ROZHOVOR

 

Aleš Bleha: "Headlinerem bude DJ Počasí"

Dělat rozhovor s Alešem Blehou je novinářův sen - k rozhovoru ho nemusíte přemlouvat a na rozdíl od spousty promotérů či Djů z něj nepáčíte každé slovo. Tentokrát se naše redaktorka Kat zaměřila v tradičním "předsummerovském" rozhovoru na technickou stránku festivalu, Aleš poodkryl zákulisí vyjednávání o vystupujících i důvody, proč nebylo o Summer dlouho slyšet. Řeč byla samozřejmě i o důvodech přesunu do Hradce, nových free pódiích, černém rytíři či smyslu života…

 

Na úvod našeho rozhovoru k festivalu Summer Of Love 09 mne zajímá aktuální situace. Datum 15.8. se blíží, přípravy jsou tedy jistě ve finále... Většina lidí si asi neumí představit, co všechno to obnáší. Jak vypadá tvůj běžný den teď, pár dní před festem?

U mě je to letos dokonalé... Je to blázinec, co si budeme povídat. V půlce června mě lahůdkově polaskal žlučník a asi 10 dní potom mi v tramvaji ukradli laptop. Humorné... Od začátku července tak jedu jako fretka, od nevidím do nevidím a dělám všechno znova. Za blbost se platí... Aspoň se naučím zálohovat data. Všechno už ale mám znova udělaný nebo posháněný, a tak už asi tři týdny můžu zcela normálně fungovat. Navíc mám nový počítač, Mac Book Pro, jeden z nejlepších strojů současnosti, takže se mi dělá mnohem lépe - a hlavně rychleji.

Summer Of Love bude letos na hodně kvalitní úrovni a to si žádá obrovské množství práce celého teamu. Jak tedy vypadá můj běžný den teď, pár dní před SOL? Vstávám tak ve dvanáct, proberu se z kocoviny, zapnu comp a jdu ještě spát... To si asi myslíte, co? Ne vážně. Vstávačka v osm, ranní cvičení, meditace a vlastně jediný čas, který mám na sebe, svého přítele a na svoje kytky. Posledních 13 let bohužel nějak nevím, co je to užívat si léta, protože mám z celého roku najviac. Jít se vyvalit k bazénu, vyrazit někam na dovolenou, jezdit na výlety, zajet se pobavit na nějaký parádní festival... To neznám, můžu vám to jen závidět. Někdy od 9 ráno už sedím u compu, obvykle až do večera, a jen si odbíhám na schůzky a porady. První jdou vždycky emaily, jen to mi zabere třeba 3 hodiny denně, někdy jich denně zodpovím přes 200. Síla, co? Začínám být docela hodně hubený a jsem tak utahaný, že na festivalech na stánku běžně usínám... Doufám, že to nepřeháním a že to letos ustojí lépe než loni. Je náročné dělat v téhle zemi promotéra v době krize. Jenže mě to tak nějak prostě baví, jet nadoraz a fascinují mě osobní výzvy překonat sám sebe.  

Vrátím se trochu zpět. Poslední dva ročníky jsi nijak výrazně nekomentoval, což je možná škoda, vzhledem k tomu, že to byly nejspíš poslední díly na Závodišti v Pardubicích. Napadlo tě loni, že se možná s tímto místem loučíš? A my s tebou?

Loni, když jsem odjížděl ze Závodiště. by mě ani ve snu nenapadlo, že to bylo naposledy. Pak se ale věci začaly měnit. Firma, která loni SOL pořádala - Summer Of Love s.r.o., se položila a rozešli jsme se. Přiznám se, že jsem sice moc chtěl, aby SOL v roce 2009 bylo, ale bohužel to dlouho vypadalo tak, že to nepůjde. Na podzim jsem byl už dokonce vnitřně smířený s tím, že po dvanácti letech festival vzdáme. Do toho začala zuřit krize a nikdo moc nevěděl, co bude.

