dobrý příklad je třeba Chris Cox, který hrál na minulé party. Sice to není DJ z těch úplně nejvyšších příček, ale kdybys viděl, co tam předváděl s lidmi… Ty reakce byly úplně neuvěřitelné, jak si s těmi lidmi hrál, jak komunikuje…

Jak jste přišli na DJe Sammyho? Můžeš ho trochu představit?

Sammyho nám doporučil jeden management, v Čechách zatím nikdy nehrál. Ale patří mezi nejoblíbenější DJe na Ibize. Když jsme viděli, co tam s lidma dělal, tak jsme se shodli, že to je přesně to, co hledáme. Navíc můžu prozradit, že pro Prahu chystá nějaké vychytávky, takže se je na co těšit…

Minule hodně lidí nadchnul zpěvák Peyton, budete i dál zvát i další umělce mimo samotných DJů?

Určitě, to je součást našeho konceptu. Určitě nechceme, aby u nás na plakátu byli čtyři Djové a tím to haslo. Tentokrát přiveze svou dvorní vokalistku Nyah právě DJ Sammy, který s ní nacvičuje nějakou show. Oni spolu udělali třeba předělávku Everybody Hurts od REM, a to je skladba, ze které se mi stavěly chlupy na rukou.

Video: DJ Sammy ft. Nyah - Everybody Hurts

Líbí se mi, že se snažíte dělat party trochu jinak, s větším důrazem na show. Můžeme čekat na nějaký další posun díky technickým možnostem SaSaZu?

Sasazu je pro ná jasná výzva. Tohle je prostor, pro který jsme Decadance vymýšleli, jenže v té době bohužel žádný podobný prostro nebyl. My máme pro každou party vlastní koncept, který se bude prolínat celou nocí a se kterým si chceme trochu vyhrát. Já teď nechci moc prozrazovat, ale třeba během hraní Michaela Buriana máme nachystné hned dvě takové perličky, z čehož jedna se přímo váže k tomu muzikálu Fantom Opery, kdy Michael připravuje speciální remix ústředního duetu.

Další věcí je pak scéna a dekorace, kdy chceme, aby si lidi opravdu připadali trochu jako v opeře, ale zároveň bude zachována klubová atmosféra. To je velká výhoda oproti hale, Sasazu je přecijen kompaktnější, uzavřenější prostor. Samozřejmě dáváme velký důraz na tanečníky. Jeden z našich nejvýznamnějších návrhářů Roman Šolc nám navrhuje kostýmy, které jsou opravdu velklepé. Zkrátka chceme, aby u nás lidi neprotancovali půlku party se zavřenýma očima, ale aby pořád čekali, co se bude dít dál. Aby u nás prožili nějaký příběh, aby si už před party přemýšleli, co se asi bude dít.

Jezdíte se dívat na zahraniční party pro inspiraci?

Samozřejmě cestujeme a na cizích party se díváme a hledáme inspiraci. Na západě jsou ty party už někde jinde, mnohem víc se na nich dělá koncepčně, víc si s tím hrají. Takže pozorujeme, hledáme inspiraci, ale určitě nic nekopíruje a snažíme se být ve všem originální.

Minulé Decadance se od ostatních halovek lišily hlavně úrovní služeb, v podstatě jste z haly udělali velký klub. To v luxusním SaSaZu opravdu není zapotřebí, přesto budete se snažit party odlišit od ostatních v tomto klubu?

Hlavní důraz budeme klást na hlavní scénu, kde budou velkolepé divadelní dekorace. Ale snažíme se pracovat i s těmi dalšími prostory, kde budou další zajímavé aktivity, lidé se třeba budou fotit s Djema, bude tam bodypainter a spousty dalších věcí, které lidi pobaví i když klubem jen prochází.

Připravujeme ale i speciální projekce nad bary a další obrazovky, které jsou rozmístěné po klubu. Budou tedy dvě smyčky projekce, jedny na hlavní pódium, druhá na ty další prostory.

Překvapilo mě, kolik máte v guestbooku na stránkách party ohlasů ze zahraničí. Na party se chystají lidé z Milána, Berlína, Paříže… Soustředíte se v kampani i na zahraniční návštěvníky?

My jsme byli nejdřív až překvapeni, kolik přijelo cizinců a vidíme to dodnes na přístupech na naše stránky, kolik jich je z ciziny. My děláme nějakou kampaň v Holandsku, něco v Německu, Slovensku a Rakousku, ale celkově se tomu nijak příliš nevěnujeme. Spíš to funguje tak, že lidé, kteří na naší akci byli, tak ji doporučují dál. Ale těší nás to, vidíme, že se tam i prodávají vstupenky, takže doufáme, že třeba 10% návštěvníků by mohlo být z ciziny.

Na závěr mi řekni tři klíčová slova, která by měla návštěvníky nalákat…

Příběh, show… Decadance je radost až do rána…

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016