ROZHOVOR

 

DJ Face: "Všechno je to improvizace"

Jedním z DJs, kteří zahrají 2. července na akci Havana Club Grand Prix v tovární hale Kolbenova, je i houseový Face. K české taneční scéně patří už hodně dlouho. A nejen coby hudebník, ale i jako ten, kdo jejich umění hodnotí, tedy publicista.

 
Hodně lidí tě zná jako DJe, hodně jako hudebního publicistu. Z jaké strany radši pozoruješ muziku ty sám?

Přiznávám zcela dobrovolně a bez nátlaku, že jsem hodně rád, že na ni mohu nahlížet z obou stran. Obojí má svoje kouzlo a obojí mě naplňuje tak, že pak cítím příjemné mrazení po celém těle. Vážně to mám tak půl na půl. I přesto, že jedno je mnohem víc příjemné a druhé zase mnohem víc zodpovědné.


DJ Face

Co bylo první – psaní nebo DJing?

Nejdříve DJing, pokud se to tak dá nazvat. Pouštění skladeb na diskotékách kousek za Prahou s kamarádem na vlastní aparatuře. Návštěvy kultovních míst jako Radost FX, Ládví, Alfa a Miš Maš v roce 1993 mě pak nasměrovaly tím správným směrem. Tedy doufám. Následovaly první recenze pro Bélův portál Pařeniště, Trance.cz a pak pro Tripmag souběžně s Techno.cz. Postupně mě hrozně chytlo psaní reportáží z koncertů a parties.

Na české taneční scéně se pohybuješ docela dlouho. Vyvíjí se scéna někam?

Myslím, že ti, co u toho byli od začátku, se teď nestačí divit a málem si ty hlavy ukroutí. Konzum to všechno válcuje, podivní sponzoři se stále nabalují. Co je až příliš jednoduché, to je vyprodané, co je trošku komplikovanější, to strádá. Vadí mi ten obrovský nezájem, lhostejnost a neinformovanost nad vším novým. Lidi hrozně zpohodlněli a než se po něčem pídit a mít svůj vlastní názor, raději se nechají strhnout davem, což je vážně škoda pro nás všechny.

Druhého července zahraješ na akci Havana Club Grand Prix 2009. Už ses někdy coby DJ zúčastnil podobného „večírku“?

Ano, loni. Byla to jedna velká legrace a bylo prima pozorovat ten vzestup nálady od nesmělých krůčků zúčastněných až po hodně odvázaný závěr. Věřím, že kombinace „horký červenec + alkohol“, co teče proudem, udělá z téhle akce mejdan, na který se hned tak nezapomíná.


DJ Face

Co od téhle párty očekáváš?

Klasicky poplácávání po zádech a rozdávání vizitek. (úsměv)

Na jaký set se můžou návštěvníci těšit?

Tak to bych taky rád věděl, všechno je to improvizace přímo na místě. Bude opět hodně barevný, protože tak to mám rád. Nevydržím hodinu u jednoho stylu a miluju vývoj. Hlavním jmenovatelem bude house na tisíc způsobů.

Havana Club Grand Prix 2009 nabízí velký hudební line-up. Říká ti třeba něco styl kapely Toxique nebo latino DJe Mikuláše? Poslechneš si někoho z kolegů?

Vida, tak z koncertu Toxique jsem zatím ještě žádný report nepřinesl a budu určitě bedlivě zkoumat, jestli by si ta Klára mohla střihnout duet víc s Madonnou nebo s Gwen Stefani. A latino je na léto naprosto ideální. Všude zůstávám až do rána, respektive do půl páté, a už teď se na ně moc těším!

Jaký je tvůj oblíbený drink?

Mojitem v létě nepohrdnu nikdy. Přesně v deset a ve dvě tedy na baru!

Jaké máš plány na léto?

Kdo mě zná trochu lépe, ten ví, že bez jednoho měsíce odpočinku v kuse nemohu dalších jedenáct v roce bez přerušení fungovat. Co se týče muziky, mám to tento rok mnohem jednodušší. Ctění páni promotéři se s line-upy tak „vytáhli“, že já vytáhnu paty jen na Melt! a podpořím kluky na fesťáku Shotgun, kteří ho snad jako poslední dělají opravdu s láskou. Těším se na Radiohead, na Groove Armadu a stále toužebně očekávám UNKLE.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016