Až na přelomu roku se věci začaly znovu rýsovat. Vrátil jsem se k Bassline Promotion, který SOL pořádalo v letech 2000 až 2005, plus do společnosti vstoupil Radek Maliník z Depo Crew. Loni na podzim se ke mně od známých redaktorů z pardubických novin začaly dostávat signály, že se na zastupitelstvu nedoporučuje další konání SOL na Závodišti. Zjistil jsem tak, že stížnosti na hluk a rušení nočního klidu po loňském ročníku bylo opravdu nad míru. A to pochopitelně nebyl jediný důvod. Kromě jiného se třeba bude dělat nový most u Závodiště, takže by se nebylo na SOL ani jak dostat, anebo se v místě, kde stálo naše hlavní pódium chystá velká hala pro koně.

S nápadem na Festivalpark přišel Radek Maliník, na stejném místě by tak byly tři velké festivaly - Hip Hop Kemp, Rock For People a Summer Of Love. Prostor se mi líbil, je naprosto úžasnej. Dneska jsem z nového areálu vysloveně nadšený - a nejen já, je to fakt nejlepší místo na festival v Čechách, skvělé zázemí, hangáry, asfaltové plochy, dobře připravený třeba i na to, kdyby zase pršelo, protože jen do hangárů se vejde minimálně 6000 lidí, a přitom se může hrát atd. atd... SOL už bylo ve Svojšicích, pak na Mácháči, pak na Závodišti, a tak jsme nyní na Festivalparku v Hradci Králové. Změna je život! 

Kdo tedy tvoří team SOL? Ta nejzásadnější jména?

Vím, že hodně lidí má pocit, že to všechno dělám sám, ale to fakt ne. V základu jsme tři, na mě je booking, promo, grafika, příprava webu, PR, rozhovory a tyhle věci. Pak je tu Pavel Žák, který řeší finance, bary a catering, plus produkci a techniku. Nebojte, Solary letos nebudou... A samozřejmě Radek Maliník, který jako majitel Festivalparku do teamu dodá kupu dalších zkušeností a pomůže s produkcí, technikou a stavbou. K tomu mám hned několik spolupracovníků. Klára Šircová má na starosti všechny DJe a running. Abaton, Michal Lukeš a Marie Marková se starají o sponzory. Webmaster je Roman Chalupa, o výlepy a roznosy letáků se stará Marek Herel, s promem a mojí částí produkce mi pomáhá Honza Šmíd, plus má na starosti freestyle pódia, PR a online rozhovory dělám se Scionkou. Na pomoc s rozhovory a texty pak mám nejen tebe, ale taky Hermeze a Jardu Koce. A pak je tu třeba DJ Ricco a Lucky White, kteří mi pomáhají s letáky, promem, nebo třeba Adam Brejza, který se mnou jezdí po festivalech jako řidič. Nesmím zapomenout na Filipa Schleifa, který pomáhá s online rozhovory, promem, plakáty a letáky na severu a v Liberci. A samozřejmě, mnoho dalších lidí... Jeden človíček mi se Summer Of Love pohámá úplně extra, a to můj přítel Tomáš, bez něj bych byl úplně v pr... 

Takže kromě výše zmíněných komplikací vše klape? Ať vyvrátíme fámy z fór a podobně...

S ohledem na těžkosti tohohle roku jo, teď už všechno jede naplno. Ale k těm fámám na fórech řeknu jednu věc. Letos děláme od začátku kampaň jinak. A tohle byl záměr, udělat kampaň takovým způsobem, aby lidi tak trochu pochybovali, zda SOL vůbec bude, kdo bude, kde to bude... A trochu poškádlit anonymy na fórech, což jde jako máloco (hahaha). Poradil mi to Mark Reeder, když jsme se bavili o tom, jak se vyrovnat s apatií lidí v téhle době. Řekl mi jednu důležitou věc, totiž to, že vlastně všichni už mají SOL jako naprostou samozřejmost, protože vyrostli v době, kdy prostě každé léto SOL bylo. A že občas není od věci dát lidem najevo, že samozřejmost to opravdu není a že je to na nich, zda festival bude dál pokračovat.

