ROZHOVOR

 

Mekki Martin: "Proč neochutnat nějakou delikatesu"

Mekki Martin je na letácích českých party poměrně nováčkem, přestože hraje již dlouhá léta. K tomu se pouští i do vlastní produkce, kterou i se svými několika hosty předvede o víkendu na Creamfields. Jinak je to ale chytrý kluk, kterého jsme velmi rádi vyzpovídali...

 

Ahoj Martine, jsi vcelku novou tváří na poli DJingu, alespoň tedy pro mě. Byl jsem velmi překvapen tím jak dlouho již ale hraješ. Zkus se pro ty, co tě ještě neznají trochu představit. Tvé začátky, jak dlouho hraješ...

Ahoj, zdravím tebe a všechny čtenáře Techno.cz… No, hraju už zhruba osm let. Je to možná pro leckoho překvapující, ale já jsem prostě měl potřebu pořádně trénovat, než vylezu na světlo. Nejsem rozhodně zastáncem rychlokvašek, co po dvou týdnech hraní objíždějí republiku. Čekal jsem na vhodný okamžik , a proto mne leckdo možná dřív neregistroval.

Nedávno ses stal novou tváří Mersey Agency. V klubu Mersey rozjíždíš velmi zajímavě svoji rezidentní noc Mystery. Můžeš nám prozradit, jaké jsou plány na další díly?

To je tzv. „služební tajemství“. Věřím ale, že se podaří navázat na linii Fergie, Lucca, Claudio Ricci a jiná podobná jména.

V letošním roce sis zahrál po boku světových hvězd jako Sven Väth, Fergie a nebo Lucca. Máš nějaký sen, který by sis co nejdříve rád splnil?

Každým dnem se snažím plnit nový sen…

Co dělá Mekki Martin jako osoba v běžném životě? Jak trávíš svůj volný čas?

Momentálně je hlavní náplní mého života hudba. Když tak o tom přemýšlím, tak je to tak posledních deset let vlastně pořád Hledám nové tracky, produkuju, řeším booking parties a snažím se zdokonalovat svou dj techniku. Občas potrénuju i se svou „kapelou“, o které se ještě budem asi bavit a když je čas, jdu na party..

V dubnu letošního roku jsi založil label U. recordings. Co vše máš s tímto labelem v plánu?

Chci vydávat svoje tracky pod svou vlastní hlavičkou. Jsme teprve na začátku, zkoušíme co bude, jak co funguje. Všechno je otázka času a já věřím, že label se časem pořádně rozjede.

Je to tři dny zpět co ti na Sound of Acapulco vyšli první dva producentské počiny, které se rovnou objevily na Beatportu. Proč zrovna Sound of Acapulco a kdy se můžeme dočkat nějakého počinu na tvém labelu?

DJ Lucca je má velká kamarádka a proto jsem byl moc rád, když mi dala šanci, aby moje premiérové věci vyšly právě na jejím labelu. Je to jedna z věcí, která dělá taneční scénu scénou. To, když si lidé pomáhají místo toho, aby se navzájem haněli.

Je někde možno kromě Beatportu poslechnout tvoji produkci?
 
Na mém profilu je snadné dostat se k mojí aktuální produkci. Z distribučních serverů se moje tracky objevují exkluzivně právě na beatport.com.

Na festivalu Creamfields Central Europe vystoupíš v exkluzivně se zpěvačkou Gianou Charles. Jak jste se potkali a čím bude zvláštní toto vystoupení? Je něco, na co bys zvědavé party people nalákal?

Jak jsem už říkal, hodně jsem na sobě makal a výsledkem bylo setkání se spoustou zajímavých lidí a šikovných umělců. Jedním z nich je právě Gianna Charles, kterou oslovila má produkce a když slovo dalo slovo, vznikl první track. Chci lidem ukazovat pořádnou show, tak jsem jí vedle Jakuba a Milana Strnadela (housle, saxofon) pozval na Creamfields, aby v mém setu předvedla své umění. Čím bude toto vystoupení zvláštní? Bude to takový semi-live act.

Jsi také rezidentním DJem warmupů k festivalu Creamfields, ale co mě zajímá více, je tvé hraní v zahraničí. Jsi jedním z mála DJs, který vcelku pravidelně za hranicemi hraje. Je těžké se jako český DJ prosadit?

Já vždycky říkám, že štěstí přeje připraveným. Když se nebojíš do toho jít naplno a investovat svůj čas a prostředky do věci, kterou miluješ a kterou je hudba, vše se ti časem vrátí. Hodně často jezdím čerpat inspiraci na Ibizu a právě tam jsem potkal dost promotérů, kteří to mají v hlavě srovnané a jednat s nimi je strašně fajn.

Nějaké zajímavé místo, kam se chystáš? Díval jsem se na tvůj DJ kalendář a čekají tě velmi zajímavá hraní.

Každé místo je svým způsobem zajímavé a já se těším na každé své hraní. Je to prostě můj život. Nicméně určitě vypíchnu hraní ve Španělsku s Bobem Sinclairem, nebo v Rakousku s Paul van Dykem. Taky ale vypíchnu své residentní hraní v klubu Tabarin, kde se mnou hrají stále pan saxofon Strnadel a houslista Jakub Strings, přijďte mrknout, tam je atmosféra někdy jako na Ibize…

Co chystá Mekki Martin v nejbližší budoucnosti? Nějaké producentské plány, které stojí za zmínku a kde budeš trávit letošní dovolenou?

Co se týče producentských nápadů, ty si nechám pro sebe, protože v téhle republice se moc krade… Na dovolenou jedu na Ibizu a pak zase na Ibizu. Na planetě nenajdeš lepší místo pro inspiraci.

Velmi často je možno tě vidět s houslistou a saxofonistou. Jak vzešla tato spolupráce. Myslíš že je potřeba obohacovat hudbu právě těmito nástroji?

Potřeba to jistě není, stejně jako není potřeba si občas dát něco dobrého, jelikož člověk vystačí o chlebu a vodě. Proč ale občas neochutnat nějakou delikatesu? Nedat si něco výjimečného? Život se musí prožít, ne jen tak nějak odžít. A s živými nástroji je to podobné. Každá show je potom unikátní a jedinečná. Navíc si troufnu říct, že jsme s Milanem Strnadelem a Jakubem Stringsem velmi dobří přátelé, takže mejdan vždycky stojí za to. Přijďte se přesvědčit. Data vystoupení najdete na www.mekkimartin.com a my se na vás moc těšíme…

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016