ROZHOVOR

 

DJ Agent před Pig Festem: "Festival musí být alespoň dvoudenní"

Martin neboli DJ Agent patří k českému technu tak neodmyslitelně, že bych jej podezříval, jestli nemá někde na zádech samolepku s čárovým kódem jako ostatní inventář. Tedy kdyby nehrál už v době, kdy se ještě čárové kódy nepoužívaly… Za celou dobu neuhnul ze svého nekompromisního zvuku i přístupu k akcím, který se projevuje i na přípravě prvního open air Pig Festu. Jak to bude na festivalu vypadat, jestli si dáte pivko i dopoledne u stanu nebo u bazénu, ale i na rady začínajícím Djům jsem jsme s Martinem probrali při příjemném rozhovoru. Hezké čtení!

 

Ahoj Martine, musím přiznat, že jsem tě teď slyšel po dlouhé době na Cosmic Tripu, kde jsi zahrál podle mnohých jeden z nejlepších setů, přesto, že na akci nedorazilo asi tolik lidí, kolik by si organizátoři přáli. Co říkáš tomu návratu festivalu ke kořenům? Myslíš, že je to nějaký obecnější trend, že promotéři šetří na atrakcích kolem a velkých jménech?

Cosmicu jsem fandil, bohužel nenabídl jména, která by nalákala větší množství lidí. I jeho poloha v rámci republiky mu uškodila. Návrat ke kořenům ocenilo pár těch, kteří si pamatují začátky a jsou stále aktivními pařmeny. Bohužel ale většina z pamětníků má dnes již jiné starosti.


 
Myslíš, že podobné návraty scéně pomůže a třeba ji pročistí?

Navím, ač je mi to líto, dnes se jedná především o čistý byznys. Neznamená to ale, že festival musí být odfláknutý.

Jak vypadá tvoje festivalová sezona? Dovedu si představit, že ti velkou porci času sežerou starosti kolem Pig Festu, stíháš ještě hrát?

Hrát stíhám v pohodě, ale máš pravdu dost času věnuji PIG FESTu. Ale neskládám se z toho. Je to dáno tím, že mám skvělého partnera, se kterým festival pořádáme, Petra Jiráska, který zastane mnoho potřebné práce.

Jako jeden z mála českých DJů vystupuješ pravidelně v zahraničí a reportuješ o tom i našim čtenářům. Kdy si přečteme další report a odkud bude?

Mám připravený jeden report z budapešťského klubu "Studio", což je, nedělám si srandu, po všech stránkách nejlepší klub, který jsem kdy navštívil. Doufám že se tedy tento report brzy objeví na stránkách techno.cz.

Letos poprvé pořádáte Pig Fest Open Air. Nebojíš se, když se všude mluví o finanční krizi?

Samozřejmě že se "krizi" a vše s ní spojeným musíme přizpůsobit. Festivalů je dost, ale my víme, že minimálně ještě pro jeden festival tu místo je. A protože ho děláme jinak než ostatní, věříme a zatím podle ohlasů a prodeje vstupenek, se nám tento předpoklad potvrzuje. 

Hned napoprvé jste se vrhli na dvoudenní festival, myslíš, že to není velký risk?

Podle mě je to základ. Festival musí být alespoň dvoudenní, lépe ještě více. Jinak to není festival ale běžná párty. Lidé si přijedou na celý víkend, postaví stan, skočí do vody, vyžijou se i jinak než tancem a poslechem hudby, hodí frisbí, zahrají hakisak… Festivalová atmosféra je nejvíce cítit, když se probudíš druhý den ve stanu, rozepneš zip, protáhneš se a vidíš ty spousty lidí, co právě dělají to samé, další už se koupou, jiní dávají své první ranní pivko, sousedící vedle to už nevydrželi a z repráků auta se jim line techýnko nebo dramík, slunce hřeje, na trávě je ještě rosa a v dálce je už zase slyšet hudba.

Dvoudenní festival má vždycky super atmosféru, na níž se hodně podílí festivalové stanové městečko. Jak bude u vás řešené? Budou mít návštěvníci možnost si někde přes den koupit pivo nebo se zajet vykoupat?

Především stanování bude pro všechny zadarmo. Z nehorázných cen za postavení stanu za 300Kč je mi špatně… Ve stanovém městečku bude voda na umytí rukou a samozřejmě toalety. Sprchování a omytí krásných těl bude možné uskutečnit ve sprchách v 500 metrů vzdáleném městském koupališti, které je nejhezčím koupalištěm v celých západních Čechách a je obrovské. Samozřejmě v kempu bude stánek s pivkem a bar, jakož i stánek s teplým jídlem a výběrem z šesti různých lahodných pokrmů.