A tak jsem v listopadu prostě všechno vypnul a začal šířit fámy... Vlastně až do května neběžela zcela úmyslně ani web stránka, jediný zdroj informací byl ode mě na fórech a schválně chaoticky, protichůdně, s cílem vyvolat diskuzi mezi lidmi. Až vlastně na Creamfields a ve Svojšicích začala větší kampaň, pak už jely warm upy, jedna tiskovka za druhou, nedávno se spustil nový web a s ním plná část promotion, která je naplánovaná na první dva srpnové týdny a bude myslím hodně zajímavá s množstvím nových prvků. A samotné Summer Of Love dostalo konečně finální podobu, protože nový areál pochopitelně nabízí nové možnosti. Takže nakonec máme 11 pódií, jednu zónu a dohromady zahraje víc jak 120 DJů. To jsou všechno věci, které se nedají jen naplánovat, hlavně se musejí ještě také stát, a to někdy chvíli zabere. Vybrat z 50 nabídek těch 7 pódií byla docela makačka. Teď už je to na lidech, jak se jim naše nová představa Summer Of Love bude líbit.  

Ok, teď trochu jinak - XMAG. Nevím, jestli se ti o tom chce mluvit, ale souvisí to s tématem. XMAG byl pro tebe v posledních letech určitě hodně zásadní. Nebo se mýlím? Chybí ti jeho podpora ať už co se týká tebe samotného, nebo lidí okolo redakce?

Jak jistě víte, XMAG loni skončil, protože vydavatel i redakce už měli pocit, že se to vyčerpalo a nechtěli dál pokračovat. Pokud jste ale XMAG v posledních letech sledovali, sami jste viděli, jak rychle to šlo dolů a mnozí z vás si ho i přestali kupovat. Už to bylo jen pro určitou malou skupinu lidí, bylo to dle mého názoru už dost intelektuální. Bylo to zajímavé období těch mých posledních 4 let od podzimu 2005, kdy jsem začal dělat XMAG.

I když jsem se s Tomášem Zilvarem, šéfem XPublishing a tím i XMAGu rozešel vcelku ve zlém, nelituji toho. Docela hodně mi to dalo, byť samozřejmě taky dost vzalo. Všechno je v něčem dobrý a v něčem ne, ale nakonec je všechno dobrý... Boží mlýny melou sice někdy pomalu, ale spravedlivě, takže ono i na Zilvara jednou dojde... Koneckonců, občas je dobré začít od znovu. Mně osobně snad ani teď tolik nechybí XMAG jakože XMAG, nebo ani Bassline, spíš mi chybí časopis jako takový. Snad i proto mám připravený projekt nového časopisu ViTaMiN. Já se jen tak nevzdám! Už brzy...  

Tak to zní zajímavě :). Protože časopis tu fakt chybí... Ale zajímá mne, jaký je tvůj názor na úroveň scény u nás. Vím, že tuhle otázku moc nemáš rád, ale risknu to. Tušíš co dnes lidi chtějí? Jestli nová jména, nebo osvědčené DJs, nebo je jim to jedno?

Na tohle rád odpovím. Ono se totiž stalo to, že jsme se v XMAGu vzájemně přesvědčili, že musíme lidi učit, zlepšovat, mentorovat, že jediné správné je Berlín, Sónar a že minimal a tak. Tak nějak se mi pomíchala novinařina s promotérstvím a to je hodně špatně. Jsou to dvě naprosto protichůdné věci. Novinář má za úkol vyhledávat to nejnovější a vzdělávat lidi, zatímco promotér musí dělat párty pro lidi a pro zábavu. Jasně, kdybych byl jen novinář, je to super póza. Jenže já se spíš cítím jako promotér, a tady je to pěkný průšvih. Dělat párty sám pro sebe si můžu v obýváku doma.

