ROZHOVOR

 

Kurd Maverick: "I v pátek vám zahraju Blue Monday!"

Po sérii amerických veteránů si pro oslavu svých loňských narozenin vybral klub Mecca o poznání mladšího Evropana Erica Prydze, letos bude u těch jedenáctých u CD přehrávačů asistovat Kurd... Maverick! V pátek to vypukne, ovšem vy se již nyní můžete na vzácnou návštěvu náležitě připravit. Šestnáct otázek na tělo putovalo za Kurdem do německého Solingenu, šestnáct odpovědí odpálkoval okamžitě zpět, takže už víme, že Blue Monday byla vyrobena rychleji než trvalo vyřízení práv, ve kterém městě se mu líbilo nejvíce, koho by chtěl zremixovat, jak vypadá jeho studio i na jaký drink ho můžete po setu pozvat. Na zdraví!

 

Ta první otázka už bude trochu otřepaná, ale na druhou stranu se nabízí... Proč zrovna Kurd Maverick, když Tvé pravé jméno je Cihan Ötün? Pouze předpokládám, že podobně jako Onur Özer pocházíš z Turecka, ten si však své jméno ponechal a třeba mně by se takováhle "exotika" fakt hodně líbila. :)

Mám pocit, že mé pravé jméno je těžko vyslovitelné, vlastně každý ho říká úplně jinak. :) To Kurd je o poznání jednodušší, jelikož jsem opravdu Kurd žijící v Turecku. Přesněji řečeno, to moji rodiče tam žili, já už jsem se narodil tady v Německu. A slůvko Maverick mě také poměrně vystihuje - samotář, který si vše dělá sám a příliš nedůvěřuje lidem kolem sebe. Takhle nějak vnímám sám sebe...

Jenže ještě před pár lety jsi pro svou tvorbu používal také pseudonym Gian... Vrátíš se k němu a nebo je to už uzavřená kapitola?

Vypadá to, že ne... Možná bych ho v budoucnu použil pro nějaký jiný hudební styl, ale vlastně můžu klidně sáhnout po něčem úplně jiném, co mě v tu chvíli zrovna napadne. Nekladu tomu zase až takovou důležitost. :)

Z německého Solingenu to máš do Prahy co by kamenem dohodil, tak se přiznej, co přesně o našem hlavním  městě, případně o České republice, víš? Ale nepodváděj, žádný Google, žádná Wikipedie! :)

To je hrozně jednoduché, jsem velký sportovní fanoušek, takže vím moc dobře, že tam máte nejlepšího brankáře na světě – Petra Čecha! Jo a taky Pavla Nedvěda a pak jsem slyšel, že Češky jsou krásný holky. :) Ale abych byl upřímný, o Praze toho zas až tolik nevím, takže pevně věřím, že se to teď změní...

To není vůbec špatné, já jsem na tom se znalostmi Německa možná ještě hůře, ale rozhodně by mě zajímalo, jak to konkrétně v Solingenu vypadá s klubovou scénou... Berlín je v současné době majákem pro minimal a deep house, máš tam u vás nějaké rezidentní hraní a užijí si fanoušci Tvoji hudbu v Německu nebo máš žhavější reakce spíše z Tvých cest?

Ve městě, odkud pocházím, se scéna stále více rozrůstá. Před pár lety byla dobrými kluby s davy návštěvníků známá spíše velká města, v současné době to ale vypadá, že lidé pro nové zážitky začali putovat do těch menších měst...

Není pomalu rok, aby se neobjevila nová verze víc než pětadvacet let staré pecky Blue Monday od New Order. Letos sis i ty tuhle klasiku přemíchal. Byl to jen nápad gramofirmy nebo máš k téhle skladbě nějaký hlubší vztah?

Ten originál jsem svého času hrával hodně často a jednou mě napadlo, že by tahle věc zasloužila ještě trochu zmodernizovat. Šlo to hezky od ruky a úplně intuitivně, zato získat práva k téhle skladbě trvalo mnohem déle, než vytvoření samotného remixu. Žádné překvapení v dnešní době. :(

Také Tvá verze Pump Up The Jam obletěla doslova celý svět a na Technotronic si pak v setu zavzpomínal kdekdo. Čekal jsi až takový úspěch? Co pro Tebe Technotronic s odstupem času znamenají? Mě třeba tenkrát k té elektronické muzice začátkem devadesátek nenápadně nasměrovali. :)

Já úspěch až tolik neočekávám. Já prostě dělám jen to, co chci a pokud to má úspěch, je to fajn, ale není to pro mě prioritou. S Technotronic probíhal ten samý proces jako s New Order. Hrával jsem ten track roky a chtěl jsem ho trochu oživit. Ale že až takhle můj remix nakonec zaboduje, to jsem rozhodně nečekal. Navíc to byl můj historicky první krok na hudební scénu a tím pádem i mimořádný okamžik!