Pig Fest pořádáte jako party už dlouho a mě se líbí, že je z těch akcí cítit, že je pořádají lidé, které opravdu baví kalit a neberou to jako čistý obchod. Můžeš nám trochu představit organizační team?

Náš team je rozsáhlý. Sám ani nevím kolik lidí se aktivně podílí a je to dobře. Jistá živelnost a spontánnost je jen na místě. Jádro ale tvoří Petr Mozek Jirásek, jeho sličná přítulka Dénna a moje osoba. Dále nám moc pomáhají Shorty, který se stará o PR, Katru – také PR, kluci z Wenkow sound systému a především náš dvorní grafik Tomáš Poleník aka Identy, který odevzdává skvělou práci a bez kterého bysme byli v pr….  Touto cestou bych chtěl poděkovat všem kteří nám pomáhají, bez vás by to nešlo.

Agent a Petr Jirásek

Když čtu tvoje reporty ze světa, je vidět, že velká část techno DJů jsou v osobním životě kamarádi a většinou i dost kaliči. Práskni nám, kdo v tomhle vyniká?

Jsou to kaliči všichni, občas mám pocit že nezapadám, páč dost často končím dříve než ostatní. Nejvetší kalič je Rush, pak Frank Kvitta – to je opravdu, ve všech směrech, neskutečná osoba. Nechápu jejich tempo. Poslední mejdan končil ve 12 odpoledne a to je standard. Suchar je v kne’deep jen Umek, ale vlastně už v Knedeep není takže nám to už nekazí (smích). 

Docela dost jsem slyšel i o Rushovi. Přidáš nějakou historku ze zákulisí?

Historek je moc, je až neuvěřitelné jak v dnešním světě, kdy každý myslí jen na sebe a svůj prospěch, on myslí na ostatní, pomáhá, radí a věnuje svůj čas jiným lidem. Největší historka je ta, že jsem ho neviděl nikdy se zlobit, nikdy na nikoho nebyl zlý, vždy ke každému vstřícný a nikdy nikoho nedrbal a nepomlouval!!!

Na Pig Festu se krom hvězd představí i několik mladších DJů. Máš pocit, že někdo z nich má na to prorazit ve světě?

Jasně. Trochu me mrzí, že jsme teď zapomněli na Spiriakose, protože ten má největší šanci se svou hudbou prosadit. Pokud bude tvrdě makat jako doposud a bude mít navíc trochu štěstí, tak je tam. Jinak moji oblíbenci Steen a Keeprem jsou skvělí djs, co hrají našláplé techno a né žádné utahané voloviny, které na parket nepatří, protože se na ně nadá tancovat, zato jsou hrozně in.

koupaliště

Na co by se měl podle tebe soustředit kluk nebo holka, který se chce prosadit? Je něco, co odlišuje průměrnou většinu od těch pár DJů, kteří uspějí?

Musíš bejt moc dobrej, ať jako dj nebo jako producent. Je dobré vypadat dobře, ale především dělat věci jinak než ostatní a přinejmenším stejně dobře jako ti nejlepší. Když tohle všechno máš, dej tomu čas a makej, možná to vyjde. Trocha štěstí také není na škodu.

Co tě znám, tak hraješ pořád hodně energické techno, v čemž tě nezviklala ani móda minimalu, která jinak infikovala spoustu techno DJů. Přemýšlel jsi někdy, že bys změnil styl?

Mám rád spoustu hudby, ale když hraju tak chci aby lidi tancovali. Perket je od toho. Takže na parket hraji taneční věci, s rychlejším tempem skladby a často i groovy. Chci aby lidi na parketě do toho dali všechno co mají.   

Na koho se na Pig Festu těšíš nejvíc, chtěl bych dvě jména, jedno jako hudební zážitek a druhé na koho se těšíš osobně...

Na Rushe se těším vždy, ale vlastně se těším na všechny, lineup jsme dělali a dje bookovali jen podle toho jak se nám líbí co a jak hrajou. Těším se na všechny stejně… Fakt.

A na závěr: zkus mi v pěti bodech řict, čím je Pig Fest jedinečný nebo proč by měli lidé vyrazit právě tam...

1. čerstvý
2. opravdu taneční
3. hlavní stage nahánějící hrůzu
4. překvapení
5. pig 

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016