Tak a teď k té naší scéně. Ano, lidi zestárli, mnozí už na akce nechodí, protože mají děti, hypotéky, už je to nebaví. A pak je tu hodně lidí, kteří už chodí jen na Tiësta, Sensation a takovéhle mega obří akce a o muzice nemají ani páru, zato mají dokonalý přehled, co je právě IN. Navíc loni Cream rozbila bouřka, na SOL bylo bláto a předtím hodně dlouho pršelo, stejně tak pršelo na Mácháči, pršelo vlastně všude. Jedno k druhýmu. Taky není dobré zapomínat na demografii. Třeba mého ročníku 1970 se narodilo řádově přes 200 000 dětí, ale dejme tomu v roce 1992 to bylo jen pár desítek tisíc dětí. Takže proč o tom mluvím? Těch, co jim je dneska 17 - 20 je tak asi 20% toho, co bylo mojí generace. A to je prostě holt někde vidět, protože prostě nejsou mladý lidi, a tenhle problém bude trvat třeba ještě 15 let, protože mám pocit, že až někdy v roce 2004 se narodilo zase víc dětí. Těm bude 18 - 20 někdy v roce 2022... Myslím, že na párty je to v poslední době hodně vidět. Navíc, hodně mladých dnes chodí na hip hop nebo na Ewu Farnou. Vždyť to na akcích vidíte sami. Ať už je to ale jak chce, je tu stále hodně lidí, kteří taneční muziku milují, baví je to, chtějí chodit a jsou v pohodě. Těch si hodně vážím a vím, že právě oni tvoří českou scénu. Už ale nejde hrát si na hrdinu a chtít to dělat ještě větší než největší. Jde to dělat jen tak, jak se to dělat dá, tedy třeba menší, ale prostě stále dobré a od srdce. Spousty věcí se změnily. Asi i proto je Summer Of Love letos takové jaké je, protože je přesně určené pro tyhle lidičky, je to pro vás.

Ano, tady v Čechách se sice neděje moc velká progrese, lidi tu mají rádi to svoje a to super nové z venku berou s rezervou, dávají přednost klasice a kvalitním jménům, které už dobře znají. A to je v přeci v pořádku. Západní svět má tendenci nám furt něco diktovat, protože pak na tom nejlíp vydělávají. Uměle se vytvářejí hvězdy, které se tváří jakože globálně, a přitom je to jen marketing. Česká scéna tohle ignoruje a má ráda to svoje, díky čemuž je originální a svá. Přece nebudeme stejní jako v Německu nebo v Anglii, vždyť je to pitomost. Věc jiná jsou možnosti české scény a její potenciál. Trochu mě mrzí, že v poslední době lidi hlavně vzývají obří evropské festivaly a párty s mega obrovskými sponzory v zádech, vstupným za 100 Euro a 50 000 návštěvníky, jakoby to vůbec šlo srovnávat... Čechy jsou vážně jen malý rybníček, nelze míchat hrušky s jablkama. Pokud tenhle trend bude pokračovat, snadno se může stát, že to znemožní konání párty jako je Summer Of Love, Apokalypsa, Svojšice, Hradhouse, Creamfields a podobně. Jsme malá země a můžeme dělat jen takové věci, na které máme. Takže to vezměte do svých rukou. Hlasujte svýma nohama, pokud chcete, aby to tady neumřelo.  

Když jsi dával dohromady line-up, co tedy bylo tím hlavním kritériem?

