ROZHOVOR

 

Juno 6: První myšlenka je: "Do pr…e! Jak začnu??"

Nevybrali jste si tento víkend z nabídky festivalů nebo se na ně nehodláte v tomto turbulentním počasí trmácet? Pak pro vás máme alternativu – v pražském Chapeau Rouge se již tuto sobotu 18.7. předvede německý live-act Juno 6, který zastupuje velmi bohatou elektronickou scénu z německého Lipska. Jak se do Prahy těší, co si na naše publikum připravil, to vše a mnohem více se dozvíte v následujícím rozhovoru.

 

Ahoj Stefane, mohl by ses českým čtenářům prosím předně představit a popsat svůj sound?

Jmenuji se Stefan Schultz, je mi 30 let a čtyři roky žiji v Lipsku. Tady si krok za krokem vybudovávám svůj vlastní malý hudební kosmos. S vlastními projekty jsem začínal v různých oblastech elektronické hudby, které spočívaly ve spolupráci s jinými umělci nebo čistě v akustické muzice. Tane mi na mysli všechno kromě populární hudby.

Co tě ovlivnilo, že jsi začal produkovat elektronickou hudbu? Odkdy jsi jako producent aktivní?

Ze začátku to byl pro mne jen koníček. Nejdřív jsem začínal s mým starým PC 486 a softwarem 4 Tracker; později, koncem devadesátých let, s Rolandem JP8000. Babral jsem se v ujetých, pro mě doposud nepoznaných zvucích a plochách. Až později s dalšími synťáky a nástroji jsem byl v situaci, kdy jsem byl schopen napsat své první kousky. V r. 2005 pak přišla první vystoupení a tak pomalu u mě vznikala vnitřní potřeba trávit s hudebními mašinkami víc času. Směrodatný byl pak pro mne vždy zvuk devadesátek, na kterém jsem uvíznul do současnosti. Přinejmenším si to myslím…?

Zabýváš se hudbou na plný úvazek nebo je ještě nějaké zaměstnání, které ti žere čas?

Od r. 2008 to všechno dělám na plný pracovní úvazek a pokouším se díky tomu vystačit s penězi, což ale není úplně jednoduché.

Máš dva projekty – Juno 6, se kterým budeš vystupovat tuto sobotu v pražském Chapeau Rouge a Beautiful Planet Earth. Řekni nám prosím o těchto dvou tvých podobách něco víc, obě zjevně reprezentují zcela jinou muziku... Co bylo záměrem založení obou projektů?

V mé hrudi tlučou dvě srdce, dá se říct. Jedno chce slyšet a dělat techno a house. Hudbu k tanci, oslavám a zábavě. To druhé je naprostým opakem. U něj jsou melancholie a truchlivost ta klíčová slova. Kdysi jsem si umyslel, že oba dva směry musím tak nějak od sebe rozdělit, že by mne lidé jen jako Juno 6 špatně zařazovali. Do nějakých škatulek, ze kterých bych už se nedostal. Lidé by pak nevěděli, jakou muziku ode mě můžou očekávat, vyvolalo by to zmatek. Proto to jasné vymezení. Juno 6 dělá techno a BPE je příslušný pro pomalou, poklidnou hudbu.

Vystupuješ výhradně jen jako live-act. Proč? Zkoušel jsi někdy i djing?

Do teďka jsem to ještě nevyzkoušel, ale nevylučuji to. Momentálně jsem ale tolik zaneprázdněn s produkcí a hraním live, že jednoduše mi na nic jiného nezbývá čas. Kromě toho bych na to ani neměl prostředky, jelikož celkem často investuji do nového studiového vybavení. Toho ale nelituji.

Jaký je tvůj typický set up, když hraješ live?

Centrálu tvoří 16 kanálový mixpult, na kterém aranžuji všechny stopy. Zvuky bicích vysílá sekvencér Elektron a další zvuky vycházejí ze dvou sekvencérů Elektron Monomachine a Korg Radias. Pro efekty jako delay, chorus aj. je k tomu všemu přidružená efektová jednotka Alesis a v součtu je to ukončeno procesorem TC Finalizer, který veškerý stereo výstup komprimuje. To je rozsah úplného vybavení, momentálně ale hledám nějaké variabilní řešení pro cestování letadlem do zahraničí, aby lety nepředstavovaly problém.

Kam směřují tvé myšlenky, když stojíš před publikem a hraješ live?

První myšlenka je: "Do pr…e! Jak začnu??" Pak jednoduše stisknu play a všechno je v pohodě.

Pocházíš z Lipska, kde je velmi bohatá a silná elektronická scéna. Kdybychom byli v Lipsku, které projekty na kterých místech bys nám doporučil?

Momentálně patří k mým nejoblíbenějším projektům v Lipsku grilování v parku nebo u jezera. Pak bychom spolu navštívili párty příjemného druhu v Ortloff nebo v Absturz. Nebo možná raději nějakou ilegální kalbu někde v lese nebo opuštěném domě. Všechno bychom pak mohli nechat doznít na nějakém after hour open airu.
 
Nedávno si ještě společně s Danielem Stefanikem a Svenem Tasnadi založil nový label Oh! Yeah! Oběma jmenovaným už deska na této značce vyšla, kdy bude venku ta tvoje a co bude jejím obsahem?

Konečně se tak stane začátkem září. Deska se jmenuje "ÓÓÓ, Jémine!" Strana A je vtipná a ujetá, B strana nostalgičtější a chladnější. Komu by se nechtělo tak dlouho čekat, tak ten by si měl poslechnout novou desku na Freude Am Tanzen, která vyjde koncem července.

Teď k názvům. Proč Juno 6, proč Beautiful Planet Earth, proč Oh!Yeah!? Všechny názvy mají určitě své opodstatnění...

a) Juno 6 - narodil jsem se 6. června, b) Beautiful Planet Earth - mám úzký vztah k přírodě a nechávám se jí inspirovat, c) Oh!Yeah! - Nomen est omen.

Před nedávnem od tebe vyšla spousta desek na značkách jako např. Liebe Detail ("Molto In Basso" byla skvělá). Co dalšího můžeme od Juno 6 očekávat?

Díky :) Další bude Freude Am Tanzen 043 – "My Name Is Schultz".

Byl jsi už někdy v Praze? Co od Tebe můžou návštěvníci Chapeau Rouge v sobotu očekávat?

Hodně přátel už v Praze bylo a vždycky se vrátili plní nadšení. Jsem na město, lidi a Vaše pivo moc zvědavý! Jelikož jsem momentálně uprostřed přípravy na festival Nachtdigital a píšu nové věci, dostanete do uší dávku dosud neslyšeného materiálu. Nechte se překvapit!

Jaké jsou tvé osobní plány a cíle?

Představit label Oh!Yeah! celému světu! :) V blízké budoucnosti bude hotové nové album od Beautiful Planet Earth a světlo světa spatří electronica projekt s Danielem Stefanikem s názvem "Sensual". Později pak přijde rodina, žena, děti, pes, kočka, dům a statek… :)

Zatím díky za odpovědi Stefane! A už se můžeš těšit na to skvělý pivo!

Já také! :)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016