Teď mě tak napadá... Cítíš se víc jako DJ nebo jako producent? Co je ti vlastně bližší?

To záleží na tom, čemu se právě věnuji... Pokud celý den prosedím ve studiu, v tu chvíli bych se ürčitě mnohem raději věnoval DJingu. Každopádně zrovna teď mi to studio opravdu chybí, nemám totiž zrovna příliš času pracovat na nové muzice. Jsem stále na cestách a když se vrátím domů, tak je toho času tak zoufale málo. :(

Každý producent má určitě svůj tajný sen, koho by si jednou chtěl zremixovat. Jak je tomu u Tebe? Kdo ze současných popových hvězd by tě třeba lákal? Prozradíš nám to?

Mám rád písničky od Coldplay... Mají totiž cit pro úžasné melodie a moc rád bych přemíchal nějaký jejich track. A nebo Stevie Wonder! Je to génius, stejně jako Michael Jackson. :(

Všiml jsem si, že Tvůj krajan DJ Tapesh, je hodně vysoko v Tvém profilu na MySpace. Jeho Brighter Day mě letos hodně chytla za srdce, neuvažujete do budoucna o nějaké spolupráci a nebo jsi vážně ten sólista a raději si všechno děláš po svém?

Momentálně je pro mě nemožné pomýšlet na nějakou spolupráci kvůli tomu nedostatku volného času. Nejprve musím dokončit své vlastní věci, ale pevně věřím, že v budoucnu spolu zase něco uděláme.

Jak vlastně vypadá Tvůj klasický den?

Dvakrát týdně mám u sebe dceru a během ostatních dní se snažím odpočívat a zregenerovat se z náročného víkendu. Určitě to znáš. Jinak chodím ven s přáteli, jednou týdně si zahraju fotbal nebo basket, samozřejmě nejvíc času trávím ve studiu a jinak dělám dál všechny ty obyčejné věci, co ostatní lidi. :)

Odtajníš alespoň trochu vybavení Tvého studia? Jak vlastně Tvá muzika vzniká? A máš za sebou nějaké klasické vzdělání nebo zastáváš názor, že dneska už k současné produkci není zase až tolik potřeba...

V dnešní době té technické výbavy zase až tolik nepotřebuješ. Vše funguje pomocí nejrůznějších pluginů, které téměř nerozeznáš od klasických nástrojů. Já používám Mac a program Logic, milou společnost mi dělají monitory Genelec, využívám efektové procesory, ale samozřejmě i opravdické živé nástroje.

Neuvažuješ tedy do budoucna o stále populárnějším live vystoupení pouze z Tvých skladeb? Materiálu už máš přeci jen hodně...

To je opravdu něco, co bych rád dělal a jsem si jistý, že se k live vystoupení i přímo se živými vokalisty jednou dostanu. Pro lidi je to opravdu zajímavé a taky zábavné. Navíc já sám hodně rád navštěvuji koncerty a moc bych si přál vytvořit jednou něco srovnatelného...

Léto je pomalu za námi, předpokládám, že jako valná většina DJs jsi ho strávil v nejrůznějších světových destinacích než jen povalováním se u moře. Která metropole tě letos zaujala určitě nejvíc?

Miluju Barcelonu a její hory, moře, skvělé bary, kluby i lidi v ní...

Která skladba u nás v pátek na 100% zazní nebo ještě lépe... Jak vypadá Tvá současná TOP 10?

Budu se snažit zahrát všechny své dobré tracky, už jen proto, že u vás hraji poprvé. Určitě dojde na Blue Monday a The Rub, to si buď jistý!

Viděl jsem super video z Tvého červnového hraní na srbské noci Soundlovers, nerozptylovaly tě trochu ty nádherné tanečnice kolem Tebe? :) A máš raději menší kluby nebo obrovské haly?

Jasně, určitě je super dívat se na všechny ty krásný holky, jak se hýbou na muziku, nad níž jsem ještě před chvílí seděl. Ale jinak mám rád obojí – ve velkých halách máš sice obrovskou odezvu, která tě vynese až do výšin a máš z ní husí kůži, ale malé kluby jsou naopak víc osobnější. Jsi tam spolu s lidmi, jen kousek od nich a cítíš se být součástí celé té noci...

Pokud budou ta naše krásná děvčata s Tvým setem spokojena, určitě by tě po něm ráda pozvala na nějaký drink, takže čím Kurd Maverick nikdy nepohrdne?

No, není to zrovna vyloženě dámský drink, ale miluju whiskey a také mojito.

Tak raději už teď – Na zdraví! :)


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016