To víte, že jsem letos chtěl hlavně nějakou v Čechách zavedenou top DJ star, ať Coxe, van Dyka, van Buurena... Jenže... Nakonec to dlouho vypadalo na Coxe, několik týdnů bylo vše potvrzeno, ale pak se ukázalo, že si zapsal jiný termín, ten původní - 22.8. A to přesto, že už od října bylo stanovené jiné datum kvůli křížení se s Mácháčem, a to 15.8. Takže Cox nic... Škoda, jenže co naděláte... Když tedy nebyl Cox, začal jsem řešit jiné adekvátní jméno, třeba Svena Vätha, Richie Hawtina, Chrise Liebinga, Adama Beyera, Röyksopp, Felixe da Housecata, Pendulum... A čekal jsem, jaké nabídky se mi sejdou. To už byl konec února, a v tomhle čase není jednoduché někoho z těch top DJs sehnat. Hodně z nich buď už nemohlo anebo si řekli o nesmyslné honoráře. Nebo kapely, ty se už úplně zbláznily... Nechal jsem to osudu... To už ale naplno zuřila krize, Euro bylo ke 30 Kč a nikdo nevěděl, co bude. Pak mi jednoho dne někdy v březnu po Skype zavolal manažer Chrise Liebinga, že má pro mě návrh a že prý letos chce udělat 10 show po vybraných akcích k 10 výročí CLR. A prý že by hrozně rád, kdyby to šlo na SOL, protože tenhle festival má Chris jako jeden z jeho nejoblíbenějších, hned po Nature One. Přišel s nabídkou na 6 hodinovou společnou show jeho a dalších vybraných super DJů. V nabídce byli třeba Dubfire, Radioslave, Josh Wink - anebo ti, které jsme nakonec vybrali, tedy Adam Beyer a Speedy J, Chris si k tomu přidal svého současného oblíbence Tommy 47 a bylo to. A vymyslel to motto 'We Call It Techno!' Suki sestavil vynikající drum'n'bass, já si dal letos sám trance a svoje trance oblíbence, na hlavní jsem přidal Westbama, Sino Live!, Northern Lite.... Golpe mě oslovil s nabídkou na hardtechno stage. A teď přidáme ještě 7 dalších podií, které nám nabídli lidi sami na základě naší výzvy z června. Takže to bude mazec jako sviň a tak trochu malé české Nature One. Taky se těšíte?  

SOL má letos podtitul We call it techno... Co je dnes vlastně techno?

A co je to dneska techno? Přece všechno... Techno se znovu hlásí o slovo, lidi jsou unudění trancem, minimalem a těmi klikárnami, techno nabralo nový směr a pojmulo to nejlepší z techno soundu a minimalu, ale taky třeba trance, electra, house nebo progressive. Sám tomu říkám Minimal_Tek. Ha ha.... Nevím jak vám, ale pro mě je prostě techno najviac, moje srdeční muzika. 

Kdyby sis mohl znova splnit sen a přivézt si jakékoli jméno, projekt, kapelu, kdo by to byl? Před lety to byli Kraftwerk. Je někdo další takový? 

Určitě New Order. Ty bych osobně velmi rád. Anebo Depeche Mode, Radiohead, NIN... Jenže to bych se musel narodit v jiný zemi a dělat jiný festival... Bylo to krásné, splnit si sen, mít na vlastní párty Kraftwerk a setkat se nimi. Festival ale nedělám pro sebe, a tak na mých přáních moc nezáleží. To, co mám rád si můžu poslouchat doma nebo si na to zajet někam ven. Můj osobní vkus je hodně specifický, vyrostl jsem na Joy Division, The Cure a DM, a to mi prostě sedí nejvíc.  

Nicméně, neděláš SOL jen ty, resp. váš SOL team. Dal jsi příležitost i jiným. Vysvětli to a zkus rovnou shrnout, kdo všechno bude mít ve Festival parku stage a na co se můžeme těšit...

Tenhle nápad se zrodil, když jsme s Pavlem Žákem a Radkem Maliníkem na konci května byli ve Festivalparku a rozebírali, co tedy vlastně letos uděláme. Ten prostor je fakt nejen super, ale taky hlavně obrovský, a kdybychom tam dali jen naše 4 pódia, zabrali bysme jen kousek. A tak nás napadlo vyzvat lidi, pokud mají zájem si udělat vlastní stage, aby se mi ozvali. Přišlo více jak 50 nabídek a hodně z nich bylo opravdu na úrovni. Zajímavé je, že to byly nabídky opravdu přepestré - od freetekna, přes hard dnb, gabber, psytrance, ale třeba i house, minimal, nu rave. A je škoda, že nemůžeme mít všechny... Nakonec jsem předvybral 12 těch nejlepších a stylově nejvhodnějších. Minulý týden je Pavel s Radkem ve Festivalparku rozmístili po areálu a už přesně rozhodli, kolik jich bude. 12 jich určitě nebude, to je jasné, a bylo by to i moc. Nakonec jsme vybrali a zařadili 7 pódií a jednu zónu, takže na Summer Of Love bude letos na 120 DJů a celkem tedy 4 hlavní, 7 freestyle pódií a jedna speciální zóna. Každopádně moc díky všem za nabídky, i těm, které jsme bohužel nevybrali.

Hodně nás potěšil zájem lidí o vlastní stage. Tedy spíš překvapil. Uvidíme, jak se to nakonec celé povede, a pokud to bude dobré, je to jedna z velkých výzev pro budoucnost.  A která to pódia jsme vybrali? Jednoznačně s nejlepší nabídkou na stage o velikosti 8x12 metrů přišel Ganez Soundsystem, jsou to Francouzi žijící v Čechách. Bude se tu hrát deep electro a podobné styly. Druhým pódiem, které jsme vybrali, je Klika Boyz Minimal Stage od Subsista a Aly. Tady bude hrát minimal. Třetí pódium je nu-rave a bassline, dělá ho dMIT.RY a bude tu hrát třeba Tvyks. Čtvrtým jistým pódiem je Lokalita Victory House Stage, kde uslyšíte třeba Bon Finix a další housík. Freetek, gabba či hardcore najdete na pátém pódiu Kybernetix Tekno Spirit. Šesté je Wenkowsound Hard DNB Stage, které ukáže temnější stránku dnb. Sedmé je pak Psychadelic Cosmic Trance Stage, které, jak už název napovídá, bude o alternativních odnožích trance, goa a psytrance. A pak je jedna zcela speciální zóna, kterou dělá Scion z Techno.cz, to totiž bude hrát jen večer a pak zase až ráno a budou tu třeba Bon Finix, Tripmain, 2K, Macio... Rozmanité, že? Každý si najde to svoje a doporučuju si projít všechny stage. 

A co onen Start Up day v pátek 14. srpna? Zatím nevíme, kdo bude hrát...

AB: Areál Festivalparku se sám nabízí nedělat festival jen jeden den, ale spíš to roztáhnout na vícedenní akci. Letos je to těžké, protože je krize, ale přesto do toho jdeme, byť jsme se chvíli rozhodovali zda Ano či Ne. Ale jo, bude to. Nakonec bude tedy jeden hangár, zato ale nabušený. Přední italský DJ Chriss, promotér megapárty Summer Explosion, speciální set Jonty Skrufffa a Fidelity Kastrow s hostem Markem Reederem na kytaru. Ladida, DJ Tráva, THe Storm Brothers, DJ Goes-F, Scoop, DJ Ricco & Lucky White, Yess... Osobně pevně věřím, že to už letos vyjde a že to bude pro budoucnost výzva Summer Of Love skutečně roztáhnout na dva dny. Tak přijeďte a podpořte tenhle nápad. 

Výborně, takže SOL bude hodně rozmanitý...zajímá mne, co to vlastně obnáší, udělat si svou stage. Znamená to komplet vše zařídit, zaplatit apod. nebo něco zajistí festival jako takový...?

Nabídka byla jasně daná - my dáme zadarmo prostor a elektriku, ostatní si každý řeší po svém. Může ale mít partnery či sponzory, které se nekříží s těmi našimi, může si tam udělat stánek s jídlem, čajovnu, prodávat různé zboží... A samozřejmě, každý dostane určitý počet lístků podle velikosti pódia a rozsahu toho, co pro nás dělá. 

Takže ti, kdo dělají free stage, mají možnost být součástí SOL, a navíc dostanou lístky...jak moc jste štědří?

Moc štědří být letos nemůžeme, protože situace je opravdu špatná. Krize se zatím příliš nedotkla lidí, ale zato v marketingovém a sponzorském segmentu zuří jako tropická bouřka. Navíc jsme loni díky dešti dopadli jak sedláci u Chlumce... Letos je to opravdu jen o přežití, takže na rozdávání vážně není. Ale na každou stage jsou lístky pro produkci podle velikosti, pro DJe a tak. Letos dokonce ani hosté a VIP hosté nebudou mít vstup úplně zadarmo. Nedá se svítit, je fakt zlá doba. 

Tvůj život a to, co děláš, je samo o sobě tématem na rozhovor. Přesto nám zkus aspoň povědět, v jaké fázi se právě nacházíš. Čím je pro tebe Summer Of Love a vůbec vše okolo scény?

Víš jak, někdy jsi nahoře, jindy dole. Sám se teď nacházím v takovém tom období, kdy těžko říct. Někdy vtipkuju a říkám, že mám pocit, že jedu na koni s temným rytířem a že často nevím, jestli ten temný rytíř nejsem spíš já.

Hodně se toho ve mně zlomilo po loňském SOL. A ten poslední rok byl fakt lahůdkový. Rok transformace? Taky tomu tak můžu říct. Měním se, hodně se měním. Bude mi za chvíli 40 let, a to víš, to se v životě mnoho změní. Hodně mi loni pomohl půst, který jsem držel od 14. října do 17. listopadu a celou tu dobu jsem byl jen o vodě, jen večer jsem si občas zašel na jedno černé pivo. Zhubl jsem asi 25 kilo, ale hodně moc mi to dalo, vnitřně mě to transformovalo a vyčistilo, přivedlo mě to na úplně jiné myšlení. A teď se to všechno, co se ve mě loni na podzim odehrálo, dere napovrch a hlásí se o slovo. Hodně let jsem kalil a moc se o sebe nestaral, takže teď se třeba zdraví po půstu hlásí doslova a do písmene. Jo, není mi dvacet a třeba na alkohol si musím dávat fakt extra majzla... To je ale opravdu na jiný rozhovor.

A čím je pro mě Summer Of Love a vůbec scéna? Koníček, který mi zabírá spolu s pěstováním kytek a kaktusů nejvíc času... Opravdu, stává se to spíš koníčkem, protože v současné době je na festivalech a parties velmi těžké být v zisku a já nějak vnitřně komerci dělat nechci. A tak normálně pracuji pro jiné lidi nebo akce. Například dělám kompletní grafické zpracování Sázavafestu, hodně bookuju, třeba Jimmy Somervillea právě na Sázavafest, s Filipem Schleifem jsme se spojili a budeme společně dělat Pulzar v Liberci nebo 2. října Pulzar vs Bubbles v Olomouci s Benem Simsem. Zatím jsem ale odvolal Full Moon party, opět to samé, hodně moc energie a nic se nevrátilo. Pozvolna si rozjíždím bookingovou a eventovou agenturu Booking&Events, running, bookingy a poradenství mě baví a je to jedna z věcí, které chci do budoucna dělat. Něco nového, něco, co jsem zatím ještě nedělal. Vnitřně je to pro mě těžké, protože Summer Of Love bylo dlouho můj život, podobně třeba jako Bassline nebo XMAG, prostě celá taneční scéna. Učím se brát to s nadhledem a taky se učím pracovat pro jiné lidi. Učím se hodně věcí. A učím se je rád.  Jaká je tvá představa přelomu dne 15.-16. 8. na místě hlavního podia We call it techno, pod ním, vedle něj a nad ním:)

Máš nějakou vizi, jak bude tato chvíle vypadat? Co se bude dít?

To už budeme hrozně kalit! Odehráno bude mít electro-technoblok, tedy Jonty s Fidelity, John B a i Westbam. Takové překvapení na poslední chvíli je, že nečekaně přijede Afrika Islam a spolu s Westbamem udělají hodinovou show Mr. X & Mr. Y, první po asi 5 letech po jejich rozchodu. Dluží nám to, protože v roce 2004, kdy tak měli hrát, si Westbam zlomil kotník a byl v nemocnici. Prosím, je to zatím na 90% potvrzené, Afrika ještě čeká na názor Westbama, který je na dovolené.

Právě o půlnoci budou v polovině koncertu Northern Lite, kteří právě kombinují techno, rock, electro, breaky. Bude půlnoc a za pódiem se už budou chystat na svoje vystoupení borci na 10 Years Of CLR Showcase, tedy Chris, Adam, Speedy a Tommy. Určitě tam budu s nima. Při jejich nástupu na pódium bude hodně nadšení, euforie a parádní nálady. Tahle kombinace 4 světových superstars ve společném vystoupení je dlouholetým snem nás všech. Užijeme si to společně naprosto naplno, bude to show, jaká tu ještě nebyla, a uvidíte, jak po letošním SOL všichni přestanou tvrdit, že techno je mrtvé a že je to jen pro smažky. Techno se vrací v plné síle, jak já říkám oplodněné minimalem a housem, nazvěme to třeba minimal-tek. Šlapavé, dupavé, nakopávající, povznášející a mysl povzbuzující. Dospělá, zajímavá a propracovaná hudba. To je techno a věřte, že je teprve na začátku, to nejlepší v tomto stylu teprve přijde. Máte se na co těšit! 

Čím hodnotíš míru úspěchu? Je úspěch smyslem života?

Ty mi dáváš, říkali jsme si přece, že filozofii dneska necháme stranou. Když se ale ptáš... Tak především, míru svého úspěchu nemůžu nikdy zhodnotit já sám. Můžu si o sobě myslet, že jsem Bůh a veleúspěšný člověk, ale pravdou může být přesný opak. Dokonce ani dočasný úspěch není měřítko. Kolik už tady bylo takových, co zazářili a pak zmizeli? Osobně hodnotím míru úspěchu podle toho, co člověk dokázal v průběhu celého života. Pravda se projeví až v momentě smrti. Použiju příklad pro mě nejúspěšnějšího člověka posledních 30 let, Michaela Jacksona. To, co on dokázal a udělal, tomu říkám úspěch! Změnil svět jako málokdo. Když jsem se dozvěděl, že zemřel, zavřel jsem se doma a asi dvě hodiny jsem brečel a brečím i teď, když to píšu. Miliardy lidí po celém světě truchlily za Michaelem, zpívaly si jeho písničky, myslely na něj a vzpomínaly. To považuji za úspěch. Za nejvyšší možný. Po celé životní cestě, když dojdete ke konci, lidem na vás záleží a budete jim chybět natolik, že pro vás brečí. A Michael měl miliardy rozbrečených lidí a s ním v té chvíli spojených. On neodešel do nebe, ale rovnou do Ráje.

Spíš řeknu, co je neúspěch... Když umřete a neštěkne pes, protože jste svůj život promrhali v ničem, v průměrnosti a nikdy jste nic neudělali, co by někomu stálo za to, aby si na vás vůbec někdo vzpomněl, protože jste prožili zbytečný a neužitečný život. Natož aby pro vás někdo brečel... Bude někdo brečet za mnou, až odejdu? To se někdy ptám sám sebe. Víte co je pro mě úspěch? Že můžu dělat Summer Of Love, párty, to všechno co dělám a že to můžu dělat tak dobře, jak jen umím. Muziku dělám už od roku 1989 a to už je nějaký čas! Považuju za obrovský úspěch, že takový obyčejný kluk z Chrudimi jako já, to všechno může stále dělat a že to baví lidi i mě. 

Co bys vzkázal těm, pro které SOL děláš. Jeden jediný vzkaz ke všem bez rozdílu. A pamatuj, že to bude název tohoto rozhovoru :).

Víte, jaký je největší headliner Summer Of Love? DJ Počasí... Modlete se s námi, ať přijede a zahraje třídenní set svého života... Všechno nasvědčuje, že letenku už má a že opravdu přijede!

Foto: Milo

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016